Živinari traže veće podsticaje

Živinatri Republike Srpske nisu zadovoljni podsticajima koje su imali u prošloj godini, jer su u odnosu na prethodnu godinu smanjeni sa šest na 4,5 pfeninga po komadu, a nije bilo ni podsticaja za kapitalna ulaganja što se negativno odrazilo na poboljšanje proizvodnje.

Republika Srpska 07.02.2018 | 11:59
Živinari traže veće podsticaje
Poslovno udruženje „Zajednice živinara“, koje ima sjedište u Srpcu,  uputilo je resornom ministarstvu više prijedloga i zahtjeva za izmjenu pravilnika o podsticajima za ovu godinu, kako bi se živinarstvo stavilo u pravedniji položaj sa ostalim granama proizvodnje. 

„Tražimo da se povećaju ukupna sredstva za podsticaje u skladu sa zakonom u iznosu od šest odsto iz budžeta, te da se ove godine obezbjede podsticaji za kapitalna ulaganja i ukinu limiti korisnicima podsticaja“, kazao je BN-u direktor poslovnog udruženja „Zajednice živinara“ Republike Srpske Nebojša Rakić.

On dodaje da treba odrediti fiksne iznose  podsticaja po komadu, te da visina podsticaja u ovoj oblasti  iznosi 15 odsto od prodajne cijene.



Živinari traže da se obezbijedi redovnija isplata preostalih podsticaja.

„Potrebno je smanjiti neopravdano višestruko podignute cijene veterinarskih usluga prema cjenovniku Veterinarske komore RS, odnosno eliminisati monopolsko ponašanje na tržištu“, kaže Rakić.  On je  potvrdio da  još uvijek nije dobijena saglasnost na izvoz živinskog mesa, jaja i preradjevina na tržište Evropske unije.  

„Zajednicu živinara“ Republike Srpske  u svom sastavu ima 20 firmi i proizvodjača  koje se bave proizvodnjom jaja, uzgojom pilenki,  držanjem koka nosila, tovom brojlera, klanjem živine, preradom pilećeg mesa  i proizvdnjom hrane za stoku.

(BN/S. K.)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Džo

07.02.2018 11:39

Netačna je tvrdnja da su veterinari višestruko podigli cijene usluga, radi se o obmanjvanju javnosti. Veterinarska služba jedina nije uvrštena u pravilnik o podsticaja.

ODGOVORITE
Name

Mika

07.02.2018 16:17

A sta trazi penzioner Rakic, u cije ime i za ciji racun, ili samo mlati praznu slamu????

Name

DENIS VOZAČ

07.02.2018 13:10

Imali tu i prevaranata Njam Njam koji u hrenovke,kobasice i pilece cevape melju i ubacuju sav povrat iz marketa i truju glupi narod?

ODGOVORITE
Name

DENIS VOZAČ

07.02.2018 13:12

Imali tu i prevaranata Njam Njam koji u hrenovke,kobasice i pilece cevape melju i ubacuju sav povrat iz marketa i truju glupi narod? Sve radnike prijave na minimalac pa u kešu im daju ostatak i tako varaju drzavu!!!

ODGOVORITE
Name

Srbac

07.02.2018 13:16

Predsjednik ovog Udruženja u životu nije odhranio niti pile niti kokoš u svom dvorištu. Njegova jedina veza sa peradarstvom je uništenje Klaonice pilića Živinoprodukt iz nesretnog Srpca. Bio je direktor na početku rata sa punim hladnjačama pilića i sve je rasturio. Odmah osnovana privatna firma koja je fiktivno od Klaonice kupovala piliće sa rokom plaćanja od 90 dana a valuta plaćanja dinari. Isti pilići su direktno voženi iz Klaonice kupcima koji su robu odmah plaćali u njemačkim markama. Kada je ta privatna firma po Ugovoru trebala platiti Klaonici piliće to je vrijedilo jedan paket šibica jer je hiperinflacija pojela svu vrijednost, tako su ispražnjene sve hladnjače te Klaonice a novac strpan u privatne džepove. A danas predsjednik Udruženja živinara. Majko moja...

ODGOVORITE
Name

BORAC 2

07.02.2018 16:22

Lažeš Nebojjša Rakić je stari komunistički direktor pošten i uspješan e da je takvih više bog dao,

Name

Srbac

07.02.2018 18:34

BORAC 2: Ovo nije laž, ovo je istina, a ti provjeri. Usput kaži šta je taj tvoj uspješni komunistički direktor uradio pozitivno za Srbac u svojoj karijeri?

Name

Srbac 2

08.02.2018 12:46

Gdje si BORAC 2 ? Što ne odgovoriš druže?