Umjesto penzije doživio šok!

Službenica je Branka zbunjeno gledala, a onda je izgovorila nešto što je nesrećnog čoveka pogodilo do srži!

Region 06.02.2018 | 10:38
Umjesto penzije doživio šok!
Branko Brdar iz Vojnića u Hrvatskoj doživeo je šok prošlog četvrtka kada je otišao u poštu da bi podigao svoju penziju. Kada je stao na šalter i rekao zbog čega je došao, službenica ga je začuđeno pogledala, a potom izgovorila rečenicu koja je Branka ostavila u čudu:

"Ne možete da dobijete penziju, vaš račun je blokiran. Vi ste mrtvi!", izgovorila je službenica, prenosi 24sata.

Branko je prvo pomislio da je u pitanju neslana šala, ali se nije smejao, dok su drugi penzioneri zbijali šale na njegov račun. Srećom, niko iz reda ih nije požurivao jer su prisustvovali situaciji koja se retko događa.

Naime, čitava zbrka je nastala zbog slučajne zamene identiteta. Naime, Hrvatski zavod za penziono osiguranje su 10. januara dobio je rešenje od Centra za socijalni rad iz Karlovaca, u kojem se navodi da je Branku Brdaru prekinut smeštaj u staračkom domu usled smrti. Zbog navedenog rešenja obustavljena i isplata penzije. Međutim, preminuli Branko i Branko koji je nemo stajao na šalteru pošte nisu isti čovek.

Naime, Centar za socijalni rad je načinio grešku. Kako se je komšija živog Branka imao isto ime i prezime, nadležni su iz baze povukli pogrešan JMBG i adresu, te je za ovog živog Branka život preko noći postao pakao.

Dve nedelje kasnije stigla je ispravka rešenja

-23. januara 2018. isti Centar za socijalni rad poslao je dopis kojim obaveštava Zavod da su u prethodnom rešenju pogrešili i da su navedeni pogrešni LIB, datum rođenja i adresa, jer pod istim imenom postoji još jedan korisnik. U kancelariju Centra u Karlovcu javio se i sam Branko Brdar pa je isplata penzije odmah uspostavljena. Ali, s obzirom na to da je redovna mesečna obrada isplate završena, prenzija gospodina Brdara zbog navedene greške nije bila uključena, nego će biti isplaćena 12. februara 2018., što je objašnjeno i gospodinu Brdaru - odgovorili su iz HZMO.

Branko kaže da je istina da je pre dva meseca preminuo njegov komšija, koji je imao isto ime i prezime kao i on. Razume da je došlo do greške, ali dodaje da ne zamera nikome. Ipak, priznaje da mu je ova situacija stvorila dodatne komplikacije, a ionako preživljava od vrlo skromne penzije.

- Pomažu mi prijatelji i komšije. Nije lako. Išao sam toga dana odmah u Finu. Potvrdili su da mi je račun blokiran jer više nisam živ. U policiji su mi potvrdili da sam živ pa sam se uputio u Karlovac u banku, a oni su mi rekli da idem u HMZO - rekao je ogorčeni Branko.

(Alo)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Neđo.7.Februar.2018

07.02.2018 09:14

Slovenija je poslala svom državljanu da ličnu kartu mora zamenjati.Inače ćuga proglasiti umrlim.Ali taj čovek je bijo mrtav već 30 godina.

ODGOVORITE