Čubrilović priznao da je griješio?!

Poslanici raspravljaju o zapsiniku sa sjednice koja je održana 12. i 13. novembra kada su poslanici opozicije u NSRS dobili opomenu i bili sprječeni da prisustvuju sjednici.

Republika Srpska 06.02.2018 | 09:24
Čubrilović priznao da je griješio?!
Miroslav Brčkalo (PDP) je kazao da je stavio primjedbe na zapisnik, navodeći da je izrečena  kazna i za poslanika njegove stranke koji nije bio prisutan toj sjednici.

"Želim da kažem da zapisnik sa 21. sjednice NSRS nije sačinjen u skladu sa relevantnim činjenicama koje su se taj dan dogodile. Očekivali smo zapisnik koji opisuje stvarno stanje", kazao je Perica Bundalo(PDP). 

Dragan Čavić NDP) je naveo da u tekstu zapsinika "ne stoji činjenica koja je eksplicitna, a to je da je u drugom danu zasjedanja došlo do onemogućavanja fizičkog održavanja sjednice u Velikoj sali".

"Tražim da se dopuni da je tom prilikom policija MUP-a angažovana na obezbjeđenju unutar NSRS onemogućila poslanike da pristupe nastavku zasjedanja".

On je naveo da je spremna apelacija Ustavnom sudu.

Nedeljko Glamočak (SDS) je tražio da mu se odgovori ko je izrekao mjeru opozicionim poslanicima.

Milanko Mihajlica (SDS-SRS) također je govorio o zapisniku.

"Moram da izrazim žaljenje i nezadovoljstvo da je rukovodstvu Skupštine trebalo pet mjeseci da nam dostavite zapisnik sa sjednice. Ja ću slobodno da ustvrdim da se ovdje radi o falsifikatu. Ovo što ste nam dostavili ne odgovara istini o onome što se događalo na toj 21. redovnoj sjednici NSRS. Možemo da se slažemo i ne slažemo, ali postoje stvari koje su neosporne. Postoji stenogram i videosnimci i interni videozapisi tako da svako onaj ko misli da se može sakriti šta se dešavalo taj dan, istina se ne može sakriti. Sramno je da nam se pokušava podmetnuti falsifikat", naveo je Mihajlica.

"Ovo je bitno i zbog ugleda i časti NSRS, ali i građana koji su toga dana imali priliku vidjeti šta se dešavalo. Nismo mogli kolektivno da budemo izbačeni iz sale NSRS. Vi ste to uradili na sljedećoj sjednici NSRS. Zato je ovo jedan obični falsifikat. Trebalo je naglasiti da ste održali sjednicu u maloj sali NSRS. Tražit ćemo ocjenu ustavnosti svih akata", naveo je on.

Vukota Govedarica (SDS) kazao je da je "tih dana najavljena nezakonita smjena glavnog revizora glavne Službe za reviziju RS".

"Dan ranije, prije održavanja sjednice, na skupštinskim odborima povučen je revizorski izvještaj koji je trebao da bude razmatran. Ovaj zapisnik je za nas neprihvatljiv i poslužit će nam u našoj dodatnoj borbi kod Ustavnog suda da dokažemo da ste prekršili procedure", naveo je Govedarica.

"Za pet mjeseci niste u stanju da svoju laž da opravdate i napišete. Sad se postavlja pitanje odgovornosti. Tražili smo odgovornost pripadnika MUP-a RS. Postavio sam ministru Lukaču pitanje da odgovori ko je donio odluku da se zabrani narodnim poslanicima da uđu. Ko je omogućio to da se uradi? Zašto ste ministre dozvolili da policijaci zaustave narodne poslanike poslanik", upitao je Adam Šukalo.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS, kazao je da je bilo konstruktivnih i dobronamjernih prijedloga i komentara.

"Priznajem da je bilo i da sam se u jednoj fazi ogriješio o poslovnik, ali u nenormalnim okolnostima trebalo je to da se uradi na jedini način na koji je to urađeno kako bi se sjednica mogla održati", kazao je Čubrilović. 

Skupštinska većina je glasanjem odbila zahtjeve opozicionih poslanika da se ispravi zapisnik 

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) počela je prije nekoliko trenutaka u Banjaluci. U predloženi dnevni red ućle su i vladine odluke, po hitnom postupku, o okvirnom iznosu garancija koje planira da izda u ovoj godini u iznosu od čak 750 miliona KM te odluke o zaduženju RS za autoput Banjaluka – Doboj i za projekat restrukturiranja „Željeznica RS“ u ukupnom iznosu od 191,1 miliona KM.

Prije početka sjednice vlada je povukla iz skupštiske procedure nacrte zakona i strategiju o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje,

Na dnevnom redu nalazi se i Strategija za borbu protiv koruocije, koja se odnosi na period 2018. do 2022. godine. Strategijom su utvrđene rizične oblasti u kojima bi se trebalo djelovati te data analiza stanja o prisutnosti i percepciji korupcije, kao i navedeni mehanizmi za borbu protiv korupcije, s preporukama za smanjenje rizika od korupcije.
 
Stretegijom je definisano pet strateških ciljeva i to: jačanje pravnog i institucionalnog okvira za borbu protiv korupcije; efektivnije iskorištavanje postojećih kapaciteta i unapređenje saradnje u detekciji i procesuiranju koruptivnih djela; jačanje transparentnosti i integriteta javnog sektora te podizanje svijesti građana.
 
Na predloženom dnevnom redu je i nacrt zakona o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela kojim se uređuju uslovi, postupak i organi nadležni za otkrivanje, oduzimanje i upravljanje imovinom koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela i prekršaja.
 
Definisano je da javni tužilac vodi postupak oduzimanja imovine po službenoj dužnosti, a propisane su i nadležnost posebne organizacione Jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova, čija je osnovna nadležnost otkrivanje imovine stečene izvršenjem krivičnog djela.
 
Na sjednici parlamenta RS trebalo bi da budu razmatrane i interpelacije o politici u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema i o politici upravljanja javnim preduzećima u RS, čiji su predlagači poslanici opozicije. 
 
Među 30 tačaka predloženih za raspravu na sjednici su i prijedlozi zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju; gasu; stranim ulaganjima; banjama...
 
Planirano je da zasjedanje, u prvom dijelu, traje 6.,7. i 8. februara, a u slučaju da se u tom periodu ne razmotre sve tačke dnevnog reda, nastavak sjednice zakazan je za 13. februar.

(BN/Fena/N1)

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

Dragi narode

06.02.2018 08:29

Iz bih treba bjezati sto prije to bolje.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

06.02.2018 08:48

Zamislite kako će Republika Srpska izgledati za 5oo godina.

Name

... da čiko b'onu...

06.02.2018 08:51

Iz BiH treba pod hitno Republika Srpska bježati.

Name

Re

06.02.2018 09:59

Ja jos malo vodim porodicu iz stabilnosti RS i BiH, hvala svima sto mi zele sretan put, uzivajte.

Name

nn

06.02.2018 10:07

Tražili ste dobili ste.

Name

re_.. da čiko b'onu...

06.02.2018 10:23

Sta si do sada ceko???

Name

todor

06.02.2018 10:37

Nije rs propala zbog BiH vec zbog dodika i njegovih lopova. kad srbi to shvate bit ce kasno za sve.

Name

RE todor

06.02.2018 12:10

Bravo majstore pametnom dovoljno, što se tiče bježanja iz BiH/ RS / to je trebalo uraditi što neko napisa on dana kad je Titu zabolila noga.

Name

krnja NS

06.02.2018 08:46

Po hitnom postupku! Ovo su zadnje minute prije financijskog potopa.

ODGOVORITE
Name

Stranka patriota iz dijaspore

06.02.2018 10:27

Finansijski potop je za sve, osim za mali % elite...rješenje se ni ne nazire...gas iz BiH ili ćuti i trpi.

Name

Bori

06.02.2018 10:03

Jos milijarda novog duga. Jadna nam majka. Mile sta radis nestat cemo.

ODGOVORITE
Name

A Kada

06.02.2018 10:52

Kada se proglasi bankrot Čubeilović će reći "Pogriješili smo,ali bile su takve okolnosti",a veliki Baja iz Bakinaca "Bio sam u zabludi,".Ovi poltroni i ljudske nule od poslanika SNSD,DNS,SP, i papci preletači koji će glasati za zaduženje milijardu će završiti finansijski kolaps Republike Srpske.

Name

kuku nama sa nama

06.02.2018 12:33

Ako je tako,a jeste cemu onda borba Saveznika za promjene da zasjednu na mjesto rukovodilaca prezaduzene RS..mozda se nadaju da jos ima u nekom cosku nesto da se i oni omrse..POKUSAVAM OBJASNITI DA IZ PRAZNE FLASE NEMA SE STA NASUTI..ALI OVI NASI KO I SRBIJA ZA EU...SVI IZ UNIJE,ONI U UNIJU...PAMETNOM DOSTA.

Name

E Kuku Tebi S' Tobom

06.02.2018 13:33

Po tebi ništa netreba mijenjati,ako nas vode u bankrot,a sebi uzimaju sve što vrijedi od prirodnih resursa.Prosipaš kao oni što dođu nakon ovih se nadaju da će nešto od ostataka ukrasti.To ti je baš spin od onih koji strahuju da će završiti u zatvoru i da će im biti oduzeta opljačkana imovina i onih sa kupljenim diplomama zauzimaju mjesta u državnom i javnom sektoru.Treba zaustaviti ovaj ekonomski,demografski,moralni sunovrat Srba sa ove strane Drune.

Name

Za ŽIKU

06.02.2018 14:29

KOLIKO TI DUGO RAZMISLJAS? VIDIS LI DA JE VEC NEMA SVE ŠTO JE POSTENO PRED AMBASADAMA JE, A AUTOPUTEVIMA DODIKA VOZIĆE SE NJEGOVA KRIMINALNA GRUPA.MNOGO JE USPJEO DA SE TUKU NAVIŠE POZICIONIRANI FUNKCIONERI MUP-A RS.SRAMOTA

Name

srb

06.02.2018 10:25

Ideeemooooo...

ODGOVORITE
Name

C

06.02.2018 10:36

Ti sto pise da RS ide iz BiH sreto .

ODGOVORITE
Name

Bl

06.02.2018 10:46

Dragi političari svi vi koji ste na državnim jaslama gadite mi se.

ODGOVORITE
Name

re bl

06.02.2018 10:53

Tako je,zbog cega dolazi opozicija na sjednice najbolje da ne dolaze da se raspusti skupstina i raspisati nove izbore ne cekati jesen.

Name

kuku nama sa nama

06.02.2018 12:36

Ddoceka li ovo,ovakvo cumuranje jesen i regularne izbore,nema vise spasa ovoj nasoj nesretnoj tvorevini,za koju se borismo a politucari je na papiru ne sacuvase.

Name

Budo

06.02.2018 10:47

Kao da je to nešto novo za Čubru. Za njega je bolje reći da nikad nije prestajao da griješi. U svom poltronisanju laktaškom Baji on je pretplaćen na greške. Jadan ne snalazi se a onaj mu sekretarčić pogrešno šspće. I to je začarani krug. Kamioni i milioni su u Čubrinoj glavi a u tom slučaju greške se dešavaju. Ali on je smiješan u svom neznanju i lupetanju i istorija parlamentarizma se mjeri po tom nesposobnjakovićy. Čekic pre Čubre i posle Čubre nije isto. Od Čubre nema mudre. Zaboravite.

ODGOVORITE
Name

Re: Budo

06.02.2018 11:05

Nemoj tako Budo čim neko prozove Čubru on odma dobije napad i skoči mu šecer a nakon toga zove Dodicka i pita šta da radi. A onda ga mile posalje u PM nazad u mišju rupu gde mu je i mjesto. Za miševe treba mišomor a ne uvazavanje.

Name

I

06.02.2018 12:07

Ma sekretar je cudo, decko se ne snalazi, ne zna da li je dosao ili posao al bitno je da je on sebi faca.

Name

borac

06.02.2018 11:07

Tralala tralala.Uzimate narodne pare ali svi a od vasi sjednica nista drzite ih za licna podkusurivanja.

ODGOVORITE
Name

Nije nego

06.02.2018 11:56

Ima li kraja ludilu. Da li su uopšte ovi ljudi išli u školu, iako su išli iz matematike su imali poklonjenu dvojku, najviše su volili likovno. Znaju li oni koliko je milijarda maraka? Ima li iko da ih spriječi? Ako ovo usvoje, to je definitivni kraj srpskog naroda na ovim prostorima.

ODGOVORITE
Name

re

06.02.2018 19:06

Akobogda!