Šta skriva Pismo namjere MMF-u?

Vlada Republike Srpske je 29. januara poslala dopunsko pismo namjere Međunarodnom monetarnom fondu, na šta se obavezala na sve i svašta. U javnosti se spekuliše da je Vlada na taj način pristala na prenos nadležnosti, dok vlast tvrdi da to nije tačno. Ekonomisti poručuju da centralna BiH neće vršiti superviziju banaka.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Vlada Republike Srpske ponovo je pisala Međunarodnom monetarnom fondu. U dopunskom pismu namjere Vlada je pristala da potpiše Memorandum na osnovu kojeg će Centralna banka BiH biti zadužena za praćenje strateški važnih banaka. Na taj način i zvanično će doći do razmjene informacija i saradnje na polju supervizije banaka između Centralne banke, Agencije za osiguranje depozita BiH i entitetkih Agencija za bankarstvo. Sve bi trebalo da nadgleda Stalni odbor za finansijsku stabilnost.

Stalni odbor za fiskalnu stabilnost je usvojio akcioni plan i formirao međuinstitucijsku radnu grupu za izradu teksta nacrta koji uključuje unaprijeđenu razmjenu informacija i aranžmane saradnje u polju supervizije, pripravnosti za krizu i upravljanje krizom, te nadzora nad sistemskim rizikom, sve u skladu sa preporukama osoblja MMF-a. Prvi nacrt memoranduma o razumijevanju o finansijskoj stabilnosti dostavljen je osoblju MMF-a. Centralna banka, Agencija za osiguranje depozita, Agencija za bankarstvo FBiH, Agencija za bankarstvo Republike Srpske i ostale nadležne strane će potpisati memorandum do juna 2018. godine, u skladu sa preporukama MMF-a“, navedeno je u Pismu namjere.

U javnosti se spekuliše da se potpisanim memorandumom ugrožavaju nadležnosti Srpske i da se radi o klasičnom prenosu nadležnosti, jer će Centralna banka imati zadatak da kontroliše i vrši nadzor bankarskog i finansijskog sektora. U to je uvjerena i opozicija. Šef finansija u Vladi Republike Srpske se kune da to nije tačno.

Centralna banka nema nikakvu mogućnost da vrši nadzor za bankarski sektor, a naravno da ima uvid; poslovni računi se nalaze kod Centralne banke. Postoji naša opšta saglasnost da se podaci razmjenjuju ozmeđu Centralne banke, Agencija za bankarstvo i Agencija za osiguranje depozita da bi se spriječila bilo kakva moguća zloupotreba”, izjavio je ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija.

Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Čavić smatra da izjave ministra finansija nisu tačne:

Razgovarao sam sa srpskim članovima Upravnog odbora Centralne banke i obavjestili su me da je guverner Cetralne banke iz SDA bez ikakve saglasnosti srpskih predstavnika u Upravnom odboru Centralne banke, sam sebi uzeo za pravo da potpiše memorandum, ne upoznavajući Upravni odbor, u kome je omogućeno zajedničkim potpisom sa ministrom finansija Srpske, FBiH, Savjeta ministara da superviziju vrši Centralna banka.”

Potpisani memorandum i Agenciji za osiguranje depozita BiH daje veća ovlašćenja od onih koja ima po memorandumu iz 2009. U Agenciji za BN televiziju poručuju da prenosa nadležnosti nema, ali bolje kontrole će biti.

Sa novim memorandumom koji je u pripremi predviđa se kvalitetnije učešće u razmjeni informacija, a sve sa ciljem da se izgradi još bolji finansijski sektor”, objašnjava direktor Agencije za osiguranje depozita BIH Josip Nevjestić.

Centralna banka i entitetske agencije za bankarstvo će potpisati memorandum do juna. To će, kažu ekonomisti, dati bolju sliku o poslovanju banaka i da će unaprijediti poslovanje obe Agencije.

Osim memoranduma, vlasti u BiH su se novim dopunskim Pismom namjera obavezale da će pokušati da zaustave gomilanje neizmirenih obaveza u zdravstvu. Obećali su da će proširiti sistem trezorskog poslovanja.

Vlasti u BiH u pismu namjere traže od Izvršnog odbora MMF-a da odobri 148 miliona maraka. S obzirom na kašnjenje u završavanju prvog pregleda, traže i produženje aranžmana za 12 mjeseci.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović već u četvrtak ide u Vašington. Sastaće se sa predstavnicima MMF-a. Sve navedeno će vrlo vjerovatno biti teme razgovora i pregovora.BN televizija

KOMENTARI19
POŠALJITE PORUKU

Xxx

07.02.2018 21:26

Neznam sto se toliko bune pojedinci za prenos nadleznosti pa od toga imaju svi koristi ,ovo staro nevalja a drugo necemo pa dokle vise rodili se u BiH umrli u BiH i ukopani i opet nam nevalja fuj fuj naroda zato nam se svi smiju nevolimo svoje a od tudjeg nemamo koristi bolesni svi...

Oni bi MMEfovcima i muzike dali samo da dodju do para u izbornoj godini. Valja glasacima kupiti po vrecu mekinja, inace nista od pobjede. Borba na goli zivot i smrt

Muzicari

07.02.2018 21:43

Nikada nemojte lagati! Pogledajte na gornjoj fotografiji lijevo sta se desava kada neko besomucno laze.

Upozorenje djeci!!!

08.02.2018 07:57

Borac

07.02.2018 21:55

Bože, pa ko li to prenosi nadležnosti. Dragi narode ako si i dalje slijep i treba da nestaneš. Još je jedino ostalo da vas ubiju glađu i neimaštinom. Budite iskreni prema sebi i priznajte da su nas uništili. Nema naroda na svijetu koji bi bezpogovorno ovo trpio. Pravi robovi.

Ti gladujes zbog vlasti koju si izabrao, a ne od prenosa nadleznosti. I dok ti i takvi kao ti, razmisljate na taj nacin, bit cete sve gladniji i siromasniji.

Re

08.02.2018 06:08

Prenos

07.02.2018 22:47

Da li je ovaj ekonomista Siniša Pepić svjestan šta govori. Je li procitao dopunsko pismo, on kao da ga je Tegeltija poslao da komentariše. Josip se bori za mandat. Prenose sve, i prodaju da moze SNSD finansirati kampanju.

Naravno da nije procitao i prica mu je uopštena, teoretska. U Pismu namjere nema konkretnog prenosa vec se stvara obaveza da se napravi kroz memorandum koji naravno nece potpisati Tegeltija pa ce biti cist kao suza.

bankar

08.02.2018 00:03

Pop Spira i Popadia Spira

07.02.2018 23:05

samo Zeljka moze to na svom engleskom MMFu da objasni i Bajoni da Da potpis.Talenat neosporan za svoje plate.

mad maks

07.02.2018 23:19

Znaci, jos malo i nestaje RS. Lagano preuzima federacija kontrolu nad RS. Mislim cak da je i bolje, jer ako nastave ovako bahato sa dizanjem kredita, nece ni za 500 godina vratiti. Ovo je jos jedan dokaz, da je sadasnja vlada neuspjesna.

Koji cirkusanti,..pricaju o famoznim prenosima nadleznosti, a ne posjeduju svoju banku, sve propalo, funkcionisu upravo preko centralne banke koja ih odrzava u zivotu...ovo je zesca sprdacina. A nadleznosti se prenose same od sebe jer RS odrzavaju krediti u zivotu,..jos neko vrijeme bar...

RE

08.02.2018 00:51

dzoo

08.02.2018 06:39

Pa nemoze se vise trositi ,pljackati a da za to posle NB pokriva e nece moci da moze drugovi i drugarice.

borac

08.02.2018 06:51

Bolje je prenijeti nadleznosti nego da nam jedna po jedna propada.

A koja to nije propala?

Re

08.02.2018 09:26

razumio

08.02.2018 07:14

Ovom paru Boni i Klajda treba sud, veleizdaja!

Dva crna gavrana

08.02.2018 08:53

Nema tu ni predaje ni prodaje ni prenosa nadležnosti. To je samo jedan taktički potez sračunat i 'kreiran' da bi se bolje strateški 'pozicionirali'. Komplikovano je to za objašnjavanje, narod je neuk, a mnogi zlobni i zlonamjerni, crne izdajice. Zna baja šta radi, zabolje njega neka stvar, karavana njegova ide dalje.

Gdje ti majke ti pokupi toliku pamet, podijeli sa nama malo pameti da i mi nesto znamo.

Bijeljinac

08.02.2018 13:15

Malo ironije, cinizma, satire, ne škodi. Čak naprotiv.

Re

08.02.2018 21:57

Kako si samo glup,..ja te zalim kupusaru...

re.Bjeljinac

09.02.2018 12:16

GRUJO

08.02.2018 09:25

ŠTA SE BUNITE......U LJEPOTU GLEDA GLAVATI GOSPODIN...NIJE MU JASNO KOJE TO PROMJENE IMA DAMA....A ONA MU OBJAŠNJAVA DA JE GLEDALA FILM O PINOKIU

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.