Analiza - Zvezda poslije Antalije: Zaboraviti Kangu...!

Utisci o pripremama Crvene zvezde u Turskoj i šta uoči nastavka sezone kaže Vladan Milojević.

Fudbal 09.02.2018 | 22:00
Analiza - Zvezda poslije Antalije: Zaboraviti Kangu...!
Posle Kipra, gotovo je i sa Turskom. Zvezdini fudbaleri vratili su se u Beograd, gde ih u utorak posle skoro dva meseca pauze čeka prva takmičarska utakmica u 2018. godini - protiv moskovskog CSKA u šesnaestini finala Lige Evrope.

Izabranici Vladana Milojevića proteklih mesec dana proveli su u žestokom ritmu, pa ćemo sada pokušati da sumiramo utiske.

U centru pažnje bili su Ričmond Boaći i Gelor Kanga, odnosno vesti o tome da li će otići ili ostati u klubu.

Iako je u pojedinim trenucima delovalo da će biti obrnuto, ispostavilo se da je Kanga otišao, a Boaći ostao. I - povredio se.

Zbog nešto tvrđeg terena stradao je list, pa je golgeter iz Gane vraćen u Beograd na terapije, ali je od utorka ponovo u trenažnom procesu i očekuje se da bude u timu protiv Moskovljana.

Za razliku od njega, Kanga je posle dugih pregovora, čak i preokreta, napustio Zvezdu i prešao u Spartu iz Praga.

Odlazak veziste iz Gabona pokazao je da crveno-beli, osim Nenada Milijaša koji je na zalasku karijere i ne može više kao nekad da odgovori svim zadacima tokom meča, nemaju kreatora igre sposobnog da vuče tim.

Nenad Krstičić je imao priliku da se okuša u ulozi "desetke", međutim, nije to delovalo kao dobitno rešenje, pa je gotovo sigurno da će Milojević za nastavak sezone promeniti sistem igre.

Umesto dosad uobičajenog 4-2-3-1, protiv Amkara, Ujpešta i Zenita gledali smo i 4-4-2 i 4-4-1-1 i 4-1-4-1.

Igrači su se smenjivali, a sve bi trebalo drugačije - konkretnije - da izgleda povratkom Boaćija i lakše povređenog Aleksandra Pešića u tim. U njihovom odsustvu, ulogu centralnog napadača imali su El Fardu Ben i Nemanja Milić.

Novajlija iz Olimpijakosa mnogo bolje je delovao u ranijim pripremnim utakmicama, kada je kao desno krilo odlično sarađivao sa Boaćijem, dok je Milić u prvom poluvremenu duela sa Zenitom bio neprimetan.

To, opet, otvara temu nedostatka "plejmejkera", ali je Vladan Milojević bio jasan po tom pitanju.

"Kanga je izuzetno dobar igrač, doprineo je Zvezdi to što je doprineo, ali više nije igrač Zvezde i ja bih da zatvorimo ta vrata. Želim mu sreću, a koga nema bez njega se mora. Imamo vredne igrače na raspolaganju, verujem u njih  i trudićemo se da izvučemo maksimum", rekao je Zvezdin trener posle minimalnog poraza od drugoplasiranog tima ruskog prvenstva.

"Još nam treba svežine, ali imamo dovoljno vremena do utorka da poradimo na još nekim finesama i budemo potpuno 'fit' za CSKA. U tri meseca ćemo igrati 20 i nešto utakmica u kojim moramo da budemo apsolutno fizički spremni da bismo mogli da pružimo ono što želimo".

Da će fizička sprema biti od velikog značaja za Zvezdine igrače pokazuje i želja trenera da ekipa često tokom utakmice igra visok pritisak.

"Vujadine, izađite na pola... Pomeri, pomeri... Sad ih pritisnite", vikao je Milojević tokom duela sa Zenitom.

Po njegovoj komandi, defanzivci su išli sve do centra, a ofanzivci pritiskali zadnju liniju i golmana protivničkog tima.

Delovalo je to dobro, ali predstojeće dane do utakmice sa CSKA stručni štab moraće da iskoristi na dodatnom uigravanju defanzivnih prekida.

U poslednje dve utakmice, Zvezda je oba gola primila iz kornera.

"To je posledica pada koncentracije, što se događa u ovoj fazi priprema. Moraćemo da obratimo pažnju, jer je CSKA opasan iz takvih situacija", upozorio je Milojević koji je dan ranije na treningu dosta pažnje posvetio baš prekidima.

Kada se gleda po pojedinačno po pozicijama, Milan Borjan je neprikosnoven među stativama,Filip Stojković na desnom beku, a Milan Rodić na levom, mada je dobio veliku konkurenciju dolaskom Stefana Hajdina. Doskorašnji fudbaler Spartaka iz Subotice pokazao je da bi, poputMarka Gobeljića, mogao biti "univerzalac" jer se odlično snašao i na desnom beku protiv Dinama iz Bresta.

Protiv Zenita, štoperski par činili su Vujadin Savić i Damijen Le Talek, međutim, pitanje je koliku će minutažu Francuz imati do kraja sezone. Poznato je da mu ugovor ističe narednog leta i da je Zvezda otkupila Srđana Babića od Real Sosijedada, tako da će mladi reprezentativac verovatno češće biti na terenu, ali teško da ćemo ga gledati već protiv CSKA jer se Le Talek i Savić vrlo dobro uklapaju i nema razloga već sada razbiti taj tandem.

Ista situacija kao sa Le Talekom je i kod kapitena Mičela Donalda. Holandski vezista je u poslednjim mesecima ugovora, a po onome što je prikazivao u pripremnim mečevima pitanje je i koliko mu se još igra u Zvezdinom dresu.

Umeo je on tako i ranije, da se čuva kada je manje važno, a bljesne kada je potrebno, pa će mu Milojević sigurno ukazati poverenje u utorak, a za dalje ćemo videti...

Upravo je u veznom redu najveća gužva, jer mesto u startnoj postavi ravnopravno zaslužujuBranko Jovičić, Nenad Krstičić, Nemanja Radonjić i Slavoljub Srnić, a tu je i Ben, koji je predviđen da igra na krilu.

Ko od njih će igrati, kao i što se tiče ranije pomenutih napadača, najviše će zavisiti od formacija koje Milojević bude birao...

Jedno je sigurno, ovaj tim više nema jednog igrača od kojeg mnogo zavisi igra i to da li je raspoložen ušao u utakmicu. Crvena zvezda će ubuduće u polju imati 10 igrača sa podjednakim obavezama i u napadu i u odbrani. Ko se u to ne bude uklapao, moraće na klupu...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar