Načelnik Ilidže predlaže secesiju

Načelnik Opštine Ilidža Senaid Memić ogorčen je, kako je rekao, nemarnim odnosom vlasti prema ovoj lokalnoj zajednici. Zbog toga što za sve odluke o izgradnji i realizaciji brojnih projekata mora tražiti saglasnost Kantona i Grada Sarajeva, Memić će krenuti u proceduru da se Ilidža proglasi gradom i tražiće saglasnost Opštinskog veća.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Memić je naglasio da Ilidža kao opština odavno nema mesto u Kantonu Sarajevo i da s obzirom na broj stanovnika nema status koji zaslužuje. Dodao je da njeni stanovnici ne uživaju jednaka prava kao oni iz drugih opština te da postoje brojni problemi s kojima se suočavaju, koji godinama nisu rešeni, piše Klix.ba.
 
- Voda i struja su osnovne potrebe stanovništva pa zar nije žalosno da ljudi nemaju vodu tri meseca u Rakovici ili da nemaju kanalizaciju pa nam kanalizacija sva iz Hadžića dođe na Ilidžu i onda mi trebamo investirati 15 miliona maraka u kolektor – rekao je Memić.

Rekao je da će uputiti inicijativu Opštinskom veću te da smatra da je većina odbornika za to da Ilidža postane grad te je dodao da stanovništvo, ali ni ova oština nemaju interes da pripadaju Sarajevu.

Do sada smo plaćali njihove račune, više to ne želimo. Takođe, ne želimo ni da budemo nekakva seoska opština ili seljačka ili vangradska oblast, mislim da Ilidža zaslužuje da bude grad. Kada dođe na dnevni red sednice, veće treba da odluči, a ukoliko ni tako ne bude moglo, onda za tako dobru stvar nije skupo napraviti ni referendum pa da se odluči da li je to ispravno ili ne. Ako bismo postali grad, onda bismo srušili one koji nas svojim monopolom drže pod zemljom - pojasnio je Memić.

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić je rekao da bi inicijativa koju Memić predlaže mogla ostaviti nesagledive posledice te da bi došlo do potpune dezintegracije Sarajeva, piše Klix.ba.

(Blic)

KOMENTARI11
POŠALJITE PORUKU

Moj Senaide

09.02.2018 13:33

Pa sta hoces,da krades bez Kontrole??

Senaid je u pravu, Ilidza je najbogatija opstina u BIH, sve projekte u Sarajevu i Kantonu najvise Ilidza finansira, pokradose pare koje nama pripadaju da se razmecu po gradu , sve firme i kompanije su sa sjedistem na Ilidzi, investitori, stanogradnja, ogromne investicije, brojni kompleksi i ogroman broj zaposlenih, univerziteti, nosioc razvoja Sarajeva a nista nam se ne vraca , cisti harac, ovo ni turci nisu radili. Podrska nacelniku

ILIDZANAC

09.02.2018 13:57

Tako je to.... Sve pare vode u Sarajevo, A rad izvan Sarajeva... Prekipilo čovjeku... Kad će stanovništvu..

Sandokan

09.02.2018 14:58

O Memicu mogu da kazem kao srbin Ilidzanac da je uvijek bio korektan prema nama, necu da lazem , al Ilidza se toliko izgradila i gradi da se ne moze prepoznati, nismo nikad imali problema ni s opstinom ni sa komsijama. Nije uopste los covjek kako ga neki mediji u Federaciji zele ocrniti, a sve pumpaju s Ilidze. Nekorektno. LP

Tesanovic

09.02.2018 15:07

Slazem se u potpunosti za Memica, vrlo korektan covjek , bez dlake na jeziku, mnogim smeta al covjek od rada, reda, discipline i rijeci, uvijek spreman pomoci svima bez obzira na naciju.

Kapetina

09.02.2018 15:54

A sta to krade Senaid? Za razliku od tebe on je Ilidzanski starosjedilac, mozes mrziti koga hoces al rezultati rade se vide, nijeda opstina u BIH i regionu se nije toliko izgradila kao Ilidza, imas oci pa gledaj, 5 puta je veca nego prije rata , sva privreda je na Ilidzi i to niko ne moze negirati, samo jedan podatak da navedem, 4000 stanova je samo izgradzeno a u toku je projekat Nova Ilidza koji se poceo realizovati. Ne znam zasto Ilidza i mi ilidzanci cijelom Sarajevu smetamo, ocito ljubomora. Dalje, medzu nacionalni odnosi su izuzetno dobri . Nema smisla tako lazi iznositi, puno citas Avaz

re Moj Senaide

09.02.2018 19:21

Jeste li vi normalni?! sta to Ilidza da finansira? Ilidza nema nikakve veze sa gradom Sarajevom i gradskom upravom koju cine 4 opstine. Sve sto se prikupi u njima, se i gradi u gradu. Ovo na sta se poziva Memic je Kanton koji cine 9 opstina. Kakava gradnja i planovi, govore da je dozvolio gradnju Tibre koja je gradjevinski zlocin-favela novogradnje. Kakav Memic, takva mu i podrska

Sa

09.02.2018 23:56

ISTOCNA ILIDZA

09.02.2018 13:41

Treba spojiti Ilidzu i Istocnu Ilidzu i proglasiti grad Ilidzu koji ce se otcjepiti od Rs i Kantona Sarajevo!!!

... DA ČIKO B'ONU...

09.02.2018 13:45

Najbolje je napraviti nezavisni Distrikt BiH sastavljen od Ilidze i Istocne Ilidze!!!

hahahahaha Odličan komentar, samo što nije realan. Poslao bi Dodik muriju, sa noim novim puškama, a Bakir bi se pridružio sa zelenim beretkama. Ali, znajući situaciju Srba u zapadnoj Bosni, možda i bude odvajanja od jednih kantona i pravljenja srpskog kantona. Ne zna se kome je gore, dal Drvaru, dal Petrovcu, a bogami nije ništa bolje ni u Mrkonjiću.

Kakofonija

09.02.2018 22:38

Struja!

09.02.2018 21:51

Ja sam htio za ručak pečenje ispod saća, a jeo sam sataraš!

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.