Sjećanja: ZOI 1984. - najveći događaj bivše SFRJ!

Na današnji dan prije 34 godine, na stadionu Koševo, otvorene su 14. Zimske olimpijske igre u Sarajevu.

Ostali sportovi 08.02.2018 | 21:45
Sjećanja: ZOI 1984. - najveći događaj bivše SFRJ!
U Sarajevu, 8. februara 1984. godine otvorene su Zimske olimpijske igre, jedan od najznačajnijih i najvećih događaja održan u bivšoj Jugoslaviji.

U tih deset dana, koliko su trajale Igre, glavni grad BiH, jedne od tadašnjih šest republika SFRJ, bio je centar svijeta.

Bile su to prve Zimske olimpijske igre u nekoj socijalističkoj zemlji, za koju su pripreme trajale sedam godina, nakon što je Sarajevo u maju 1978. godine izabrano za domaćina u konkurenciji japanskog grada Saporo i švedskog Geteborga.

Glasanje se pokazalo uvjerljivim jer je grad na Miljacki dobio 36 glasova od mogućih 39.

Tridesetčetiri godine kasnije, pored nostalgije, 14. Zimske olimpijske igre ostaju zapamćene po nekoliko vječnih dostignuća i zanimljivosti.

Legendarni Jure Franko postao je prvi Jugoslaven koji je osvojio medalju na zimskim olimpijskim igrama.

Austrija je podbacila osvojivši svega jednu bronzu.

Senegalac Lamine Gueje u Sarajevu je postao prvi crni takmičar iz Afrike koji je nastupao u skijanju na zimskoj olimpijadi.

Džejn Torvil i Kristofer Din iz Velike Britanije osvojili su maksimalan broj bodova u umjetničkom klizanju, ocjenu koja nije ponovljena do danas.

Još jedna zanimljivost leži u ceremoniji zatvaranja koja se odigrala u zatvorenom prostoru, što se ponovilo samo jednom - 2010. godine u Vankuveru.

Olimpijski plamen zapalila je legendarna klizačica Sanda Dubravčić, a maskota je bio Vučko, kreacija Slovenca Jože Trobeca, koja je i 34 godine kasnije ostala simbol Sarajeva.

Na 14. ZOI je učestvovalo 1.272 takmičara iz, do tada, rekordnih 49 država svijeta.

Podijeljeno je po 39 zlatnih, srebrenih i bronzanih medalja.

Najuspješnije zemlje bile su SSSR, SAD i Finska.

Gotovo tri i po decenije kasnije, mnoge olimpijske znamenitosti leže napuštene, što zbog zuba vremena, što zbog činjenice da su se nekadašnji simboli najvećeg pozitivnog događaja u Sarajevu našli na prvim linijama razdvajanja tokom posljednjeg rata.

Izvor: mondo.rs/mondo.ba

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mila

08.02.2018 21:01

Ostala su samo uspomene na divna prosla vremena.

ODGOVORITE