Pijete li kafu prije odlaska u teretanu?

Jutarnja kafa mnogima predstavlja svakodnevni ritual. Ni među onima koji vežbaju redovno, ispijanje kafe pre treninga nije redak slučaj. Mnogi tvrde da im ona daje dodatni podsticaj kada krenu u teretanu.

  • Magazin
  • Zdravlje


Rezultati nekoliko istraživanja pokazali su da kafa može da poboljša učinak vežbanja. Konzumacija određene količine kafe kontroliše proizvodnju slobodnih radikala. Kafa nas, zbog toga, čini aktivnijim i manje umornima, što za posledicu ima veću efikasnost vežbanja.

Unos kofeina poboljšava performanse kod vežbi izdržljivosti, što se odnosi i na timske sportove. Međutim, mnogi stručni mediji koji su se bavili ovom temom složni su u zaključku da je učinak kafe u sportovima i vežbama visokog intenziteta kratko traje, kao i da još uvek nije do kraja proučen.

Dejstvo kofeina u ljudskom organizmu počinje 25 do 30 minuta posle konzumacije. Pre početka vežbanja najbolje je konzumirati kafu bez šećera. Oni koji vole slađu kafu, trebalo bi da je zaslade stevijom umesto šećera.

Slično važi i za mleko, pa bi umesto standardnog kravljeg trebalo izaberite ono sa manje masti, bademovo ili pirinčano. Time se izbegava nepotreban unos "praznih kalorija", koje ne sadrže nikakve hranljive materije.

 
B 92
foto:internet

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.