Izmišljeni posao i enormne zarade

Fond zdravstva Republike Srpske dobiće uskoro Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) po nevjerovatno visokoj cijeni od 23,2 miliona KM.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Vlada RS je na 111. sjednici, održanoj 09.02.2017. godine, dala saglasnost Fondu zdravstva da se zaduži za 44 miliona KM, od kojih će se 23,2 miliona utrošiti na nabavku IZIS-a.

Odluku je potpisala Željka Cvijanović, a stupila je na snagu objavom u Službenom glasniku Republike Srpske.

Odluka je objavljena u Službenom glasniku broj 17, od 22.02.2017. godine.Na ovaj način otvoren je put da Firma pobjednica inkasira za IT opremu cca 23 miliona KM, u prvoj fazi, dok bi, sa Fazom 2 implemetacije ovog projekta, trebalo da inkasira ukupno 35 miliona KM.

Pobjednik na ovom tenderu se već zna, to su firme “MMS CODE” i “Venera”, koje su u direktnoj saradnji sa firmom “Erikson - Nikola Tesla” iz Zagreba.

Od 23 miliona KM, koliko iznosi Prva faza implementacije IZIS-a, narečenim ostaje 15 miliona čiste zarade; Što je, složićete se, posao iz snova.

U drugoj fazi, koja iznosi dodatnih 12 miliona, čista zarada je cca 8 miliona KM, što praktično znači da će pobjednici na tenderu zaraditi 23 miliona KM, od onih 35 koliko će biti utrošeno u dvije faze projekta IZIS.

Pobjednici tendera još uvijek nisu objavljeni, jer je u toku postupak pred Komisijom za žalbe, ali on će biti okončan za nekoliko dana. Važno je istaći da je, prema mojim izvorima iz Komisije, bilo ponuda koje su deset miliona niže od pobjedničkih 23 miliona KM, ali su one odbijene.

Posao je, prvobitno, bio namijenjen firmi “Prointer” iz Beograda, ali se odustalo od te kombinacije zbog prevelike “izloženosti” Milorada Dodika.
Tako je Slaviša Kokeza, stvarni vlasnik “Prointera” ostao bez vrlo unosnog posla.

Vrlo čudan zaokret, jer je Kokeza jedan od glavnih Dodikovih beogradskih lobista. Međutim, Dodik nema milosti ni prema kome kada je njegova koža u pitanju.

Nakon toga odlučeno je da se tender “Napiše” za firmu “MMS CODE” iz Banjaluke.

Njeni vlasnici, sve do prije nekoliko dana, bili su Slavko Bojić, Savo Antonić i Miloš Đurđević.

Bojić je vlasnik i firme “Procontrol”, poznate po tome što je 2014. godine KBC-u Banjaluka prodala info pult za nevjerovatnih 80.000 KM; Antonić i Đurđević su suvlasnici firme “Venera”; “Venera” je tokom epskih poplava 2015. godine bila glavni snabdjevač Robnih Rezervi RS, koje su sada u stečaju.

Antonić i Đurđević su bliski prijatelji Milorada Dodika, a neki od članova njihove najuže porodice uposleni su na visokim pozicijama u ministarstvu finansija, kod Zorana Tegeltije.

Tako je “MMS Code” je prošle godine dobio posao u Ministarstvu Finansija od 200.000 KM - nadogradnja aplikacije za trezor.

Međutim, ova nadogradnja je “mačiji kašalj” prema nadogradnji od 23 miliona KM; Plus ostale “Nadogradnje” cijelog ovog posla koje su se desile u prethodnih nekoliko dana.

“Mrkonjićki biznismen Mladen Milanović Kaja zvanično je preuzeo četvrtinu informatičke firme MMSCODE u vlasništvu Slavka Bojića, bliskog prijatelja predsjednika RS Milorada Dodika.Milanović je udio od 25 odsto kupio preko novoosnovane firme “Euro Bonus” koja se sada u registru poslovnih subjekata Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) vodi kao jedan od četiri suvlasnika firme MMSCODE”, objavio je portal CAPITAL., 06.02.2018. godine.

Još je navedeno da je “Trgovačko društvo “Euro Bonus” osnovala firma MG Mind koja je u 100 odstotnom vlasništvu Milanovića”.

Zaista, u sudskom registru kao osnivači firme “MMSCODE” upisani su Slavko Bojić, Miloš Đurđević, Savo Antonić, svi iz Banjaluke i firma “Euro Bonus”, iza koje stoji Milanović; Ta firma je registrovana u Mrkonjić Gradu, ulica Podbrdo bb.

Svi navedeni imaju po 25 posto vlasništva u “MMS COD”, a ukupni osnivački ulog je 201.999,92 KM, odnosno 50.499, 98 KM po osnivaču.

Logično je pitanje zašto su Bojić, Antonić i Đurđević smanjili svoje uloge u MMSCOD i četvrtinu firme prodali Milanoviću?

Posebno nakon što su dobili posao od 23,2 miliona KM, a zna se da niko od navedenih nije poslovna “Majka Tereza”? Na taj način umanjili su i dio kolača od onih čistih 15 miliona zarade!

Samo je jedan odgovor - preko Kaje u posao je ušao Zoran Tegeltija, ministar finansija.Njegov “tal” je četvrtina, a zaslužio ga je provodeći sve “procedure” kroz Vladu RS koje su dovele do zaduživanja Fonda zdravstva za 44 miliona KM, od čega je 23,2 miliona namijenjeno za “IZIS”.

Upravo zbog toga dolazi do ovog naoko dramatičnog ulaska Kaje u IT poslove, a, kada se sve objektivno sagleda, riječ je o najobičnijem “rastaljivanju”.

Koje svjedoči da Tegeltija nikako ne vjeruje ni Bojiću ni Đurđeviću ni Antoniću, a najmanje Dodiku.

Ranije sam objavio da je Planom javnih nabavki Fonda zdravstva za 2017. godinu predviđeno da se za posao isporuke “hardvera, softvera, elektronskih kartica i čitača za IZIS” utroši 23.247.863 KM (bez PDV-a).

Ta 23,2 miliona KM samo su Prva faza, dok cijeli posao vrijedi 35 miliona maraka.

Da bi sve izgledalo kao da je po zakonu, prvo je urađen Elaborat opravdanosti ulaganja u Informacioni sistem Fonda zdravstva.

Elaborat je, polovinom 2016. godine, uradila revizorska kuća “Confida”, čiji je vlasnik Aleksandar Džombić, bivši premijer.

Prvo je sa Džombićevom firmom dogovorena cijena od 20.000 KM za izradu elaborata, da bi konačna cijena bila 30.000 maraka. Džombiću je novac odmah isplaćen, iako Fond grca u gubicima teškim stotine miliona KM.

I sa Džombićem je posao ugovoren bez tendera, jer je bila velika žurba da se Elaborat uradi, kako bi se prevara mogla uplanirati.

Interesantno je da, nedugo nakon izrade Elaborata, Džombić zatvara svoju revizorsku kuću "Confida" i otvara novu koja se zove "Grant Thorntnon".

Nova revizorska kuća registrovana je u Sudu 30.11. 2016. godine, a dobila je i dozvolu za rad od Ministarstva finansija RS, 07.11.2016.

Džombića je Dodik u januaru 2017. godine imenovao za senatora Republike Srpske, premda je bivši premijer glavnoosumnjičeni u istrazi Tužilaštva BiH “Bobar banka 2”!Da bi se kvalitetno implementirao projekat “hardver, softver, elektronske kartice i čitač za IZIS”, potrebno je najmanje dvije godine i veoma stručno osposobljen kadar iz ove oblasti.

Stvarne namjere su da se unese nešto opreme u Fond, "naštampaju" elektronske zdravstvene knjižice, koje će biti beskorisne i uzme 35 miliona KM, u dvije faze.

Slična stvar dogodila se sa kupovinom softvera prije nekoliko godina, kada je meta bila Poreska uprava Republike Srpske.

Softver nikada nije proradio, a isplaćeno je preko deset miliona KM. U tu prljavu rabotu upetljan je i Miroslav Lazanski, Dodikov apologeta.

Dodik je još polovinom 2016. godine prisilo Darka Tomaša, tadašnjeg direktora Fonda, da otpočne pripreme za ovaj posao.

Posao je trebao biti vrijedan 2,5 miliona KM.

“Vrijednost tog ugovora će se, bez sumnje, povećati na 8,5 miliona KM u vremenu pred nama”, tvrdili su moji izvori iz Fonda u avgustu 2016. godine. Ni slutili nisu da će posao na kraju dostići cifru od 23,2 miliona KM.

Darko Tomaš je na lokalnim izborima, održanim 02.10.2016. godine, pobijedio i postao načelnik Prnjavora i na taj način se izmakao Dodikovom pritisku.

Za Tomaševog nasljednika projektovan je Milenko Pađen, izvršni direktor Sektora za zdravstvo i kontrolu i bivši poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

Pojedini mediji su 16.11.2016. objavili da će Pađen biti imenovan na sjednici Vlade RS, koja je trebalo da se održi 17.11.2016.

Bila je to greška, jer je Dodik, u međuvremenu, otpisao Pađena.

Razlog: Pađen je pokazao veliki oprez oko odobravanja IT poslova u vrijednosti od 17 miliona KM, na koliko je tada Dodik “izgurao” hardver i softver.Dodik je, prema tvrdnjama izvora iz vrha Režima, Pađena pozvao i upitao da li će potpisati Ugovor na 17 miliona KM.

Pađen je odgovorio potvrdno. Dodik mu je, nakon toga, obećao direktorsku poziciju.

Međutim, Pađen se uplašio, pa je pozvao stručnjake da mu izračunaju koliko bi koštala nadogradnja postojećeg IT sistema u Fondu, koja bi omogućila i izdavanje elektronske zdravstvene knjižice.

Stručnjaci su mu saopštili da bi sve to koštalo nekoliko puta manje.

Nakon toga Pađen je pozvao Dodika i saopštio mu da nije spreman da potpiše Ugovor na 17 miliona KM, jer se cijeli posao može završiti za mnogo manje novca.

“Ni ja ne bih potpisao da sam na tvom mjestu”, rekao mu je Dodik. I prekrižio ga.

Dodik je, nakon toga, pozvao Dejana Kusturića i pitao ga da li je spreman da potpiše Ugovor na 17 miliona KM.

Kusturić je odgovorio da je spreman da potpiše sve.Vlada Republike Srpske, na sjednici održanoj 17.11. 2016. godine u Istočnom Sarajevu, imenovala je Dejana Kusturića za vršioca dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Kusturić je u tom trentku bio direktor Gradske razvojne agencije Banjaluka i predsjednika FK “Borac”.

Kusturić je ranije u Banci Srpske obavljao dužnost direktora Sektora za prodaju i marketing, što najbolje svjedoči o njegovim “sposobnostima”.

Nakon imenovanja Kusturića, sve kreće kao “po loju”.

Planom javnih nabavki Fonda zdravstva za 2017. godinu, koji je usvojen 28.12.2016., predviđeno je da se za posao isporuke “hardvera, softvera, elektronskih kartica i čitača za IZIS” utroši 17.400.000 KM (bez PDV-a).

Ovu Odluku je potpisala Dr Snježana Novaković-Bursać, predsjednik Upravnog odbora Fonda zdravstva RS.

Međutim, nepun mjesec kasnije, 23.01.2017. godine, Upravni odbor Fonda, pod Dodikovim pritiskom, donio je Odluku o izmjenama Odluke o usvajanju Plana javnih nabavki Fonda zdravstva za 2017. godinu, u kojoj je precizirano da se kod nabavke, pod rednim brojem 17, mijenja iznos procijenjene vrijednosti i da se on povećava sa 17.400.000 KM (bez PDV-a) na 23.247.863 KM (bez PDV-a).

I Ovu Odluku je potpisala Dr Snježana Novaković-Bursać, predsjednik Upravnog odbora Fonda zdravstva RS.

Zaista je zapanjujuće da se za manje od mjesec dana posao uveća za trećinu cijene i to baš u vrijeme praznika!!!

Dodik nema ni dana odmora, zaista.

Ali ima rezultate - Njegovi prijatelji su dobili posao od 23 miliona KM.

Istina, četvrtinu im je oteo Zoran Tegeltija, ali nije sve ni u Dodikovom poslovnom životu uvijek sve idealno.

Važno je da IT sfera i dalje donosi milionske plodove!

slobodanvaskovic.blogspot.ba

KOMENTARI26
POŠALJITE PORUKU

kakva lakrdija

08.02.2018 16:02

Sada kada kadar iz zdravstva, specijalisti, hirirzi i ostali napustaju RS mi uvodimo elektronske kartice?

I u Geodetskoj su uvalili nove milionske softvere

RUGIP

08.02.2018 20:54

Mafija je to.

Banda

09.02.2018 06:44

Jedini krivac za sve ovo je ridjobradi Bakir,...

RE

09.02.2018 12:23

P.P. NJEGOŠ

08.02.2018 16:02

Jos jedna velika pljacka narodnog novca koju je organizovao čika mile mesar!

Svaka cast Miloradu na svemu sta radi. Kozu s ledja djikanima dere, Mile nastavi do kraja..

%%%%

09.02.2018 12:29

MG

08.02.2018 16:04

Za ne povjerovati sta sve ovaj narod moze da trpi,evo pitanja za tuzilastvo,sudstvo i ministarstvo pravde: NAVEDITE PET SLUCAJEVA ,KONKRETNIJE IMENA KOJA SU ZAVRSILA U ZATVORU ZBOG VISE MILIONSKE KRADJE ILI PRONEVJERE I DA IM JE ODUZETA IMOVINA.

Sudimo onom "kriminalcu" što je htio podmititi policajca sa "samo 10 maraka"😎

Selman-KRIMI

08.02.2018 18:17

Jeste,do duse ne kod nas,u Srbiji imate koliko hocete uhapsenih zbog milijonskih prevara,u dinarima.

Funta

08.02.2018 18:33

Narod voli lopine. Ko bi glasao za politicara koji putuje vozom ili gradskim prevozom? Takve nash narod smatra budalama.

Dr Spiric

08.02.2018 21:18

Aaaa aa

08.02.2018 16:14

Je.em ti kako je ovaj narod uopšte živ sa ovakvim mafijašima.

Vidices i ti i svi mi za jos koju godinu kada sadasnji period inkubacije psihickog pucanja bude kulminirao..polako

kuku nama sa nama

09.02.2018 08:26

pop

08.02.2018 16:19

Stoka korumpirana je trebala uloziti u obstanak mladih porodica da zaposli ljude a ne da gura milionerovom sinu jos u dzep,i sta je sada cudno sto ljudi odlaze.trba ovo malo sto nas je ostalo traziti od njemacke da nas kolektivno useli neka samo ostanu budzetski korisnici neka sami sebi isplacuju plate

dodiku nisu ni do kol.ena ,koliko muci i ugnjetava narod ,nemores poverovati :sunac ti ovo se nije događalo ,ni 41 ve

Isilovci,

08.02.2018 17:58

007

08.02.2018 16:33

Sreća pa postoji Vasković.

AESTEZIOLOG

08.02.2018 16:34

I'ma para za gluposti a za doktorske plate ne a sta drugog do put pod noge medicinsko osoblje nikom ne treba jer imamo softver koji CE nas lijeciti

Tz

08.02.2018 17:12

Tako vam i treba narode ko vas je.. haha

Joja

08.02.2018 17:15

Vazno je da su to braca Srbi i da to od srca rade u ime Srpstva, tj nas. Za to smo se borili.

tako je Joja, i da je ministarstvo prosvjete spriječilo bošnjačkoj djeci da uče bosanski jezik, to je važno a ostalo ko ga j. Sve za srpstvo, samo što više miliona nabaci na račune a sirotinji prodaji maglu

re

08.02.2018 17:54

=)

08.02.2018 17:17

Interesantno je da iz zdravstva odlaze samo zdravstveni radnici, a administracija ostaje. U nekim domovim azdravlja je 50% administracije. Nameće se zaključak da će oni uskoro morati liječiti pacijente.

Rialiti dozu

08.02.2018 17:20

Odkad KUSTURIC pristade ide sve po loju.....nije vazno jesu kurt,murti,kokezi,pekezi djurici.....neka se otima pitanje za kusturica neka kaze javnosti.....sta si vozio koje auto do ne posta direktor,a sta sad vozis.....gdje ti radila snaja sa srednjom skolom u.pekari Manja...a gdje sadradi naravno u fodu....eeee Dejice za saku dolara si se prodao......Mislio sam da si bolji covek.....a iti udje u vrzino kolo......volis fotelju po cjenu obraza

Ok

08.02.2018 17:32

Ali ko ce od njih 4 Dodiku dati tal? Svi podjednako ili ga je Tegeltija izbacio iz kombinacije. Vjerovatno ona 2 snoba iz Venere. A drugo Darko Tomas je prepametan za sve te snobove. I njemu je to poturano ali je eskivirao jer je vidio da je to lopovluk nevideni. Bravo Darko. Sad Kusturic nek ide u prdekanu. Daj boze jos neko da ce jer ce se nekad uraditi revizija tih nabavki.

Gama-Ray

08.02.2018 18:26

Jedini spas nam je Sjeverna Koreja,da zapocne nuklearni rat sa SAD,a onda slijedi lancana reakcija.

Ja sam Nidžo Jabuko

09.02.2018 08:36

Lopovi rade ono što najbolje znaju. Nema više hajduka među srbima da im sa nožem pod grkljanom sve otme... Propali smo.

NEZNAM JESU LI BANDI U KRIMINAL URACUNATI PIŠTOLJI ILI IH DOBIVAJU SA POSVETOM DODIKA DA NAPADAJU NEVINE LJUDE. UMRI ZDRAVSTVO, I SVE STO JE SEKTA SMISLILA.

Za JABUKO

09.02.2018 09:41

Aco

09.02.2018 09:53

Pa dali je ovo moguce...koja organizovana mafija za nepovjerovati...kako bi ja to sve na goli otok...

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.