Vučić predložio: Odložiti raspravu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je uoči posjete Hrvatskoj da Hrvati i Srbi nemaju sukobljene interese po pitanju budućnosti i predložio moratorijum na šest mjeseci na rasprave o temama iz prošlosti.

Srbija 06.02.2018 | 19:31
Vučić predložio: Odložiti raspravu
Srpski predsjednik je u intervjuu zagrebačkom Globusu, čije je samo neke dijelove list večeras objavio na svojoj on-line stranici, govorio o konkretnim prijedlozima za poboljšanje hrvatsko-srpskih odnosa koje će iznijeti hrvatskoj predsjednici.

Kad je riječ o traumatičnim temama iz Drugoga svjetskog rata i rata 90-ih, koje izazivaju najviše napetosti u odnosima između Hrvatske i Srbije, Vučić smatra, navodi Globus, da bi, radi smirivanja situacije i uspostavljanja dijaloga, najbolje bilo da se obje strane dogovorno suzdrže od rasprave o njima neko vrijeme.

"Hajde da se dogovorimo da u idućih šest meseci - i da to kažemo - ne govorimo o tome, tome i tome, ili pre nego što izađemo s bilo čime, da se pokušamo čuti i da svaki put spustimo tonus, i jedni i drugi. I oko 4. avgusta i oko nekih drugih škakljivih datuma", rekao je Vučić.

On smatra da bi zaključak njegovih razgovora sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović trebalo da bude: saglasni smo da se ni oko čega nismo saglasili kada je riječ o prošlosti, ali, dajte da pokušamo bolje razumeti jedni druge u narednom periodu.

Srpski predsjednik je tako odgovorio na pitanje Globusa očekuje li da će Kolijnda Grabar-Kitarović prihvatiti njegov prijedlog o moratorijumu na teme iz prošlosti.

Budućnost Hrvata i Srba predsjednik Vučić, navodi Globus, vidi u intenziviranju saradnje i međusobnom boljem razumijevanju:

"Srbi i Hrvati su brojčano mali narodi. Srbi su mali, a Hrvati nisu veći. Jedni i drugi moramo razumeti da ćemo opstati i preživeti samo ako se ne budemo tukli. Sad vam kažem: u budućnosti će Srbi i Hrvati sve više zajedno raditi, ali što pre to počnemo, pokazat ćemo da smo malo pametniji", istakao je Vučić za hrvatski list u intervjuu uoči zvanične posjete Hrvatskoj, polovinom februara.

"Srbi i Hrvati imaju sukoba oko prošlosti. Srbi i Hrvati nemaju sukoba oko budućnosti", objasnio je srpski predsjednik svoj pogled na odnose dvije zemlje.

"Doskora sam mislio da mi samo različito vidimo ono što se dešavalo pre 23, 25 ili 27 godina, no sada mi je, nakon ove naše izložbe o koncentracionom logoru Jasenovac, u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, postalo jasno da mi drugačije vidimo i ono što se zbivalo pre 70 i nešto godina", rekao je Vučić.

Ali, ističe, sve su to sukobi oko prošlosti.

"Mislim da iz toga treba izaći na taj način što ćemo razgovarati, pa da vidimo imamo li kakvih problema u budućnosti. I ako to analizirate na ozbiljan način, shvatit ćete da nemamo. Gde su to sukobljeni interesi Hrvata i Srba u budućnosti? Mogu vam reći da to ne postoji", zaključio je Vučić.

Predsjednik Srbije je, kako najavljuje Globus, u intervjuu govorio i o pitanju nestalih u ratu, izložbi o logoru Jasenovac u sedištu UN-a u Njujorku, o strahu od asimilacije Srba u Hrvatskoj, te o tome zašto misli da Hrvatska koči Srbiju na njenom putu u Evropsku uniju.

Izvor: Tanjug

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Proleter

06.02.2018 18:41

Citat: "predložio moratorijum na šest mjeseci na rasprave o temama iz prošlosti." A kako bi bilo da taj moratorij potraje 100 godina? Čuj 6 mjeseci? Pa ovi političari stvarno su nam životre dohvatili u šake i cijede svaku nadu iz njih. Ponašaju se kao gospodari naših mozgova i ruku. Ne mislim samo na Vučića, nego općenito u regiji. Idem da vidim ima li šta za Novi Zeland.. Može i Novi Bantustan, samo što dalje od ove bagre.

ODGOVORITE
Name

BL komunisa

06.02.2018 19:16

A šta onda opet o Velikoj Srbiji i o NDH.

Name

EU

06.02.2018 19:29

Da i o Islamskoj deklaraciji.Mislim da je VUČIĆ U PRAVU

Name

Milutin

06.02.2018 20:25

Ne treba bježati od problema riješiti se moraju kad tad. Svi bi trebalo da imaju samo jednu temu, kako se pobrinuti da nam se ovo zlo nikad ne ponovi.

Name

Proleter

06.02.2018 21:52

Milutine, ko će riješiti i s kim? Kako će riješiti, kad je visokooktanska nacionalistička retorika, glavno sredstvo naših političara u borbi za glasove? Ne samo glavno, nego i jedino sredstvo. Pogledaj malo bolje, nikog ne zanima nezaposlenost, siva ekonomija itd.. Nije provedeno oko 50 odluka ustavnog suda, jer nam nisu zanimljive, pošto nisu po nacionalnom osnovu, a oko one tri koje jesu, znamo sve šta i kako. Svaki građanin napamet zna sve paragrafe tih presuda. Koje pomirenje? Mi smo kolektivno bolesni, učinili su nas takvima.

Name

Nenno

06.02.2018 19:24

A zasto nebi za sest mjeseci svi sjeli za jedan sto svi iz bivsi republika juge. Da stavimo karte na sto . Da se izvinimo jedni drugima iiiiiii. Jedinu buducnost vidim kad bi se svi priznali svoje zlocine i izvinili se .

ODGOVORITE
Name

Saša

06.02.2018 20:43

Kako bi bilo lijepo kad bi se to dogodilo, ali je pitanje da li to zaista iko iskreno želi.

Name

Re Nenno

07.02.2018 04:15

I za godinu ili 25 godina, Pointa je to , sto svi politicari dobivaju izbore na ovom napacenm narodu, U sustini bez konflikata nebi bilo ni danasnjih politicara, Ovo stanje odgovaara neki malo a nekim malo vise,, Gadno nam se pise POZDRAV.

Name

EU-koncept

07.02.2018 06:37

Ako ne tako onda treba rasparcavanje dovesti do kraja i poceti iz pocetka, ali svako za sebe!

Name

Cuko laje av av

06.02.2018 19:31

Samo da dobije izbore...pa opet može sve po starom :-)

ODGOVORITE
Name

Srbin iz RSK

06.02.2018 20:13

Dali se to Vucic plasi da ce ga Hrvati prozvati za sve ono sto je govorio/obecavo nama Srbima u Glini [Hrvatska] marta 1995, tj. svega par mjeseci prije "Blijeska' i 'Oluje' i bas zato predlaze moratorij

ODGOVORITE
Name

EU

06.02.2018 20:39

Obećao vam je nemoguće.A vi prihvatili nemoguća obećanja.

Name

Saša

06.02.2018 20:45

Još bi bolje bilo kad bi se sve ružno iz prošlosti "istreslo na tepih", a onda zajednički konstatovati kako je to bilo tragično i nepotrebno, izviniti se jedni drugima i okrenuti novi list u odnosima država i životima njenih stanovnika.

ODGOVORITE
Name

EU

06.02.2018 21:40

Kad bi bilo pametnih glava to bi se desilo.U stvari bilo je od 1945-1991.Sad su pobjedili tad poraženi na svim stranama,a nije se još rodio Joža.

Name

modricanin

06.02.2018 21:29

Treba odlozit za 6 mjeseci, taman pred kampanju za izbore kod nas.Nebil opet pobijedili sektasi.

ODGOVORITE
Name

Izraelac

06.02.2018 23:35

Mjesto da Vucic bude glavni.. sad ce morati moliti kolindu da mu pusti plin sa trase koja nece ici kroz srbiju. mozda se nadao nekim ugovorom sa srpskom da uzme krak preko bih al tesko sve to ako bude ventil na kosovuu.. mozda je najbolje da se region destabilizuje i da sve propadne u korist pojedinaca.. hehehe.

ODGOVORITE