Usvojen Zakon o koncesijama

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku izmjene Zakona o koncesijama po kome se za 10 odsto povećava koncesiona naknada za hidroelektrane i termoelektrane za 10%. Opozicija upozorava da će od ovoga korist imati samo tajkuni, dok će Republika Srpska i njeni građani biti oštećeni.

Republika Srpska 08.02.2018 | 22:55
Usvojen Zakon o koncesijama
Zakon koji se u državama regiona ne mijenja bez višemjesečnih rasprava i konsultacija stručne javnosti, u Republici Srpskoj je razmotren i usvojen za 2 dana.

Opozicija upozorava i da će po novom zakonu službenik zaposlen u resornom ministarstvu odlučivati o konkretnoj visini naknade za nove elektroenergetske objekte u rasponu od 0,5, do 5%, čime se otvara mogućnost korupcije.

Opozicija upozorava da je ovaj zakon u Skupštinu upućen po hitnoj proceduri i da nisu imali vremena da se upoznaju sa sadržajem niti da ga uporede sa regulativama u zemljama regiona.

Građani će najviše da osjete novinu u zakonu da koncesija u lokalnim zajednicama za odvoz smeća može biti do 8% prihoda komunalnog preduzeća, upozorava opozicija. To će opteretiti privredu, a može da dovede i do poskupljenja komunalnih usluga. Upozoravaju da je ovakav zakon uvod i u novo poskupljenje struje.

Resorni ministar međutim smatra da će ovaj zakon privući investitore i u ravnopravan položaj staviti javna i privatna preduzeća koja se bave proizvodnjom stuje. Poskupljenja struje, neće biti, a opštine i gradovi će i dalje raspodjelom dobijati 95% sredstava prikupljenih od koncesija.

Opozicija ukazuje i na pravnu koliziju koji je proizvelo usvajanje zakona koji povećava koncesije, dok je zakon kojim se stavljaju van snage naknade za proizvodnju električne energije još uvijek je na čekanju. Zato najavljuju da će tražiti mišljenje Ustavnog suda.

Suprotno Zakonu o rudarstvu, upozorava Šukalo, omogućava se besplatna eksploatacija uglja, što će takođe biti navedeno u apelaciji Ustavnom sudu, jer se davanje prirodnih bogatstava bez naknada kosi i sa Ustavom Republike Srpske.

(BN)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Sale

08.02.2018 13:07

Ne može to tako, gdje su pištaljke bile da ovo spriječe.

ODGOVORITE
Name

D

08.02.2018 13:52

Imali gdje drvarskoga bucka pacine izdajnika srbskoga.

Name

Markan

08.02.2018 14:10

Ovo sa otpadom je za svaku pohvalu. Sada gospoda poslanici imaju zakonsku regulativu da dok brod tone odbace sve sto im smeta kao otpad. Hitno usvajanje je takodjer razumljivo na osnovu stanja u zemlji. Neka te regulative, ali ona nije dobra za ekologiju, za ribe i ostalo. Naime otpada je mnogo, a tko zna mozda je i radioaktivan, ha, ha..

Name

kunta kinte

08.02.2018 16:43

Šta ste očekivali od ovih kriminalaca,petar policajac prašinar da bude ministar gdje god je bio sve je uništti sad pod dodikovom palicom treba da otmu prirodna bogatstva ovog naroda koji je dotakao dno i treba tako bolje i ne zaslužujemo kad se mogu kupiti za 50 km ...............

Name

Kole

08.02.2018 13:08

Dok gledaju film nek razmisljaju ministri i poslanici koliko su svojim odlukama bolesnim odlukama u korist budale dodika upropastili zivota ljudi. Koliko je razbojnik dodik sa premjerkom cvijanovic i pratecom bagrom pokrao i potrosio djecijih privilegija i privilegija obicnih ljudi.

ODGOVORITE
Name

Zbogom Republiko Srpska

08.02.2018 13:58

Ovim glasanjem danas poslanici DNS,SP,SNSD i PAPCI PRELETAČI su ozakonili pljačku i prirodne resurse poklonili nekolicini tajkuna okupljenih oko Dodika.To su završili pa sada su krenuli u kampanju preko tabloida iz Srbije INFORMER kako Britanci šalju vojsku da uništi Republiku Srpsku jer opozicija neće priznati rezultate izbora.Znaju da su oni na njihovim tenkovima došli na vlast pa optužuju opoziciju i mjenjaju temu da ovo što su usvojili zaboravi javnost i narod.Ova današnja odluka će dovesti do poskupljenja stuje za 10%.Ali tako treba pa će nakon lančanog poskupljenja na osnovu akciza na naftu,doći će i lančanog poskupljenja i zbog stuje.Ali narode kako glasaš takav ti i život.Zagupljujte se od RTRS i uživajte uz Baju pod šatorom i uzmite tih 30-50 maraka i pošaljite djecu i unuke u inostranstvo da zarade i sebi i vama ta život.U isto vrijeme kraj vaše kuće na potoku će napraviti malu hidroelektranu,a vas ostaviti bez vode i zgrtati milione,prolaziće šticari sa balvanima i damperi sa ugljem.Vama je ostalo da gledate.Prijatno.

Name

рибар

08.02.2018 13:16

Нема коментара на ово најважније животно питање, зато и јесмо гдје јесмо. Ми смо послали прије два дана саопштење за јавност у коме позивамо све посланике да одбаце расправу о Закону о концесијама, те да се предложи одржавање посебне сједнице НСРС за мјесец дана, са само једном тачком дневног реда СТАЊЕ ПРИРОДНИХ РЕСУРСА И РЕВИЗИЈА СВИХ ПОСЛЕРТЊСТНИХ КОНЦЕСИЈА. Нажалост, многи медији то нису ни објавили мада се ради о нечему што значи доказивање крађе десетина милијарди марака и очувању преосталих природних ресурса, јединој шанси да развијемо стратешке гране привреде у наредним годинама и запослимо народ, односно, опстанемо биолошки на овим просторима. Никола Лазаревић Еколошка партија -зелени

ODGOVORITE
Name

Kole

08.02.2018 13:52

Idi pecaj ribu.

Name

RE Ribar

08.02.2018 19:23

Dobra ti je bila ideja da se održi posebna skupštinska rasprava na temu prirodnih resursa, posebno vodnih. Mada se to nije moglo nigje pročitati. To se zove : mediska blokada. Od prirodnih resursa, ako bi se koristili racionalno i pametno, RS bi mogla komotno da živi i da se ne zadužuje. Ali tada vladajuća mafija ne bi imala, ili bi imala malo, prostora za pljačku. Ili da pljačku i pranje novca omogućava svojim kumovima, prijateljima, partiskim poslušnicima, tzv. tajkunima....uz dobru proviziju

Name

Pitanje

08.02.2018 19:24

Neki lazarevic pravi hidroelektranu na Praci. Jesi li to ti ?

Name

hajde bolan

08.02.2018 13:22

10 % provizije ne postoji nigdje u svijetu. kako oni misle da stimulisu investicije u toj oblasti. Ko je lud da placa 10 % provizije i da nakon 10-20 godina postrojenja ostanu drzavi kao poklon.

ODGOVORITE
Name

RE SALE

08.02.2018 13:36

Sta reci nego " Sale ne s... Jebale te pistaljke, kad si tako pametan reci kako sprijeciti bagru da donosi nakaradne odluke!!!

ODGOVORITE
Name

Sale

08.02.2018 13:53

Pa pištaljkama.

Name

Sale

08.02.2018 13:54

Samo ovaj put i rumenko da zapišti.

Name

Re Sale

08.02.2018 14:14

Sale ovi nisu svjesni koliko su glupi sa tim spin komentarima

Name

Sale

08.02.2018 15:29

Moramo ih malo podložiti, vidiš da se upale ko levati.

Name

In

08.02.2018 15:35

Ja cu ti reci na izbore svi i skinuti sa vlasti ovu bagru ova vecina ce sve izglasati nemoze opozicija to sprijeciti kad su manjina nemoguca misija

Name

Glupan

08.02.2018 17:19

Ovo je nam dalje.... privatna drzava... samo nova informacija za sve radnike SFR REPUBLIKE SRPSKE ....Skrbic i Bogdanic kupuju zemljiste u centru b luke gdje je bila bolnica... he..he.. tata im ostavio novac... bjez narode..

Name

doktorArslanagic

08.02.2018 19:19

Nakon sto se nije uspjelo sa idejom pomjeranja granica na rijeci Drini,kako bi Srbija izbjegla placanje koncesione naknade za vodu koju se koristi za hidroelektrane,sada to radi vlada RS i tako direktno vrsi udar na lokalne zajednice,koje bi trebale da dobiju 95 posto tih sredstava.Tacno ce ovi iz B.Luke iseliti istocni dio RS.

ODGOVORITE