Jedna zemlja koja ima dva imena

Jutjub kanal "Name Explain", koji se bavi tumačenjem imena država, gradova, okeana i poznatih istorijskih ličnosti, objavio je video u kome se postavlja pitanje zbog čega je Bosna i Hercegovina jedna zemlja koja nosi dva imena.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


U animiranom videu, prvenstveno namenjenom onima koje ovaj deo sveta ne poznaju baš najbolje, ali iz koga i oni drugi mogu nešto da nauče, kaže se da "granicu" između Bosne i Hercegovine predstavlja planina Ivan.

Ime Bosna prvi put spominje sredinom 10. veka u delu vizantijskog cara Konstantina VII Porfirogeneta, i vodi poreklo od imena reke Bosne. Ime reke dolazi iz proto indo-evropskog jezika porekla i potiče od korena reči "bos" ili "bogh", sa značenjem - tekuća voda.

Naziv Hercegovina vodi poreklo od nemačke reči herzog, koja označava titiulu slična vojovodi, odnosno od njene srpske verzije - herceg. Tako je, ustvari, Hercegovina zemlja vojvode - odnosno vojvodstvo.

Stefan Vukčić Kosača proglasio se hercegom Huma i obale. Hum ili Zahumlje je predeo blizu mora, u slivu reke Neretve, na području koje danas dele Hercegovina i Hrvatska.

Posle perioda pod otomanskom vladavinom i kao sastavni deo Jugoslavije, BiH je 1992. godine proglasila nezavisnost. Ime je, međutim, ostalo isto. Nije promenjeno u nešto kao na primer "Bosgovina", kako autor videa navodi u šali, već i dalje sadrži dva imena, odnosno geografska pojma - Bosna i Hercegovina.

Osim BiH, dve reči u imenu imaju i države: Antigva i Barbuda, Sent Kits i Nevis, Sent Vinsent i Grenadini, Sao Tome i Prinsipe i Trinidad i Tobago.(B92)

KOMENTARI8
POŠALJITE PORUKU

HERCEGOVINA

05.02.2018 13:42

HERCEGOVINA , BU TREBALA DA SE OSAMODTALI I DA BUDE , REPUBLIKA HERCEGOVINA.DRZAVA JE UVJEK BILA .

Ovo sa narodom Bos je tacno i nepobitno taj narod je naseljavao reku Bosnu po kojem je i dobila ime. Narod Bosi su imali vlastitu crkvu Bogumili. Istoriju su im izmjenivali osvajaci. A Hercegovina ima malo jasniju istoriju

Re

05.02.2018 17:08

слобода

05.02.2018 14:24

Босна је увијек била српска земља исто тако и херцеговина!

Cijela zemaljska kugla je bila srpska. Indijanci su bili Srbi. A dinosauri su bili srpski.

Rep

05.02.2018 21:22

PERO

05.02.2018 14:47

TAKO VI KAZETE DAJE RS KAKOCE BIT SRBSKA KAD SE NALAZI U BOSNJACKOJ BOSNI BOSNA JE UVJEK BILA MUSLIMANSKA I OSTALA A VI RS NOSITE U SRBIJU AKO HOCETE DA IMATE SRBI SVOJU DRZAVU.

Gospodine idi ti u srbiju ako ti je toliko mila!Moja kuća moja djedovina nije pala sa nebesa a ti kako ćeš se svati to me baš i nije briga

C

05.02.2018 16:46

Srbija je bila država kada nije bilo ni,Bosne,Slovenije,Hrvaske ni Makedonije klipane,Pero..

Neđo.5.Februar.2018

05.02.2018 18:16

"Perica" provokator,mogla bi mu učiteljica dati jedinicu iz istorije

C

05.02.2018 20:19

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.