Šta skriva Pismo namjere MMF-u?

Vlada Republike Srpske je 29. januara poslala dopunsko pismo namjere Međunarodnom monetarnom fondu, na šta se obavezala na sve i svašta. U javnosti se spekuliše da je Vlada na taj način pristala na prenos nadležnosti, dok vlast tvrdi da to nije tačno. Ekonomisti poručuju da centralna BiH neće vršiti superviziju banaka.

Republika Srpska 07.02.2018 | 21:10
Šta skriva Pismo namjere MMF-u?
Vlada Republike Srpske ponovo je pisala Međunarodnom monetarnom fondu. U dopunskom pismu namjere Vlada je pristala da potpiše Memorandum na osnovu kojeg će Centralna banka BiH biti zadužena za praćenje strateški važnih banaka. Na taj način i zvanično će doći do razmjene informacija i saradnje na polju supervizije banaka između Centralne banke, Agencije za osiguranje depozita BiH i entitetkih Agencija za bankarstvo. Sve bi trebalo da nadgleda Stalni odbor za finansijsku stabilnost.

Stalni odbor za fiskalnu stabilnost je usvojio akcioni plan i formirao međuinstitucijsku radnu grupu za izradu teksta nacrta koji uključuje unaprijeđenu razmjenu informacija i aranžmane saradnje u polju supervizije, pripravnosti za krizu i upravljanje krizom, te nadzora nad sistemskim rizikom, sve u skladu sa preporukama osoblja MMF-a. Prvi nacrt memoranduma o razumijevanju o finansijskoj stabilnosti dostavljen je osoblju MMF-a. Centralna banka, Agencija za osiguranje depozita, Agencija za bankarstvo FBiH, Agencija za bankarstvo Republike Srpske i ostale nadležne strane će potpisati memorandum do juna 2018. godine, u skladu sa preporukama MMF-a“, navedeno je u Pismu namjere.

U javnosti se spekuliše da se potpisanim memorandumom ugrožavaju nadležnosti Srpske i da se radi o klasičnom prenosu nadležnosti, jer će Centralna banka imati zadatak da kontroliše i vrši nadzor bankarskog i finansijskog sektora. U to je uvjerena i opozicija. Šef finansija u Vladi Republike Srpske se kune da to nije tačno.

Centralna banka nema nikakvu mogućnost da vrši nadzor za bankarski sektor, a naravno da ima uvid; poslovni računi se nalaze kod Centralne banke. Postoji naša opšta saglasnost da se podaci razmjenjuju ozmeđu Centralne banke, Agencija za bankarstvo i Agencija za osiguranje depozita da bi se spriječila bilo kakva moguća zloupotreba”, izjavio je ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija.

Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Čavić smatra da izjave ministra finansija nisu tačne:

Razgovarao sam sa srpskim članovima Upravnog odbora Centralne banke i obavjestili su me da je guverner Cetralne banke iz SDA bez ikakve saglasnosti srpskih predstavnika u Upravnom odboru Centralne banke, sam sebi uzeo za pravo da potpiše memorandum, ne upoznavajući Upravni odbor, u kome je omogućeno zajedničkim potpisom sa ministrom finansija Srpske, FBiH, Savjeta ministara da superviziju vrši Centralna banka.”

Potpisani memorandum i Agenciji za osiguranje depozita BiH daje veća ovlašćenja od onih koja ima po memorandumu iz 2009. U Agenciji za BN televiziju poručuju da prenosa nadležnosti nema, ali bolje kontrole će biti.

Sa novim memorandumom koji je u pripremi predviđa se kvalitetnije učešće u razmjeni informacija, a sve sa ciljem da se izgradi još bolji finansijski sektor”, objašnjava direktor Agencije za osiguranje depozita BIH Josip Nevjestić.

Centralna banka i entitetske agencije za bankarstvo će potpisati memorandum do juna. To će, kažu ekonomisti, dati bolju sliku o poslovanju banaka i da će unaprijediti poslovanje obe Agencije.

Osim memoranduma, vlasti u BiH su se novim dopunskim Pismom namjera obavezale da će pokušati da zaustave gomilanje neizmirenih obaveza u zdravstvu. Obećali su da će proširiti sistem trezorskog poslovanja.

Vlasti u BiH u pismu namjere traže od Izvršnog odbora MMF-a da odobri 148 miliona maraka. S obzirom na kašnjenje u završavanju prvog pregleda, traže i produženje aranžmana za 12 mjeseci.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović već u četvrtak ide u Vašington. Sastaće se sa predstavnicima MMF-a. Sve navedeno će vrlo vjerovatno biti teme razgovora i pregovora.



BN televizija

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Xxx

07.02.2018 20:26

Neznam sto se toliko bune pojedinci za prenos nadleznosti pa od toga imaju svi koristi ,ovo staro nevalja a drugo necemo pa dokle vise rodili se u BiH umrli u BiH i ukopani i opet nam nevalja fuj fuj naroda zato nam se svi smiju nevolimo svoje a od tudjeg nemamo koristi bolesni svi...

ODGOVORITE
Name

Muzicari

07.02.2018 20:43

Oni bi MMEfovcima i muzike dali samo da dodju do para u izbornoj godini. Valja glasacima kupiti po vrecu mekinja, inace nista od pobjede. Borba na goli zivot i smrt

Name

Upozorenje djeci!!!

08.02.2018 06:57

Nikada nemojte lagati! Pogledajte na gornjoj fotografiji lijevo sta se desava kada neko besomucno laze.

Name

Borac

07.02.2018 20:55

Bože, pa ko li to prenosi nadležnosti. Dragi narode ako si i dalje slijep i treba da nestaneš. Još je jedino ostalo da vas ubiju glađu i neimaštinom. Budite iskreni prema sebi i priznajte da su nas uništili. Nema naroda na svijetu koji bi bezpogovorno ovo trpio. Pravi robovi.

ODGOVORITE
Name

Re

08.02.2018 05:08

Ti gladujes zbog vlasti koju si izabrao, a ne od prenosa nadleznosti. I dok ti i takvi kao ti, razmisljate na taj nacin, bit cete sve gladniji i siromasniji.

Name

Prenos

07.02.2018 21:47

Da li je ovaj ekonomista Siniša Pepić svjestan šta govori. Je li procitao dopunsko pismo, on kao da ga je Tegeltija poslao da komentariše. Josip se bori za mandat. Prenose sve, i prodaju da moze SNSD finansirati kampanju.

ODGOVORITE
Name

bankar

07.02.2018 23:03

Naravno da nije procitao i prica mu je uopštena, teoretska. U Pismu namjere nema konkretnog prenosa vec se stvara obaveza da se napravi kroz memorandum koji naravno nece potpisati Tegeltija pa ce biti cist kao suza.

Name

Pop Spira i Popadia Spira

07.02.2018 22:05

samo Zeljka moze to na svom engleskom MMFu da objasni i Bajoni da Da potpis.Talenat neosporan za svoje plate.

ODGOVORITE
Name

mad maks

07.02.2018 22:19

Znaci, jos malo i nestaje RS. Lagano preuzima federacija kontrolu nad RS. Mislim cak da je i bolje, jer ako nastave ovako bahato sa dizanjem kredita, nece ni za 500 godina vratiti. Ovo je jos jedan dokaz, da je sadasnja vlada neuspjesna.

ODGOVORITE
Name

RE

07.02.2018 23:51

Koji cirkusanti,..pricaju o famoznim prenosima nadleznosti, a ne posjeduju svoju banku, sve propalo, funkcionisu upravo preko centralne banke koja ih odrzava u zivotu...ovo je zesca sprdacina. A nadleznosti se prenose same od sebe jer RS odrzavaju krediti u zivotu,..jos neko vrijeme bar...

Name

dzoo

08.02.2018 05:39

Pa nemoze se vise trositi ,pljackati a da za to posle NB pokriva e nece moci da moze drugovi i drugarice.

ODGOVORITE
Name

borac

08.02.2018 05:51

Bolje je prenijeti nadleznosti nego da nam jedna po jedna propada.

ODGOVORITE
Name

Re

08.02.2018 08:26

A koja to nije propala?

Name

razumio

08.02.2018 06:14

Ovom paru Boni i Klajda treba sud, veleizdaja!

ODGOVORITE
Name

Dva crna gavrana

08.02.2018 07:53

Nema tu ni predaje ni prodaje ni prenosa nadležnosti. To je samo jedan taktički potez sračunat i 'kreiran' da bi se bolje strateški 'pozicionirali'. Komplikovano je to za objašnjavanje, narod je neuk, a mnogi zlobni i zlonamjerni, crne izdajice. Zna baja šta radi, zabolje njega neka stvar, karavana njegova ide dalje.

ODGOVORITE
Name

Bijeljinac

08.02.2018 12:15

Gdje ti majke ti pokupi toliku pamet, podijeli sa nama malo pameti da i mi nesto znamo.

Name

Re

08.02.2018 20:57

Malo ironije, cinizma, satire, ne škodi. Čak naprotiv.

Name

re.Bjeljinac

09.02.2018 11:16

Kako si samo glup,..ja te zalim kupusaru...

Name

GRUJO

08.02.2018 08:25

ŠTA SE BUNITE......U LJEPOTU GLEDA GLAVATI GOSPODIN...NIJE MU JASNO KOJE TO PROMJENE IMA DAMA....A ONA MU OBJAŠNJAVA DA JE GLEDALA FILM O PINOKIU

ODGOVORITE