Njemačka: Balkan dobrodošao u EU

Nova njemačka vlada snažno podržava evropsku perspektivu država zapadnog Balkana, smatrajući da je politika proširenja Evropske unije važna kako bi se podstakli mir, stabilnost i saradnja, navodi se u nacrtu koalicijskog sporazuma Hrišćansko-demokratske unije, Hrišćansko-socijalne unije i Socijaldemokratske stranke Njemačke, piše njemački list Die Welt i dodaje da to još uvijek nije definitivni tekst dokumenta i da se detalji još utvrđuju.

Region 08.02.2018 | 22:52
Njemačka: Balkan dobrodošao u EU
"EU mora kroz unutrašnje reforme osigurati svoju sposobnost djelovanja. Sve zemlje zapadnog Balkana imaju perspektivu pristupanja. Podržavamo njihovo približavanje EU, a naročitu pažnju posvećujemo razvoju demokratije i pravne države", navodi se u tekstu sporazuma.

Dodaje se kako je pretpostavka za napredak u približavanju da države regije ispune za to predviđene kriterije.
 
"Zalažemo se za evropsku perspektivu država zapadnog Balkana. Pretpostavka za početak pristupnih pregovora, odnosno za pristupanje EU, jeste da države regije ispune za to predviđene kriterije u potpunosti.

Tu naročito spadaju sveobuhvatne, trajne i nepovratne reforme u izgradnji pravne države i borba protiv organiziranog kriminala i korupcije", navodi se u sporazumu.

Navodi se i da se nova njemačka vlada zalaže za podršku reformskih napore država zapadnog Balkana još snažnije nego dosad.
 
"Osim toga, njemačka vlada odlučno će i u budućnosti podržati saradnju u okviru regije, a naročito u okviru 'Berlinskog procesa'", napominje se u tekstu.

Kada je riječ o proširenju EU-a, kako se navodi, prednost ima temeljnost u odnosu na brzinu: jasno očekivanje poštovanja kriterija prije pristupa zapadnobalkanskih država u EU.

(SB)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

pa

08.02.2018 21:05

TO JE tesko provesti kad su na vrhu kriminalni politicari i korupteri , koji koce reforme - njima pase bezvlasce !

ODGOVORITE
Name

Mile

08.02.2018 21:56

Pa ljudi ovi nas ubise sa dobrodoslicama u EU . Sta to dobro nama donosi EU .Nemozemo nikakvu robu da im prodamo jer oni imaju visoke standarde a istovremeno nama tiskaju svoje smece od prehrambenih proizvoda, da nam nije Turske i Rusije zemalja u koje izvozimo mnogo toga vec odavno bi ovde sve opustelo to sto neko nade posao na zapadu je samo zato sto oni nece da rade prljave i teske poslove. Mi se treba da naucimo samo jednoj stvari da izbori sluze da na vlast dovedete one koji ce da vam stvore ambijent za normalan zivot a imamo priliku svake cetiri godine da menjamo a ne ovako kao do sada jedni te isti stalno sto znaci da zivimo u strahu i da nesmemo da menjamo a kada biste samo jednom pokusali mozda bi bilo bolje ako ne vec za cetiri godine imate priliku da iste vratite.

ODGOVORITE
Name

Igor

09.02.2018 08:50

Svi koji ucestvuju na izborima vec su bili na vlasti. Nisu bitna imena i pojedinci bitan je sistem koji kod nas ne postoji. Pa prije rata su poslovodje zavrsavale u zatvoru zbog manjkova u kasama prodavnica i skladista , sad je pokradeno sve i niko ne odgovara. Feudalizam najgoreg tipa i cemu onda izbori . Prvo revolucija ,promjena sistema pa onda izbori . Mi smo iza Evrope vise od 200 godina jer su to Francuzi zavrsili 1799-e. Kod nas su ugrozena osnovna prava i slobode. Postavlja se pitanje smije li poslodavac placati platu 500 maraka radniku a on nakupiti visemilionsku imovinu. Smije jer mu to sistem dozvoljava. Iza bivseg nakaradnog komunistickog sistema je ostali puno "nicijeg" ovi su to oteli i sad je "njihovo" . Do kapitalizma u kom je plata dovoljna da se zivi i priusti bar osnovno daleko je.

Name

Realno

11.02.2018 12:10

Aj mile ne lupaj njihova hrana je jeftinija za 30 posto i imaju visoke standarde a kod nas hranu uvoze ko zna odaklen iz Brazila Hondurasa Argentine Kine i to zaledjenu prije 20 goduna a kod nas radna sedmica traje 72 sata a tamo 36 sati plata 1500 eura a kod nas 150 eura i tamo je gorivo 1 evro kao i kod nas pa da ne nabrajam dalje za ove nase politicare i tajkune dovoljno sam napisao