Članstvo u EU je izvan naših moći

Određivanje datuma ulaska Bosne i Hercegovine u članstvo Evropske unije je svakako pitanje koje je u najvećoj mjeri izvan naših moći, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Ognjen Tadić, prvi zamjenik predsjedavajućeg zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajući Doma naroda PS BiH povodom današnje prezentacije Strategije EU za Zapadni Balkan.

Bosna i Hercegovina 06.02.2018 | 11:55
Članstvo u EU je izvan naših moći
Čak je, kaže, uvjeren da se nalazimo u situaciji u kojoj nismo sigurni da ni kada uradimo nešto što je direktno po zahtjevima Evropske komisije da nas to približava makar i za dan i milimetar ka EU.
 
"S druge strane moram biti ironičan. Dolaze vrlo ozbiljni glasovi i analize da je ovaj paket koji se formuliše posljedica strijepnje evropskih institucija da bi se ukoliko se mi ne integrišemo ubrzo u EU, a za njih je ubrzo i do 2025. godine, ovdje mogao uspostaviti uticaj Ruske Federacije koji bi kasnije poremetio pozicije ne samo EU nego i tzv. zapadnih demokratija na ovom prostoru. Ako je ta logika tačna, a izgleda da nije potpuno netačna onda se zaključuje da bi nas najprije u EU dovelo to da što prije i odmah omogućimo potpunu prolaznost svih ruskih interesa, a dodao bih i kineskih na ovom prostoru kako bi se EU konačno zainteresovala za nas kao nekoga ko je bitan, a ne bi nas tretirala kao neku nebitnu seriju na svojim krajnjim granicama", kaže Tadić.

Međutim, onda se, navodi, postavlja potpuno logično pitanje - da li ulazak u EU pitanje integracije ili okupacije?!

"Šta god da odgovorimo vrlo je jasno da mi kao domaći političari zapravo sve ovo vrijeme i ne utičemo bitno na sve te procese", istakao je Tadić.

Naime, prema navodima, projecira se da bi Bosna i Hercegovina kandidatski status mogla dobiti tek 2019. godine, a otpočeti pregovore za članstvo u EU tek 2023. godine.

Istovremeno, za Srbiju i Crnu Goru se navodi kako bi već 2025. godine mogle postati članice EU. Projecira se da bi pregovore za članstvo mogli okončati do 2023. godine.

Tadić je govorio i o tome hoće li to značiti potpunu izolaciju Makedonije, Albanije, a posebno Bosne i Hercegovine.  

"Mislim da je to pravo pitanje, ali također, mislim da niko na njega ne može dati tačan odgovor prosto zbog toga što naš odnos prema EU očigledno nije potkrijepljen našim postupcima u vezi s reformama i implementacijom standarda EU nego nekim geostrateškim pitanjima koja se tiču odnosa između Ruske Federacije na jednoj i EU kao predstavnika zapadne demokratije na drugoj strani", ocijenio je Tadić.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH smatra da ipak, ako Srbija i Crna gora uđu u EU to neće značiti egzodus srpskog naroda iz BiH.

 "Kao i građani Hrvatske i drugih nacionalnosti, tako i građani srpske nacionalnosti koji imaju državljanstvo BiH mogu već sada ostvariti to svoje pravo na dvojno državljanstvo. Ne mislim da će doći do bilo kakvog egzodusa koji bi bio veći od onog egzodusa koji bi nastupio kada bi BiH bila primljena u punopravno članstvo EU i kada bi njeni državljani mogli da ostvaruju svoja prava u zemljama EU", navodi Tadić.

(Vijesti.ba / AA)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Sram Vas Bilo Sviju

06.02.2018 11:02

A kraduckanje?To je u vasoj moci.

ODGOVORITE
Name

STD

06.02.2018 14:02

Ko je sad ovaj??? Radikal...SDSovac...Narodnjak... Potpuno je diskreditovan!

Name

Proslost

06.02.2018 16:00

On je proslost,najgluplji "politicar" na ovom politickom nebu RS-a i BiH zajedno,pa ovakav auto go,koji je on sam sebi zabio a i ovima sto ih kao "lider" povede,nije vidjen od postanka parlamentizma.Pa tebi jadjo casa ispada na TV-u kad Rudonja prica,zbog tebe i tvog glupog mozga ovaj narod trpi jos cetiri godine.Tri sanse trazio za sebe,tri puta te kandidovali,a ti svaki put izlazio sve gluplji i gluplji.I mi se pitamo sto Rudonja jos vlada?Sreco ode i povede ove Vuline sto osvojise dva poslanika u Banja Luci

Name

popara

06.02.2018 11:03

Nikad nisam cuo da neki politicariz RS-a kaze nesto pozitivno o BiH,drzavi u kojoj zive a mnogi i primaju platu od iste drzave.A onda govore kako ta drzava ne valja,ne funkcionise,,kakvi su to ljudi.

ODGOVORITE
Name

istina

06.02.2018 11:39

I JA prvi ,preko Srbije , ako BOG da - odlazim "ZBOGOM BOSNO ODOH TRBUHOM ZA KRUHOM )a preostale mILORAD nek cuva s bozijom pomoci !

ODGOVORITE
Name

Cunami

06.02.2018 11:44

Ognjen Tadić je izjavio, citat: "Kao i građani Hrvatske i drugih nacionalnosti, tako i građani srpske nacionalnosti koji imaju državljanstvo BiH mogu već sada ostvariti to svoje pravo na dvojno državljanstvo. Ne mislim da će doći do bilo kakvog egzodusa koji bi bio veći od onog egzodusa koji bi nastupio kada bi BiH bila primljena u punopravno članstvo EU i kada bi njeni državljani mogli da ostvaruju svoja prava u zemljama EU", navodi Tadić. Neće samo u dijelu stanovništva BiH koji neće imati niti srpsko a niti hrvatsko državljanstvo a to su Bošnjaci, prethodni će masovno koristiti privilegije Evrounijskog prostora i masovno poput "cunamija" iseljavati u EU.

ODGOVORITE
Name

ALBATROS

06.02.2018 11:48

Otkud Tadic! Otkud proslost u sadasnjosti???

ODGOVORITE
Name

SF

06.02.2018 14:43

Povratak u budućnost.

Name

Cunami

06.02.2018 11:51

Srpska politika će morati naći odgovor na realnu opasnost masovnog iseljavanja Srba iz Republike Srpske nakon što Republika Srbija postane članica EU 2025 godine. Strašna ekonomska bijeda u Republici Srpskoj, specijalni odnosi sa Republikom Srbijom (sporazum o dvojnom državljanstvu i dr) će dovesti do masovnog iseljavanja Srba iz Republike Srpske u Evrounijski prostor. Imamo primjer Hrvata kojih je u pola manje nego 1991 godine, pali su na 400 hiljada. Srbi će sa sadašnjih 970 hiljada u Srpskoj, od 2025 do 2040 pasti na 450 hiljada.

ODGOVORITE
Name

Re

06.02.2018 12:04

Bas tako ce se sve desiti! Kad Srbija udje u Eu granica sa Srbijom ce biti pojacana i zatvorena sa Drzavom BiH!!!

Name

Cunami

06.02.2018 12:27

Kako? Kada postoje specijalni odnosi ba realiciji Republika Srbija i Republika Srpška u domnenu državljanstvca, priznavanja diplomna i dr a u Srpskoj ekonomska bijeda da čovjerk poludi a kamo li da ne pobjegne ako može gdje je bolje?

Name

Cunami

06.02.2018 11:58

Ovo kao da je neko ciljano projektovao da Srbi i Hrvati ulaskom Srbije i Hrvatske u Evropsku uniju a ne ulaskom BiH, da zbog privilegije Evrounijskog prostora isele u EU s da BiH postane u apsolutnom iznosu brojem stanovnika zemlja Bošnjačka. Srpska politika mora naći odgovor na realnu mogućnost masovne depopulacije Srba iz Republike Srpske i BiH nakon 2025 godine.

ODGOVORITE
Name

I treba tako

06.02.2018 12:51

Oni vole ovu zemlju, hrvati i srbi ne. Hrvati ne vole ni sebe, a srbi govna trpe zulum od svojih pljačkaša, treba nas sve raseliti, zemlja treba da ostane onim koji je vole, čuvaju, obrađuju i spremni su poginuti za nju.

Name

popara

06.02.2018 12:54

Europske zemlje jedva cekaju da Srbi dodju.

Name

Direkt

06.02.2018 13:07

Da sam ja politicar na ili negdje okolo vlasti poslao bi EU birokrate tamo gdje sunce nikada ne sija. Ako se naljute, nebi me "pogodilo". Ionako smo birokratski blizu EU koliko i Avganistan. Mi smo u trecoj ligi, dakle ne ni u drugoj kao Srbija, Crna Gora itd. vec u gorem polozaju i od nekih africkih zemalja. Jedino na sta treba da se fokusiramo nije EU vec konsolidacija. Da pogledamo oko sebe i shvatimo da svi vozovi za EU su vec odavno otisli i krenemo putem svojim ili da razmisljamo tudjom glavom i nastavimo sa kukanjem zasto nas neko ko je u medjuvremenu takodje propao nece. Samo je jedan izlaz iz ove situacije, a to su brze reforme sa unapred uracunatom kalkulacijom da necemo nikada uci u EU, a ako nas prime, to ce biti samo dodatni plus. Znaci ne podredjivati se EU, jer to vec zvuci sektaski vec na EU gledati kao na krajnji cilj, a do tog cilja treba puno vremena. Sto brze reforme, to manje vremena do EU. Sto vece zabusavanje, to ce BiH sve vise da lici na neevropske zemlje. Napredak ne poznaje pojam stabilolratije. Stabilokratija je drugi pojam za propadanje i izumiranje drustva. Ko prestane sa stabilokratijom i ponudi razvoj imace moj glas na izborima.

ODGOVORITE
Name

re direkt

06.02.2018 13:42

Aferim!

Name

Ljiga

06.02.2018 13:57

Najveći ljigavac na sceni političke estrade....

ODGOVORITE
Name

STD

06.02.2018 14:58

Ipak je stevandić neprevaziđen...