BiH bi mogla postati kandidat

Sve države Zapadnog Balkana u narednim godinama imaće priliku da krenu naprijed na svojim evropskim stazama, na osnovu svojih zasluga i brzine kojom ih postižu, navodi se u Strategije proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan, koja će biti predstavljena danas u Strazburu.

Bosna i Hercegovina 06.02.2018 | 13:45
BiH bi mogla postati kandidat
Vijesti.ba su u posjedu dijelova ovog dokumenta, u kome se, između ostalog, kaže da bi BiH uz trajne napore i angažman mogla postati kandidat za pridruživanje Uniji.

"Komisija će početi sa izradom Mišljenja o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine nakon prijema sveobuhvatnih, kompletnih odgovora na Upitnik. Uz trajne napore i angažman, Bosna i Hercegovina bi mogla postati kandidat za pridruživanje", navodi se u Strategiji. 

Napominje se da su pristupni pregovori se Crnom Gorom i Srbijom u toku, te da sa snažnom političkom voljom, pružanjem realnih i održivih reformi i definitivnim rješenjima za sporove sa susjedima, ove države bi potencijalno mogle biti spremne za članstvo u perspektivi 2025. godine, prenose Vijesti.ba.

"Albanija i Makedonija ostvaruju značajan napredak na svom evropskom putu i da je Komisija spremna pripremiti preporuke za otvaranje pregovora o pristupanju, na osnovu ispunjenih uslova. Kosovo ima priliku da održi napredak kroz implementaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da napreduje na svom evropskom putu kada to dopuste objektivne okolnosti. Kosovo će takođe značajno imati koristi od definitivnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom", ističe se u Strategiji.

(Vijesti)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

cinjenica

06.02.2018 12:59

Ulazak u BiH nije vazan - nasa radna snaga sve vise i vise vec radi unutar EU!

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

06.02.2018 13:07

Jos koju godinu i moci cemo sve preseliti u uniju.zakljucno sa stolicama iz skupstine da imaju kome donositi odluke..tacno narod nemoze pobjeci od njih..ko muhe su kad osjete slatko.

Name

Da

06.02.2018 14:32

Mogla bi postati kandidat tamo neke 2050 godine , ali ako tada bude iko zivio na ovim prostorima !

ODGOVORITE
Name

007

06.02.2018 19:23

Mogla bi biti i svetska velesila,te imati najjaću monetu itd.itd.

ODGOVORITE
Name

Soko

07.02.2018 06:18

Kakva EU szp BI u EU Ali bez akciza hahaha drugo do tad nece ni postojati prvo rjesiti granice entitete pa i mozda RS bude Kandidat a SA federacijom i kanpovima nikad.

ODGOVORITE