Devojčice u BiH vrbuju za brak

Kenan Kršo, bivši ratnik ISIL u Siriji, tereti se za otmicu i silovanje devojčice E. B. (12) u Sarajevu, a njegov saradnik Jasmin Zunđa za pomoganje u izvršenju ovog krivičnog dela. Ovaj slučaj je pre više od dva meseca potresao javnost BiH i nije jedini u kojem se devojčice u Bosni zavode, otimaju iz porodične sredine, vrbuju za brak i postaju žrtve silovanja.

Republika Srpska 05.02.2018 | 09:00
Devojčice u BiH vrbuju za brak
Kako piše Radio Slobodna Evropa prošlo je više od dva meseca od prijave nestanka maloletnice E.B u Sarajevu., završetka istrage, te podizanje optužnice u slučaju koji je otvorio brojna pitanja.
 
U sigurnoj kući nevladine organizacije “Medica” iz Zenice mnoge maloletnice, žrtve nasilja, pronalaze utočište. Tu je bila smeštena i jedna trinaestogodišnjakinja, slične sudbine poput dvanaestogodišnje E. B.

Psihoterapeut u sigurnoj kući Medica Lejla Heremić kaže da je trebalo mnogo vremena i rada da priča te maloletne žrtve ipak dobije sretan epilog.

- Trinaestogodišnja devojčica je vrbovana od odrasle muške osobe pod izgovorom vanbračne zajednice i intimne veze. Rad sa njom je bio dugotrajan, s obzirom da je devojčica u početku odbijala svaku vrstu pomoći i verovala je u ono što joj je zlostavljač govorio. Za nju su ta rešenja koja je on nudio bila ispravna, a način života na koji joj je on objašnjavao bio je jedini izbor za nju - navodi Heremić.

Zlostavljač je uznemiravao žrtvu i u sigurnoj kući, sve dok mu zakonski nije zabranjen prilaz žrtvi, navodi Heremić.

Heremić kaže da je rad sa maloletnicom E.B. bio dugotrajan, ali je ostvaren napredak.

- Prvo je bilo potrebno da se otklone takvi stavovi i takva uverenja devojčice, a zatim da se uspostavi poverenje za psihološki rad sa devojčicom, gde bi se moglo raditi na njenom oporavku. I kod devojčice je napravljen napredak u njenom psihološkom oporavku i krenula je u školu. Postigao se pozitivan stav prema životu i njenoj motivaciji za dalje - reči su Lejle Heremić.

Ona navodi da traume ostavljaju posledice i na psihološki i na fizički razvoj devojčica, koje teško kasnije nastavljaju normalan život.

Bilo je potrebno raditi na izmeni njihovih stavova, samim tim i ponašanja.

- Ono što je evidentno da su one korištene, odnosno uveravane u različita pogrešna uverenja, iskrivljena uverenja. Bilo je potrebno raditi na izmjeni njihovih stavova, a samim tim i ponašanja. One su najčešće bile izolovane iz socijalnog okruženja i živele u svetu koji je za njih kreirao taj počinitelj dela - kaže psihoterapeutkinja iz nevladine organizacije Medica.

Kako navode u NVO sektoru društvo treba obratiti pažnju na ranjive grupe, te zaštiti maloletnice na vreme.

- Sve devojčice koje su bile zbrinute u sigurnoj kući dolazile su iz nesređenih porodica u kojima je postojalo nasilje u porodici, te jako siromašnih porodica u kojima su zlostavljači videli priliku da im svojim pričama i obećanjima ponude bolji život. Definitivno je potreban pojačan nadzor svih institucija, pre svega centara za socijalnu zaštitu i škola, a pored toga i oštrije kazne i sankcionisanje tih počinitelja - zaključuje Heremić.

Ko je Kenan Kršo?

Otmičar devojčice E.B. (12) Kenan Kršo, koji je završio iza rešetaka, je dugogodišnji zavisnik o heroinu sa debelim kriminalnim dosjeom. Poslednjih godina je postao je simpatizer militante organizacije "Islamska država Iraka i Levanta" (IDIL).

- Kenan Kršo tereti se za krivična dela oduzimanja deteta i polni odnos sa detetom na naročito ponižavajući način, dok se Jasmin Zunđa, njegov saradnik, tereti za krivično delo pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog dela. Optužnica Tužilaštva Kantona Sarajevo prosleđena je Sudu Kantona Sarajevo na potvrđivanje - izjavila je za Radio Slobodna Evropa portparolka Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić.

(Blic)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

505

05.02.2018 08:04

To se dešavalo i za vrijeme bivše Juge, na Kosovu i Metohiji u Sndžaku i BiH. To su budući Europljani.

ODGOVORITE
Name

popara

05.02.2018 08:40

Procitaj knjigu od Bore Stankovica "Necista krv",pa ces vidjeti sta se radi u Srbiji stotinama godina.

Name

@popara

05.02.2018 13:44

Ти, и остали србофоби, стално искривљујете чињенице а понекад сами побијате сопствене ријечи: (1) Косово и Метохија и Рашка (погрешно "Санџак") су дио Србије! (2) Бора Станковић описује шта се дешавало на југу Србије (а не у цијелој Србији). А југ Србије је најдуже био под османском влашћу и, тиме, изложен негативном утицају исте. (3) Радња романа "Нечиста крв" је смјештена у 19-ти вијек. Дакле од 1800 до 1899! Реченицом да се то "radi u Srbiji stotinama godina" имплицираш да се то и данас ради. (4) Оно што описује овај чланак, и паралела коју повлачи "505", су ствари које се раде данас и које су се радиле у посљедњих 50 до 70 година. Али, то вама "будућим Еуропљанима", не одговара.

Name

Neđo.6.Februar.2018

06.02.2018 17:30

Ova deca izgledaju kao mumije.Bakir oće u,Evropu sa takom odećom.Taj koji je izmislio ovaku odeću taj je generik,izgubljeni.

Name

Poslednji kineski car

05.02.2018 08:36

Ljudi ovo je za nepovjerovati: "Zlostavljač je uznemiravao žrtvu i u sigurnoj kući, sve dok mu zakonski nije zabranjen prilaz žrtvi". Ovdje se postavljaju mnoga pitanja: Kakva je to "sigurna kuća" u kojoj zlostavljač uznemirava žrtvu? Kakvi su to zakoni po kojima je neko smješten u sigurnu kuću zbog nekoga, ko ipak može dalje nastavljati maltretirati žrtvu? I sada taj zlostavljač nema nikakvih sankcija, jedino nu je zakonski nije dozvoljen prilaz svojoj žrtvi? ovo nema nigdje. U ovoj državi ama baš ništa nije uređeno.

ODGOVORITE
Name

Vlado Vrs

05.02.2018 08:39

Ako je ovo islam aferim bošnjački bas ste in a za hristcankama u minicu zvizdite a vaše pokrili da ih niko ne vidi i očete u Europu.

ODGOVORITE
Name

Vlado dedino zlato

05.02.2018 09:09

Ne znam šta je veća tragedija. Ovo, ili kada ti zoveš tatu, a odaziva ti se deda?

Name

Niko i Neko

05.02.2018 09:19

Jel ti citas tekst ili samo lupas komentare na osnovu naslova. Djevojcica je bila oteta i prisiljena na sve te gadosti. Ubit kera da ne jede hljeb koji mi placamo.

Name

Grobar

05.02.2018 09:11

Neka je Vjecna Slava i Hvala svim koji su ugradili svoje zivote u temelje Republike Srpske,na vrijeme smo razmedjili sa miroljubivim komsijama.

ODGOVORITE
Name

KALAS

05.02.2018 12:58

Sta je s vasim cetnicima ? Vi ste divan narod imate se cime ponositi, od svojih medija koji su puni fasizma i vasih bolesnih umova. Imate dva medija koji su dno dna i koji vam pustaju da ovako lajete.

Name

Zakloni Boze

05.02.2018 12:59

To je islam, kod njh je sve dozvoljeno eto vam zapadnjaci islamista, primite ih sebi, nama Sebima oni nisu potrebni.

Name

K

05.02.2018 09:29

Ovo je za svaku osudu ali nejeto samo u BiH vidi teda imu idrugim drazvama damalo letnice cak idecu radjau.

ODGOVORITE
Name

Ocajno

05.02.2018 10:20

J.... ti školu ako si je završio.

Name

Re

05.02.2018 10:53

Al nedolazi osuda odakle BI trebala Jos jedan dokaz da Mektic IMA veze SA ovima her ih stiti veci je zlotvor öd samih njih.

Name

K

05.02.2018 11:37

Eto tisi cim tako glupo izrazvas.Tebi smeta kad se brani svoje .

Name

Kole

05.02.2018 13:09

Gdje je sada ministar koji "uskoro iznosi dokaze". Zar ovo nije za svaku osudu.

ODGOVORITE