Strategiji EU prijeti propast

Bez kompromisa o imenu Makedonije, balkanska strategija EU rizikuje da propadne, objavio je na Tviteru bivši premijer i šef švedske diplomatije Karl Bilt.

Region 06.02.2018 | 07:30
Strategiji EU prijeti propast
Bil, koji je bio i visoki predstavnik u BiH, je istakao da rešavanje spora i postizanje kompromisa o imenu Makedonije zahteva angažman moćnih država i institucija Evropske unije.

Skoplje i Atina su više od 20 godina u sporu zbog imena Makedonije, a u pregovorima dve strane posreduje specijalni izaslanik glavnoga sekretara UN Metju Nimic.

Nimic je 1. februara na kraju četvorodnevnih razgovora sa najvišim zvaničnicima Grčke i Makedonije, rekao da je optimista i da obe strane imaju volju da pronađu zajedničko rešenje. 

Makedonski mediji preneli su ranije da Nimica optimizam ne napušta ni nakon što je čuo primedbe i komentare na svoj poslednji paket predloga. 

Taj paket predloga zvanično nije predstavljen, utvrđen je nakon poslednje runde razgovora Nimica sa ministrima spoljnih poslova dveju država u Njujorku, 17. januara i, prema saznanjima medija, sadrži pet predloga: Severna Makedonija, Gornja Makedonija, Nova Makedonija, Republika Makedonija (Skoplje), Vardarska Republika Makedonija. 

Nimic je, naime, potvrdio da postoje razlike između dve strane, ali je takođe rekao da je sada trenutak da se reši višedecenijski problem, što bi doprinelo napretku celog regiona. 

Medijator, koji se obično ne pridržava promena vremenskih ograničenja za postizanje sporazuma, danas u Skoplju je govorio o sedmicama, a ne o mesecima potrebnim za postizanje punog kompromisa dveju strana. 

Više od dve trećina Grka protivi se korišćenju termina Makedonija u novom imenu bivše jugoslovenske republike, pokazuje najnovija anketa koju je sproveo Univerzitet Makedonije za Institut ELIAMEP (Helenska fondacija za evropsku i spoljnu politiku). 

Konkretno podaci pokazuju da se 71,5 odsto ispitanika protivi korišćenju termina Makedonija, 22,5 odsto se slaže, a šest odsto ispitanika nije želelo da odgovori. 

Istovremeno, 56 odsto ispitanika smatra da se premijer Grčke Aleksis Cipras u rešavanju ovog pitanja ne nosi sa situacijom na ispravan način, a 26,5 odsto smatra da postupa ispravno. 

Što se tiče glavnog lidera grčke opozicije, predsednika Nove demokratije Kirjakosa Micotakisa, 54 odsto ispitanika smatra da ima pogrešan stav prema sporu sa imenom, dok je njegov rad oko 21,5 odsto ispitanika ocenilo kao pozitivan. 

Slična situacija je i u slučaju ministra spoljnih polsova Grčke Nikosa Kocijasa, gde 47 odsto ispitanika smatra da njegove odluke nisu adekvatne, a 26 odsto smatra da su ispravne. 

U Atini je u nedelju održan masovni protest zbog potencijalnog kompromisa Grčke sa vlastima u Skoplju oko zvaničnog imena Makedonije. 

Prema podacima agencije ANA, prisustvovalo je oko 140.000 ljudi, a 283 autobusa su stigla u Atinu, dovozeći ljude širom Grčke na protest.

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

lala

06.02.2018 07:24

Vi svjetski mesetari ste se nakupili para i ojadili narod.I neka niko ne ide u EU jer svakako nece ni ici.Sto se tice prostora ex bih,nju podijeliti na ..Republika Srpska je svakako drzava a federaciju samo ozvaniciti -podijeliti na muslimanski i hrvatski dio...i mirna tzv bih..

ODGOVORITE
Name

Zvornik

06.02.2018 08:07

A RS Vec podjeljena na dva dijela pametnom dosta hajd zdravo sada.

Name

Ale

06.02.2018 08:00

Lala sta jedes kad si tako pametan.

ODGOVORITE
Name

Re Ale

06.02.2018 08:51

Bunjiku.!!!!!

Name

primorac

06.02.2018 09:14

Srbska makedonija jer za dve godine svakako pripaja se Srbiji to vam je sigurno tako i još velikih promena će bit u naredne dve godine koje mnogi ne mogu da sanjaju.

ODGOVORITE