Španovićevoj rekord sezone i trijumf u Dizeldorfu!

Najbolja srpska atletičarka Ivana Španović pobedila je na dvoranskom mitingu u Dizeldorfu u skoku u dalj.  Skok, rekord sezone, prvo mesto i samopouzdanje! Ukoliko zadrži vođstvo na tabeli, Ivana Španović zaradiće 20. 000 dolara. Ipak, čeka je nekoliko izlazaka na zaletište "pravo iz aviona".

Ostali sportovi 06.02.2018 | 21:40
Španovićevoj rekord sezone i trijumf u Dizeldorfu!
Ivana je pobedila skokom od 6,77 metara, što je istovremeno i najbolji rezultat sezone u ovoj disciplini.

Španovićeva, koja je pre tri dana u Karlsrueu bila treća, uz čak pet prestupa i večeras je krenula sa dva "gaženja linije", ali je u trećoj seriji ostvarila pobednički rezultat. Do kraja je imala još jedan prestup i dva slabija skoka (6,74 i 6,72), ali je sačuvala prvo mesto.

Drugo mesto osvojila je Nemica Sosten Mogenara (6,68), dok je treće pripalo Amerikanki Kvaneši Bruks (6,67).

Svi ovi dvoranski nastupi su priprema za šampionat sveta od 1. do 4. marta u Birmingemu.

Ivana Španović odrazila se ove večeri u nemačkom gradu Diseldorfu, a doskočće - nadamo se - na najviši podijum u prestonici britanske atletike, Birmingemu!

Najbolja srpska sportistkinja, nakon skromnih 6,61 pre tri večeri u Karlsrueu na otvaranju IAAF svetske dvoranske serije (pandan letnjoj, Dijamantskoj ligi), pobedila je oštru konkurenciju ove srede u Diseldorfu i skokom od 6,77 ostvarila preuzela prvo mesto u generalnom plasmanu ovog takmičenja.

Ujedno, to je bio i rezultat kojem Sostene Mogenara (6,68), Kvaniša Burks (6,67) i Tijana Bartoleta (6,48) nisu mogle da pariraju. Zbog čega smo naveli i Bartoletu? Ne zbog toga što je Ivanina velika rivalka, već što se u dvoranskoj ligi boduju prve četiri pozicije (10, 7, 5, 3), a ko bude imao najviše bodova posle pet mitinga i "gran prija" u Glazgovu…

...zaradiće i nagradu od 20.000 dolara!

Španović je večeras osvojila 10 bodova i izbila na prvo mesto na svetskom turu sa ukupno 15 bodova. Druga je Mogenara sa 14, a treća je Malajka Mihambo iz Nemačke sa 10 bodova.

Inače, ovo je treće izdanje IAAF svetske dvoranske lige, a našu takmičarku (i veliki broj ostalih atletičara i atletičarki) očekuju još: Madrid (četvrtak), Boston (subota), Torun (15. februar), a onda i veliko finale u Glazgovu (25. februar).

U međuvremenu, 21. februara u Beogradu, Ivana će nastupiti i na "Serbia openu", koji bi - ukoliko nastavi da raste i razvija se - mogao jednog dana da se nađe u kalendaru Svetske dvoranske serije koji se menjao u odnosu na premijerno izdanje 2016. godine.

Ipak, nije Glazov konačan cilj ove zime već Birmingem koji će od 1. do 4. marta biti domaćin Svetskog prvenstva u "Nacionalnoj dvorani" kapaciteta 8.000 sedišta.

Španović (27) je skok od 6,77 centimetara ostvarila u trećoj seriji, ali njeni ostali skokovi nedvosmisleno upućuju na to da još traži formu. Što je i dobro.

Zrenjaninka je u Karlsrueu imala čak pet predstupa, a taj jedan ispravan skok bio joj je dovoljan za treće mesto, dok je večeras krenula sa dva "gaženja linije", odgovorila pobedničkim rezultatom, pa do kraja imala još jedan prestup i dva slabija skoka - 6,74 i 6,72.

"Zadovoljna sam večerašnjom pobedom i serijom skokova, a 6,77 metara je i najbolji rezultat na svetu trenutno. Najvažnije je da polako ulazim u formu i radujem se što ću pre Svetskog dvoranskog prvenstva imati još takmičenja, a pogotovo što ću 21. februara skakati pred domaćom publikom na Serbia openu", rekla je osvajačica devet medalja sa olimpijskih igara, svetskih i evropskih prvenstava.

Daleko od najboljeg rezultata

Ivana je 5. marta prošle godine u beogradskoj "Areni" zabeležila lični dvoranski rekod od 7,24, što najbolje oslikava koliko još prostora za napredak postoji do početka finala na Svetskom prvenstvu u Birmingemu.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar