Strategija EU za Zapadni Balkan

U Strazburu je danas usvojena Strategije EU za proširenje na Zapadni Balkan. Srbija i Crna Gora su jedine zapadnobalkanske države koje su dobile jasan vremenski okvir o mogućem prijemu u EU - 2025. godina.

Bosna i Hercegovina 06.02.2018 | 21:11
Strategija EU za Zapadni Balkan
Prejudicira se da bi BiH kandidatski status mogla dobiti tek 2019. godine, a otpočeti pregovore za članstvo u EU tek 2023. godine. Istovremeno, za Srbiju i Crnu Goru se navodi kako bi već 2025. godine mogle postati članice EU. Prognozira se da bi pregovore za članstvo mogli okončati do 2023. godine.

Strategija ima ključnu poruku da ćemo deliti i zajedničku budućnost u Uniji, istakli su šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han. Mogerinijeva je na konferenciji za novinare istakla da Strategija daje zajedničku konkretnu perspektivu pristupanja, na osnovu zasluga.

“Bilo je puno govora o 2025. godini. To nije zapečaćen datum do kojeg će biti primljene zemlje, već realna perspektiva za zaključenje, odnosno završetak pristupnog procesa za one koji već pregovaraju”, istakla je Mogerinijeva.

Ona je izrazila uverenje da će i druge zemlje, koje to još nisu, započeti pregovore u narednim mjesecima.

"EU nije zapečaćena sa 27 članica, već će u budućnosti imati potencijalne nove članice. Mi se pripremamo za to. Potrebni su hrabrost i privrženost za uvođenje Zapadnog Balkana u EU, ne u dalekoj budućnosti već za vreme naše generacije".

Komesar Johanes Han je objasnio da se radi o istorijskoj šansi za region I takođe naglasio da se radi o okvirnom datumu koji je naveden. Dodao je da je moguće da neka članica pristupi tada, te da će to biti samo ako ispuni sve uslove.

"Evropska unija neće nikad primiti nove države članice koje nisu rešile otvorena bilateralna pitanja, ili nazovite ih konfliktima ako želite. U tom smislu, rekao bih da bi to trebalo da posluži kao motivacija za Kosovo da zaista proaktivno doprinese pozitivnom ishodu dijaloga koju vodi visoka predstavnica”, rekao je evropski komesar za proširenje Johanes Han.

U Strategiji se poručuje da bez normalizacije odnosa Beograda i Prištine, "ne može postojati trajna stabilnost u regionu". Mogerinijeva je navela da je sporazum Srbije i Kosova moguć do kraja njihovog mandata, odnosno do 2019. godine.



BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Rialiti souu

06.02.2018 22:48

Kada cete primiti B i H ....pa mi smo prespremni...kod nas je svaki dan rialiti sou...a imamo mi i zadrugu,i farmu, imamo su biznis,experte,politicare,skolstvo(ministar vozi dobar auto),zdravstvu smo naj bolji (elektroske knjizice samo ferceraju),imamo SPIRICA (vadi kropir dobro), Mile (zna zapjevati pod satorom)),min.Golicka proglasena 2017 uspjes.ministricom,uspjela nabacit 50kilograma, Majkicka,ima najbolji stajlig crveni ruz a tek frizure,Stevandic expert dr (lazov za sekund), Skrbic (svetski čovek) nema gdje nema stan po svjetu..a tek ministar bivsi Kovacevic sto je sposoban doso tamicem u BL ,a sad kuca i stanova od Beograda do BL.. Evropo sta hoces. PRIMI NAS ...nea sta nemamo.

ODGOVORITE
Name

Draganče

07.02.2018 07:21

Strategija je dokaz da politikanti i pljačkaši odlučuju o nama...toliko neprofesionalizma!

ODGOVORITE