Povučeno: Nema zabrane pušenja

Vlada Srpske povukla je iz skupštinske procedure Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje kojim se potpuno zabranjuje konzumiranje cigareta u ugostiteljskim objektima.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić potvrdio je da je nacrt zakona povučen sa dnevnog reda sjednice parlamenta RS te da će biti upućen na doradu.

"Neke stvari smo možda malo pregrubo definisali, pa smo nacrt zakona povukli da to još malo doradimo" , rekao je Bogdanić.

Predsjednik Udruženja ugostitelja RS Željko Tatić kaže da nije sporna činjenica da je potrebno zaštititi zdravlje stanovnika, ali da je u izradi ovog zakonskog rješenja napravljeno mnogo propusta.

"Dosta je nepravilnosti napravljeno ovim zakonom i nadam se da će oni koji "kroje pravila" organizovati sastanak i pozvati predstavnike ugostitelja kako bi bar čuli mišljenje struke u vezi s ovim", rekao je Tatić.

On je istakao da će ugostitelji uputiti nadležnima zvaničan prijedlog da se vlasnici lokala površine do 70 kvadrata opredijele da li su oni pušački ili nepušački, te da u ugostiteljskim objektima u kojima se služi hrana bude potpuno zabranjeno pušenje.

Osim zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima i zajedničkim prostorijama stambenih zgrada, nacrtom zakona zabranjuje se i prodaja duvana i cigareta u prodavnicama i kioscima koji se nalaze u sklopu zdravstvene, vaspitno-obrazovne, sportsko-rekreativne ili ustanove kulture.

Novim pravilima zabranjuje se i prodaja slatkiša, igračaka i drugih proizvoda u obliku cigareta koji su namijenjeni djeci, kao i prodaja i poklanjanje cigareta osobama mlađim od 18 godina.

Nacrtom zakona je predviđeno da u ugostiteljskim objektima ne bude odvojenih prostorija za pušače. Oni koji konzumiraju cigarete i dođu u kafić ne bi smjeli tu da puše. Mogu da izađu u baštu objekta i tamo zapale cigaretu. Ista situacija je i sa ostalim ustanovama.

Studija konsultantske kuće KPMG, kojom su analizirane posljedice potpune zabrane pušenja za ugostiteljstvo i međunarodna iskustva u toj sferi, pokazala je da bi potpuna zabrana pušenja u kafićima, restoranima i klubovima smanjila godišnji promet ugostitelja u Srpskoj za 113,9 miliona maraka.

Prema ovom istraživanju, bez posla bi u RS  ostalo 4.577 radnika, koji bi zbog toga ostali i bez 28,6 miliona maraka na osnovu izgubljenih plata, dok bi država na osnovu PDV-a izgubila 16,5 miliona.

Kazne

Nacrtom ovog zakona propisane kazne za vlasnike ugostiteljskih objekata u Srpskoj za svaku zapaljenu cigaretu dosežu i do 6.000 maraka, dok će za pepeljare na stolu morati iskeširati i do 3.000 KM.

Kaznu od 3.000 maraka neće izbjeći ni konobar koji gostu dozvoli da zapali cigaretu u lokalu, dok će gost koji zapali cigaretu na zabranjenom mjestu biti kažnjen kaznom do 200 do 600 KM.

(BN/Glas Srpske)

KOMENTARI10
POŠALJITE PORUKU

KOBRA

06.02.2018 20:51

Restorani je ok totalna zabrana,,sve drugo glupost..hoce uvedu stroziji zakon od Austrije a plata 500km,,’zao mi komunalne’bas su se bili naostrili da uzmu dusu vlasnicima i konobarima,,SRAMOTA

Popusili ste i bez toga,garantujem Vam

Rudonja

06.02.2018 21:31

Pusimo dugo, sta nam je ostalo, nista ,živimo u neizvjesnosti,vlastodrsci pune bankovne račune, kupuju vile, skupe limuzina oko sebe imaju tjelohranitelje.

Rudonja

06.02.2018 22:34

Ne mogu da shvatim???????????????

06.02.2018 22:45

Ne mogu da shvatim ljude koji daju zadnju marku na cigare.Hodaju kao klosari,bijeda prava ali cigara u ustima.Kad im kazes,pa zasto? Kazu,pa jedino mi to ostalo..

Tačno tako. Nikad mi neće biti jasno zašto je nekom ćeif da smrdi i da se svjesno za vlastite pare truje.

Marko

07.02.2018 07:22

Covek bez poroka nije covek. Mislim da Problem ne lezi u picu i cigaretama. Nego u manipulisanju i zloupotrebi tih proizvoda.Vecito je narod dimijao,pijuckao kafu,rakijicu i ziveo. Nije bilo potrebe da se zakonom odredjuje konzumacija. Danas je sve manje-vise zagadjeno, od hrane,vazduha prostora u i na kome zivimo,tako da sve utice na kvalitet zivota.Necu ja sada da kazem da treba pusiti, Boze sacuvaj.

za ne mogu...

10.02.2018 09:34

Aleksa

06.02.2018 23:03

Sta su onda i baljezgali zabrani, tamo gdje prvo treba da se zabrani to su kafici, koji su najposjeceniji. Ovako suplja prica opet.

Koga prestavlja taj tatic samozvani predsjednik ugostitelja ko su ti ugostitelji koje on predstavlja sramota za sve ugostitelje banja luke cisti laznjak bolje da se poklopi usima i da cuti ili neka objavi ime barem jednog lokala kojeg ta vucibatina predstavlja.

revizor

07.02.2018 09:54

Mirko

07.02.2018 09:41

A u EU je totalna zabrana pusenja na javnim mjestima.Tamo se ne smije bacati ni opusak cigare na pod,ekoloski su uredjeni.Nikad mi necemo biti EU jer nas mentalitet je drugaciji jer smo "zatucani Balkan".

revizor

07.02.2018 10:04

Ko je taj tatic sto se lazno predstavlja kao predsjednik ud ugostitelja neka javno kaze koje to ugostitelje taj neuki seljo predstavlja krajnje je vrijeme da i mi to saznamo svaka budala napravi udruzenje samo radi licnog interesa ludji su oni sa televizije sto ne provjere sa kim razgovaraju dosta vise lazi i televizije i samoproglaseni prdsjednika momak je stvarno opicen uglavu neka navede makar jedan lokal koga on predstablja.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.