Evropski komesar ohrabruje dijalog

Komesar EU-a za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han poručio je u Beogradu poslije razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako cijeni njegov prijedlog o šestomjesečnom moratoriju na teme iz prošlosti kao doprinos odnosima s Hrvatskom.

  • Vijesti
  • Srbija


Na zajedničkoj konferenciji poslije sastanka s Vučićem, Han je ocijenio kako "ovoj regiji nisu potrebni samo političari, već državnici".

"Potrebno je gledati u daleskosežnu perspektivu, ponekad prešutjeti neko pitanje da biste napredovali i upravo to cijenim kao doprinos", rekao je Han.

Vučić je u intervjuu za nedjeljnik Globus uoči posjete Hrvatskoj najavljenog za 12. i 13. februara rekao da bi najbolje bilo da se Hrvatska i Srbija, kada je riječ o traumatičnim temama iz prošlosti koje izazivaju najviše napetosti u odnosima, dogovorno suzdrže od rasprave o njima neko vrijeme, na primjer šest mjeseci. Rekao je da će to na njihovom sastanku predložiti i hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

Han je sugerisao kako je "za početak" potrebno da Hrvatska i Srbija imaju korektne dobrosusjedske odnose, naglasivši da su to dvije za regiju vrlo važne države.

"Riječ je o dvije važne zemlje i dobro je da te one imaju korektne odnose na kojima se dalje može graditi budućnost, zejdničke inicijative i akcije", rekao je Han.

Vučić je izjavio da je "iznenađen i zaprepašten" izjavom hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da prilikom najavljene posjete Zagrebu treba razgovarati i o ratnoj odšteti.

"Što se tiče ratne odštete, bio sam iznenađen i zaprepašten temom koju je Plenković pokrenuo. Sve što mogu reći je - da sam na njegovom mjestu, to pitanje ne bih pokretao. Bojim se da Hrvatska ne samo da ne može dobiti ništa, već može mnogo izgubiti. To bih mogao potkrijepiti hiljadama teških argumenata", rekao je Vučić novinarima.

Nakon razgovora s  Johanesom Hanom, Vučić je ponovio raniju poruku da u posjetu Hrvatskoj odlazi u "dobroj vjeri", te da će uz njega u delegaciji biti stručnjaci koji žele rješavati i pitanja iz prošlosti, ali da je namjera prije svega razgovarati o budućnosti. 

Vučić je rekao da ne strahuje od protesta najavljenih povodom njegovog dolaska u Zagreb.

Izvor: Fena

KOMENTARI3
POŠALJITE PORUKU

samy

07.02.2018 20:22

Znaci zavalice Kosovo sigurno

I evropski komezar ima preveliku platu.Za prosirenje.Jer nema prosirenja.

Plata

09.02.2018 15:26

NOVOMATICOV A EVROPSKI

07.02.2018 20:45

NOVOMATICOV DIREKTOR JOHANES HAN PROTIV KOGA SE U AUSTRIJI VODI ISTRAGA ZBOG PRANJA NOVCA KOJE JE RADIO ZA NOVOMATIC JE NEKAKAO NAJDRAZI VUCICU,KOKEZI,DODIKU I JOVI RADUKICU. AUSTRIJSKI KONCERN NOVOMATIC UPRAVLJA SRPSKOM POLITIKOM SA OBE STRANE DRINE JER DODIK I VUCIC SUDJELUJU U PRANJU NOVCA PREKO FIRMI NOVO INVESTMENT DOO,ADMIRA DOO,NOVO RS DOO I RSA GAMING DOO. OVO JE SRAMOTA ZA GLEDATI I SLUSATI,DVA POSLEDNJA KLOSARA DODIK I VUCIC SU DOVUKLI SAV BELOSVETSKI OLOS DA KOD NAS PERU NOVAC.FUJ...

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.