Skupština: Ko je koristio karticu?

Večeras je okončana sjednica Narodne skupštine RS. Nastavak sutra raspravom o Prijedlogu dnevnog reda. Poslanici opozicije zatražili su večeras da se sa dnevnog reda skinu nova zaduženja i odluka o iznosu garancija koje RS može izdati u ovoj godini, u iznosu od 950 miliona KM, koje je po hitnom postupku predložila Vlada.

Republika Srpska 06.02.2018 | 20:52
Skupština: Ko je koristio karticu?
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je zapisnike sa 22. redovne, kao i 24. i 25. posebne sjednice Parlamenta. Opozicija je međutim žestoko reagovala na sadržaj zapisnika sa 21. redovne sjednice koja je održana u septembru u maloj sali Parlamenta bez prisustva opozicije. Ipak, najviše vremena skupštinska služba je potrošila provjeravajući SNSD-ove tvrdnje da je došlo do zloupotrebe identifikacione poslaničke kartice.

U Narodnoj skupštini se više pauziralo nego što su se vodile poslaničke rasprave. SNSD je zatražio pauzu, jer su sumnjali da je neko neovlašćeno koristio identifikacionu karticu SDS-ovog poslanika Igora Ostojića.

Nakon višečasovne pauze, iz SNSD-a su međutim priznali da ne mogu da dokažu da je bilo zloupotrebe, jer skupštinska služba nije uspjela da pronađe video-snimak koji bi razriješio slučaj.

Ako je kartica zloupotrebljena, neka to skupštinska služba utvrdi i neka počinilac bude kažnjen, kažu u opoziciji. Međutim, skupštinska većina bi morala tako da reaguje i na veća kršenja poslovnika.

„Treba onog ko je kriv isključiti iz Skupštine, ali prije njega treba isključiti ministra finansija. Jedan nanosi štetu poslovniku, a drugi Republici. Na prošlom zasjedanju su promijenili Zakon o garancijama, da bi danas mogli da natovare 600 miliona garancija od čega će, ja vam garantujem, 80% tih sredstava postati dug Republike“, rekao je poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Čavić.

Tokom zasjedanja poslanici opozicije su iznijeli oštre zamjerke na Zapisnik sa 21. redovne sjednice koja je održana u septembru, bez prisustva poslanika Saveza za promjene. Zapisnik je falsifikat, kategorična je opozicija.

Dragan Čavić smatra da zapisnik apsolutno ne odgovara materijalnim činjenicama, ili da je pokušaj sprečavanja ostvarivanja prava putem nadležne i mjerodavne institucije za arbitražu.

Ta sjednica je bila nezakonita i neustavna, kažu u opoziciji, zbog čega će ustavnom sudu biti predata inicijativa za ocjenu ustavnosti akata koji su usvojeni u septembru 2017.

„Želim da vas podsjtim da je tih dana najavljena nezakonita smjena glavnog revizora glavne Službe za reviziju Republike Srpske. Zaključeno je da je revizorski izvještaj naručen ko zna gdje i od koga, a gdje smo i mi iz opozicije targetirani, i da taj revizor mora da podnese ostavku ili će da bude smijenjen“, objašnjava poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica.

Iako je ranije tvrdio da je sve bilo regularno, predsjednik Skupštine je ovaj put priznao da je tokom sporne sjednice bilo kršenja poslovnika.

21. redovna sjednica je održana bez prisustva poslanika Saveza za promjene, nakon što su pripadnici policije spriječili poslanike opozicije da uđu u malu salu na prvom spratu zgrade Parlamenta.



BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

modricanin

06.02.2018 20:34

http://slobodanvaskovic.blogspot.ba/2018/02/modrica-rugip-otimao-stanove-od.html?m=1 ,a ko sluzbeni polozaj.

ODGOVORITE
Name

Vuper

07.02.2018 13:47

Visto god da kazete to niko ni 2% nezarezuje, jadnostavno, najbolje da vi i neidete na skupstinu. Ja da sam navasem mestu okrenuo se i otissao, nebi se sramotio i dozvolio da me neko pravi majmunom.

ODGOVORITE