Stiže li u 2018. zabrana pušenja?

Na sutrašnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske naći će se i Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih proizvoda. Ovim Nacrtom zakona predviđena je potpuna zabrana konzumiranja cigareta u ugostiteljskim objektima što bi, prema nekim procjenama, ostavilo teške posljedice za ugostitelje, zaposlene u tom sektoru, ali i na republički budžet.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Novi Zakon, novi problemi. Konzumiranje cigareta, kako je predviđeno novim Nacrtom zakona, biće potpuno zabranjeno u ugostiteljskim objektima. To nije ništa revolucionarno. Cilj je, kaže predlagač, zaštita zdravlja stanovništva, jer je postojeći Zakon bio nedorečen.

“I dalje će pušač moći da konzumira cigarete, ali u jasno predviđenim prostorijama, napolju. Time se štiti zdravlje nepušača, prvenstveno djece. Tako je svuda u svijetu, bilo gdje da odete u Ameriku, Švedsku, Njemačku, Englesku”, kaže za BN televiziju Darko Marković, član Radne grupe koja je pisala Zakon i nacionalni koordinator za kontrolu duvana u Republici Srpskoj.

Ugostitelji, međutim, tvrde suprotno.

“Mnoge zemlje u Evropi ne primjenjuju ovaj Zakon. Ovo je najrigorozniji Zakon u cijeloj Evropi. Čak Austrija koja je u EU ne primjenjuje taj Zakon, zatim Hrvatska, Italija, Španija, Portugalija”, ističe za BN televiziju predsjednik Udruženja ugostitelja Republike Srpske Željko Tatić.

U Republici Srpskoj ima oko 10.000 ugostiteljskih objekata. Prema istraživanju kojim su analizirana međunarodna iskustva i posljedice, u Srpskoj bi bez posla ostalo 4.577 radnika, godišnji promet ugostitelja pao bi za 113,9 miliona KM, dok bi na osnovu PDV-a u kasi Srpske bilo manje prihoda za 16,5 miliona maraka.

“To je neki pad prometa za 10 do 15 odsto. Ako uzmemo u obzir veliku nezaposlenost i da veliki broj mladih želi da ode iz Srpske jer nema posla, sigurni smo da će ovo veoma loše da se odrazi”, napominje Tatić.

Podaci za BiH još su alarmantniji. Potpunom zabranom pušenja promet ugostitelja smanjio bi se za 259,9 miliona KM, dok bi bez posla za godinu dana ostala 11.082 radnika, a prihod od PDV-a pao bi za 38 miliona KM.

“Zakon je prepisan iz drugih zemalja, a korišćena su njihov pozitivna iskustva. Nigdje u svijetu nije usvajanjem tog Zakona zatvoren nijedan restoran, niko nije ostao bez posla”, objašnjava Marković.

Zakon treba da se donese, ali ne u ovakvom obliku – kategorični su ugostitelji.

“Mi ćemo na javnim raspravama izaći sa našim prijedlozima da se ugostiteljski objekti do 70 kvadrata sami opredjele, kao u većini zemalja EU, da li su pušački ili nepušački, a ugostiteljski objekti u kojima se služi hrana, restorani, poslastičarnice, tu da se zabrani pušenje”, poručuje Tatić.

Osim zabrane konzumiranja cigareta, jedan od glavnih vidova borbe protiv pušenja jeste i povećanje cijena duvanskih proizvoda, što pušači već osjećaju po svojim džepovima.BN televizija

KOMENTARI10
POŠALJITE PORUKU

Ponavljam

05.02.2018 20:55

Narod se grije na mrki ugalj i koks,automobili se voze na loz ulje.Pitanje je odakle prvo da se krene.

Karadoz

05.02.2018 21:00

Cemu zabrana kad ste popusili davno?

Ova vlast nam je dala sve, sem normalnog zivota.

Pusimo

05.02.2018 21:54

Da normalan je zivot treba u skole uvesti da djeca puse.

re pusimo

06.02.2018 06:33

Luka

05.02.2018 21:29

Pod hitno usvojiti ovaj dopunjeni Zakon..ne zaboravimo da vec imamo Zakon iz 2004. godine, ali slabo se ili nikako provodio. Znaci, donijeti Zakon, ali ga PRIMJENJIVATI!!! Bojim se, ako ostane ista vlast, da inspekcijski organi nece nista raditi, obzirom na duboku spregu sa kriminalom i duvanskim lobijem.

Sipu ga loma

05.02.2018 21:36

Svejedno mi je,popusili smo odavno sa ovim na vlasti.

Pusti zakon, mi smo ga popusili, kuku nama ako ovi nedao Bog ostanu na vlasti. joj narode kad vidite baju i stevandica pljunite tri puta da vam ne dođu na san.

Popusili

05.02.2018 21:58

Sto je najgore popusili smo i sa onim pre sto su bili na vlasti.

re popusili

06.02.2018 06:35

In

05.02.2018 21:47

Ako se usvoji ovaj zakon ugostiteljima pada posao ljudi ce ostati bez posla .

Zabraniti i to odma.

guja

06.02.2018 08:44

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.