Srpska obustavlja isporuku gasa?!

Ukoliko u narednih 30 dana ne izmire svoja dugovanja i ono što je dogovoreno 2015. godine, Uprava "BH gasa" biće smijenjena, najavio je juče federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Republika Srpska 07.02.2018 | 20:35
Srpska obustavlja isporuku gasa?!
Ovo je, u najkraćem, epilog jučerašnje svojevrsne drame koja se odigravala između resornih institucija RS i FBiH, odgovornih za distribuciju gasa u BiH.

Naime, juče je Republika Srpska zaprijetila JP "BH gas" da će početkom februara u potpunosti obustaviti dotok gasa u Federaciju jer "BH gas" tri godine ne prihvata cijenu transporta ovog energenta, koji se gasovodom Karakaj - Starić doprema u Federaciju.

Vlasnik ovog gasovoda je "Sarajevo-gas" Istočno Sarajevo, čiji je direktor Slavo Krajišnik u dopisu upućenom na adresu više ključnih institucija u BiH upozorio na ovakav scenarij.

"Neprihvatanjem cijena transporta prirodnog gasa od 'BH gasa', preduzeće 'Sarajevo-gas' a.d. je dovedeno u ozbiljnu situaciju gdje je prisiljeno obustaviti dalji transport prirodnog gasa. Prekid transporta će se desiti početkom februara. Tačan datum prekida transporta bit će javno objavljen poslije sprovođenja svih neophodnih radnji", navedeno je u ovom dopisu, koji je, između ostalog, proslijeđen "BH gasu", Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim premijerima, kao i resornim ministrima u FBiH.

U tom dopisu se ističe da su primorani na ovaj korak.

"Skoro tri godine pokušavamo riješiti problem na miran i normalan način, međutim nema pomaka", naglašavaju u ovom preduzeću.

Sam Džindić je juče potvrdio da je odmah potom održan sastanak sa predstavnicima NO i UO "BH gasa".

"Uprava 'BH gasa' je odgovorna za ovu situaciju i treba da je riješi. Ono što je ugovoreno 2015. mora se platiti odmah. Dali smo Upravi 'BH gasa' rok od 30 dana da koriguje nedostatke, a u protivnom ćemo smijeniti Upravu", najavio je Džindić.

On je zaključio kako je ova situacija pokazala da FBiH mora imati alternativu za snabdijevanje gasom, jer uvijek može doći do ekonomskih ili političkih blokada.

U državnom ministarstvu su kazali da ovo pitanje nije za njih.

Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS su poručili kako preduzeće "BH gas" tek treba da izmiri svoje obaveze, dok iz samog "BH gasa" nakon cjelodnevnog čekanja nismo dobili odgovore na pitanja koja smo im poslali ujutro.

Vrijedi podsjetiti, RS je ranije donijela Zakon o gasu Republike Srpske, u kojem je definisano da se kompanijama u Federaciji BiH naplaćuje tarifa za transport. Mediji su, pak, juče izvijestili da "BH gas" skoro tri godine ne prihvata cijenu transporta prirodnog gasa, koji se u Federaciju distribuira gasovodom Karakaj (Zvornik) -Starić (Kladanj).

Kako su juče objavili mediji u Federaciji BiH, Republika Srpska je 2015. usvojila povećanje tarifa za transport gasa od Zvornika do Kladnja (40 kilometara). Naveli su i da je trenutno u toku postupak za prvih 19 kilometara, gdje "Gas promet" Istočno Sarajevo takođe traži povećanje transportnih tarifa.

Izvor: NN

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

koji

07.02.2018 19:56

KRETENI !

ODGOVORITE
Name

Semberac

07.02.2018 20:36

Sramota me mojih u BL da se tako postupa kao da smo mi RS neka država pa ne damo tranzit.Koji crni tranzit par kilometara ? Stalno nešto mućkamo i na kraju drugi nas mrzi.SRAMOTA.

Name

075

08.02.2018 06:57

@ koji U pravu ste! Iako mislim da bi privrednici iz F.BiH trebali uvesti reciprocitet i sve zaposlene iz R.Srpske u firmama u Federaciji BiH, a ima ih mnogo, otpustiti i neka im Milorad nađe posao!!.

Name

KC

08.02.2018 07:10

Naši umislili da su Gazprom.

Name

putar

07.02.2018 20:42

Treba uvesti putarinu cim se predje medjuentiteska granica,postaviti balvan barikade.

ODGOVORITE
Name

Re Semberac,

08.02.2018 11:22

Ukoliko se ne razumes'u ekonomsku matematilu ,pametnij ti je da malo i muknes. .

Name

sarajlija

08.02.2018 18:52

Ne bi ga više nikom obustavili...

ODGOVORITE