Priča: Provjerena Partizanova škola, inteligencija, fizika...

. . . postavljanje, tajming. . . Blekijevo vreme dolazi! Pljušte pohvale Italijana na račun mladog srpskog štopera u Fjorentini.

Fudbal 09.02.2018 | 23:00
Priča: Provjerena Partizanova škola, inteligencija, fizika...
Fjorentina je svesno žrtvovala ovu sezonu izabravši put da gradi ekipu od temelja. Prodali su nosioce igre poput Kalinića, Bernardeskija, Vesina, Valera, Babakara, ostali bez iskusnih prvotimaca poput kapitena Rodrigeza, golmana Tatarušanua, našeg Tomovića, Sančeza, Matija Fernandeza... Izabrali su da dovode i forsiraju mlade igrače od kojih će narednih godina ubirati plodove na terenu i fudbalskoj pijaci.

Prvi među njima je Federiko Kjeza, mlada zvezda italijanskog fudbala, ali u perspektivi je to i naš mladi štoper Nikola Milenković. Posle samo jedne sezone u prvom timu Partizana, Viola je prošlog leta kaparisala popularnog Blekija. Sportski direktor Pantaleo Korvino je poznat po „ulovima“ sa istoka Evrope poput Vučinića ili Božinova još u Lećeu, a kasnije i kao direktor Fjorentine kada je sarađivao sa menadžerom Falijem Ramadanijem i fokusirao se na Partizanovu omladinsku školu.

Zahvaljujući saradnji sa Ramadanijem, u Firencu su stizali Jovetić, Savić, Nastasić, Ljajić... Bilo je i promašaja poput Gulana, ali pogodaka mnogo više. Poslednji među „partizanovcima“ koji su krenuli put toskanske lepotice je Nikola Milenković. Platili su ga 5.000.000 evra videvši u njemu miks StefanaSavića i Matije Nastasića.

Milenković je u debitantskoj sezoni u Italiji do sada odigrao samo četiri meča za polusezonu: tri u prvenstvu i jedan u kupu. Ali dovoljno da impresionira tamošnje medije koji veruju da je pred njim sjajna karijera i da je Fjorentina izabrala fudbalski dragulj.

Milenković je Italijane oduševio na nekoliko načina. Pre svega - inteligencijom i ponašanjem. A onda i igrom...

Već na zvaničnom predstavljanju je „kupio“ Apenine kada se predstavio na italijanskom, na sopstveno insistiranje. Italijani su „pali“ kada im je Bleki rekao da mu je to prva konferencija za medije u životu.

Trener Stefano Pioli je odlučio da sa Milenkovićem ide polako, da ga brusi i postepeno uvodi u čari italijanskog fudbala gde se na odbranu i taktiku obraća velika pažnja i mladi igrači mogu vrlo lako da sagore. Pogotovo u nepredvidivoj ekipi kao što je Fjorentina. Sve do decembra je Pioli držao Milenkovićana klupi da gleda i upija, a onda ga iznenađujuće lansirao u gostujućoj pobedi nad Kaljarijem. Srbin je odigrao bez greške.

Potom je igrao u kup meču protiv Lacija i nije ostavio loš utisak, da bi na sledeći meč u Seriji A čekao donedavno kada je Fjorentina doživela debakl protiv Verone. Ipak, Milenkoviću nije niko ništa zamerio jer je ušao u igru kada je već sve bilo gotovo (1:4) i čak je sprečio veću katastrofu. Minulog vikenda je opet dobio šansu u gostujućoj pobedi protiv Bolonje i posle strelca Kjeze (7,5), rimska Republika ga je najbolje ocenila u pobedničkom timu (jedino su on Veretu dobili 6,5) uz konstataciju da ima samo 20 godina, a igra tako zrelo.

Četiri nisu dovoljna da se stekne totalni utisak, ali nisu nimalo. Primera radi, Jovetić je u prvoj sezoni u Firenci odigrao 31 meč u Seriji A, Savić 28, Nastasić 25, Ljajić je za prvu polusezonu odigrao devet...Milenković će svakako dobiti još šansi do kraja sezone, ali problem mu je konkurencija u vidu iskusnogAstorija i odličnog Pecele. Brazilski štoper Vitor Ugo koji je letos plaćen 8.000.000 evra je već izaMilenkovića u planovima Piolija, iako je imao prednost na početku sezone. Mladi reprezentativac Srbije ne treba da brine, njegovo vreme dolazi.

Prema italijanskim izveštajima, tamošnja javnost hvali njegovu defanzivnu inteligenciju, fizičke predispozicije, skok igru, postavljanje, tajming za intervenciju... Ima tu još prostora za napredak. Sa Milenkovičem se kao i sa svakim draguljem mora rukovati pažljivo. Ali ako negde umeju da prave vrhunske štopere od velikih talenata, onda je to Italiji. Ako sa najviim ocenama prođe tu školu, onda će moći da igra gde hoće.

Blekijevo vreme dolazi! 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar