Vigemark uputio poruku liderima

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunar Vigemark rekao je da je "Utakmica je otvorena i svi će biti jednako tretitani".

Bosna i Hercegovina 06.02.2018 | 15:45
Vigemark uputio poruku liderima
Upitan da kaže kolika je odgovornost EU što je BiH još na začelju i da li je mogao lobirati snažno kao u slučaju akciza,  Vigemark je rekao da nema nikakvih lobiranja te da je odluka na zemljama članicama.

Tvrdi da je BiH napravila značajan napredak u zadnje tri godine.

"Radila je na pripremama odgovora na upitnik, i mi očekujemo da odgovori budu spremni krajem mjeseca", istakao je Vigemark.

Uputio je poruku liderima da im je jedan zajednički cilj, a to je da ukoliko želite da vidite ovu zemlju u EU, da zajedno rade na tome.

"Nije bitno doći do narednih izbora već da razmišljamo gdje će ova zemlja biti za pet, deset godina", rekao je Vigemark i dodao da su je EU sa ovom Strategijom potvrdila da su im vrata otvorena.

Na pitanje hoće li se mijenjati dejtonski sporazum u pregovorima sa EU, Vigemark je rekao da nigdje eksplicitno nije navedeno da će se Dejton mijenjati, mada postoje neki elementi koji se mijenjaju, poput aneksa sedam o izbora člana Predsjedništva.

Na pitanje kada ce Evropa konktetno djelovati, a ne upozoravati Vigemark je rekao da oni nemaju modele koji kažu ovako ćemo, ali EU ima svoje standarde koje će morati ispuniti.

Izvor: Agencije

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

ekonomista

06.02.2018 15:22

EU-Korida za bezglavo medjusobno i beskorisno sukobljavanje za ciljeve EU je otvoreno. BiH nece nikada nista imati od EU, osim sto ce BiH biti trziste za EU bofl-robu! Najbolji recept glasi samo vlastiti razvoj!

ODGOVORITE
Name

miden

06.02.2018 15:48

E moj ekonomista nevjerujem da su spali bas na nase trziste od dva tri miliona kupaca to je jedan prosjecan grad u eu nama po obicaju nevalja niko al kad se malo bolje pogleda izgleda da nevaljamo mi mi smo ti koji nemamo bas nesto ponudit osim devastirane ekonomije

Name

Zato

06.02.2018 15:49

Zato ti imas rezultate jedini kada uz pomoc Milokrad Bakir i Covic treba oderati narodu kozu

Name

ekonomista

06.02.2018 15:57

Trziste je malo? Pa zasto nas EU onda treba? Za sta? Sta mislite?

Name

miden

06.02.2018 16:06

Ipak mislim da oni nama vise trebaju kolono ovih mladi ljudi ide tamo a ne oni ovamo samo malo realnije da razmislimo i se ce nam bit jasnije

Name

007

06.02.2018 19:19

Kako da ne.Napredak je u svakom pogledu:nikad više kladionica,droge prostitucije,kriminala korupcije,nepotizma,a sve ste nam to VI doneli.

ODGOVORITE
Name

pravi lider

06.02.2018 21:10

Da su lideri kako bi trebali biti, pogurali bi sav taj proces da sto brze ispune sve uslove. Nazalost se to nece desiti, jer Milokrad, Bakir i Covic nezele u EU. Nemogu se u EU nakrasti kao sto sad mogu. Zato ce usporavati!

ODGOVORITE
Name

In

07.02.2018 00:23

A dali je odnio kolace liderima. bez kolaca nema nista.

ODGOVORITE