Hrana može uticati na širenje raka u tijelu?

Da zdravlje na usta ulazi znamo odavno, međutim, naučnici Univerziteta Kembridž došli su do novih potvrda da hrana može da utiče na rast i širenje ćelija raka po organizmu.

Zdravlje 08.02.2018 | 12:27
Hrana može uticati na širenje raka u tijelu?
Sve je više nesumnjivih potvrda da ono što nam je u tanjiru može da izmeni tok rasta kanceroznih ćelija i širenje raka, tvrde eksperti sa Kembridža, piše Bi-Bi-Si.

Istraživanje sprovedeno na životinjama pokazalo je da tumor dojke nije mogao da napreduje bez aminokiseline asparagina kojeg ima u špargli, živinskom mesu, morskim plodovima i mnogim drugim namirnicama.

Studija, koju su sproveli stručnjaci sa Kembridža, izvedena je na miševima koji su imali agresivni oblik raka dojke. Miševi bi obično umrli za nekoliko nedelja jer bi se tumor proširio na celo telo, ali su im naučnici davali hranu koja ima nizak nivo asparagina ili lekove koji blokiraju ovaj sastojak, pa se tumor nije širio.

„Ovo je velika šansa za one kod kojih se teško pronalazi gde se rak nalazi“, istakao je profesor Greg Hanon.

Univerzitet u Glazgovu, prošle godine, sproveo je istraživanje čiji rezultati su pokazali da je bez unosa aminokiselina serina i glicina razvoj lmifoma i raka creva bio je znatno usporen.

„Pronalazimo sve više dokaza da određene vrste raka zavise od određenih sastojaka koje unosimo ishranom. Nadamo se da ćemo modifikovanjem ishrane pacijenta ili upotrebom lekova koji menjaju način na koji ćelije tumora mogu pristupiti određenim sastojcima u budućnosti moći da poboljšamo rezultate terapije“, zaključio je Hanon.

Početna faza tumora nije smrtonosna. Tek kada nastupi metastaza tada bolest postaje smrtonosna.

Da bi mogle da putuju po telu ćelije raka moraju da prođu koroz velike promene - moraju da nauče kako da „izađu" iz tumora, da prežive u krvotoku i dođu do određenog dela tela gde se dalje razvijaju. Naučnici su uvereni da veliku ulogu u ovom procesu ima asparagin.

Budući da ove pravilnosti tek treba da budu potvrđena kod ljudi, naučnici ne savetuju izbegavanje namirnica sa asparaginom, a i izuzetno ga je teško izbeći pa ćemo najverovatnije morati da sačekamo lekove koji ga blokiraju.

RTS
foto:internet

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Savjet

08.02.2018 11:56

Cvekla,cveklai samo cvekla .Naravno djumbir , kopriva ( zara )cajevi kao i urezivanje u jela onda kurkuma zatim oregano i nebojte se.Ovo pisem il licnog iskustva koji mi je zivot produzio evo vec desetu godinu a davno sam bio otpisan. Svaki put na kontroli se doktori fataju za glavu nemogu da vjeruju.

ODGOVORITE
Name

Re savjet

08.02.2018 15:43

A imate li kakav konkretan recept ili sve sirovo da se uzima svaki dan ili s vemena na vrijeme, kako! Unaprijed hvala

Name

Savjet

08.02.2018 16:57

Evo iz licnog iskustva cu ti napisati sta sam ja godinama i jos uvijek kako koristim. Uzmem jednu srednju cveklu jednu vecu jabuku ili dvije manje i jednu mrkvu. Cveklu naravno ogulim i isjecem na komade kao i jabuku a i mrkvu .Stavim u blender iscijedim jednu ili dvije mandarine ili grejfrut jos bolje i taj sok isto stavim u blender dodam jednu kasiku meda na vrh male kasike praha od kurkume i sve to izmiksas da se sjedini i izgleda kao djecija hapica .To sam radio svako jutro prije bilo sta da pojedem onako na gladan zeludac .Posle toga sam obavezno pravio caj od zare to pio 14 dana i pravio 7 dana pauzu .Kad tu pauzu pravim onda pijem caj jedno jutro od djumbira jedno od ruzmarina jedno jutro kamilicu i tako 7 dana.Posle opet prelazim na caj od zare tj koprive a najbolja je ako imas svjezu. Cveklu sam i dan danas koristim u toj hapici i svaki dan sam i jos pijem sok od cvekle u koji dodam limuna ili grejfrut.Djumbir koristim svaki dan u supama ne kuham ga vec narendam sitno i na kraju samo ubacimu tanjir da nebi izgubio svoje dejstvo. Caj od djumbira kad pravim prokuham vodu npr pola litre i stavim otprilike djubira narezanog otprilike velicine palca ,onda samo da probaci kljuc i skidan sa vatre i poklopim da ostoji do 5 minuta. to sam znao piti cak i kad se ohladi mjesto vode po jednu casu na dan.U caj mozes ubaciti medu sve zavisi koliko volis slatko i po zelji malo limuna. Oregano isto trosim samo na hranu stavim na kraju kad je vec sve gotovi. Cesto sam isto casu mlake vode pio sa par kapi limuna za ciscenje crijeva kao detox i ponekad isto casu mlake vode ustvari da ne bude ni hladna ni vruca otprilike sobne temperature stavim kasikicu malu sode bikarbone i to pio-Vjeruj mi na rijec sve to je spas od najgori muka i bolesti.Ja sam imao problem sa pankreasom i vec deset godina osjecam se super i bolest se ne siri cak sto vise smanjuje se. Nadam se da sam ti baremmalo objasnio kako i sta. U zdravlje !!!

Name

Vilena

08.02.2018 18:36

Odlican savjet,hvala vam!!