Šesti februar dan D za Zapadni Balkan

Šesti februar biće dan D za Zapadni Balkan, a pre svega za Srbiju i Crnu Goru, jer će tada biti objavljena strategija Evropske unije (EU) o potencijalnom proširenju. Ako budu usvojeni dosadašnji predlozi, i naravno ako ispuni uslove, Srbija bi 2025. godine mogla da postane punopravna članica Unije.

Region 05.02.2018 | 08:39
Šesti februar dan D za Zapadni Balkan
Prema do sada poznatim predlozima iz Nacrta ovog dokumenta, ruku pod ruku sa Srbijom ide i Crna Gora, a uslov koji je neophodno ispuniti je vladavina prava. U slučaju Srbije još jedna stvar je neophodna - normalizacija odnosa sa Kosovom.
 
Srbija do EU, godina po godina

Prema onome što je do sada poznato, očekivanja su da bi tokom 2019. godine trebalo da budu ispunjena prelazna merila u poglavljima pravosuđa i unutrašnjih poslova, kao i puna normalizacija odnosa s Kosovom. U Poglavlju 23 Srbija ima 50 prelaznih merila, a u Poglavlju 24 njih 41, dok je prelazno merilo u Poglavlju 35 o Kosovu - potpuna normalizacija odnosa.

Po ispunjenju, EU bi trebalo da reši pitanje merila za zatvaranje poglavlja, i da bude spremna za drugu fazu pregovora najkasnije do kraja 2019. godine.

Takođe, u Nacrtu se navodi da bi, pod uslovom da se ispune sva merila za zatvaranje u svim poglavljima, zemlje članice EU mogle da daju pristanak na zatvaranje pregovora sa Crnom Gorom i Srbijom na međuvladinoj konferenciji do kraja 2023. godine.

Nakon toga, i ako do tada budu uspešno zaključeni pregovori, 2024. godine trebalo bi da bude potpisan pristupni sporazum sa Srbijom i Crnom Gorom.

Sledeći, i poslednji korak je ratifikacija pristupnih sporazuma, što bi značilo i ulazak u ponopravno članstvo.

Ne samo dve zemlje, već ceo region

Kako je pre nekoliko dana objavio “Fajnanšel tajms” (FT), plan EU je da u svoje članstvo primi šest balkanskih država: Albaniju, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, BiH, ali i samoproklamovanu državu Kosovo.

Glavni razlog za to je što Brisel smatra da je ovo “teren” preko kog se na hiljade migranata domogne tla Unije.

Međutim, FT navodi i da strategi EU strahuju da Rusija opasno širi svoju zonu uticaja, upravo na području gde tradicionalno već ima saveznike - Zapadnom Balkanu.

Moguće izmene i slučaj Španije

Međutim, Nacrt ovog dokumenta, ovako kako za sada izgleda, nije i konačan jer svaka zemlja članica Unije, može da pošalje svoje predloge, ali i zamerke, kao što je to prethodih dana učinila Španija.

Naime, ova zemlja je EU prosledila niz protestnih dokumenata, u kojima između ostalog piše da se protive korišćenju termina WB6 (skraćenica za šest zemalja Zapadnog Balkana), ali i da za njih “Kosovo nije deo procesa proširenja”.

Takođe, jedan od predloga je da se Kosovo može posmatrati samo kao region u okviru Srbije. Naravno, Španija ovo ne radi zbog Srbije, već pre svega imajući u vidu svoje interese, naročito imajući u vidu prošlogodišnje iskustvo sa Katalonijom. Međutim, da li će se ova opaska naći u konačnom tekstu strategije, videće se već za nekoliko dana.

Pre prijema, rešenje svih otvorenih pitanja

Ipak, postoji i jedna stvar koja je zajednička svim predlozima koji se odnose na ovaj dokument, jeste da će zemlje Zapadnog Balkana, pre konačnog prijema u EU, morati da reše sva otvorena pitanja koja postoje već godinama, odnosno decenijama.

Pravno obavezujući sporazum - obavezan!

Čini se da je pravno obavezujući sporazum između Beograda i Prištine sve bliža realnost, imajući u vidu i Nacrt strategije, ali i izjave koje u poslednje vreme sve češće ponavljaju i srpski i evropski zvaničnici.

-  EU očekuje od Srbije pravno obavezujući dokument sa Prištinom, posle kojeg bi mogli da postanemo članica EU - rekao je pre nekoliko dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

To je ponovio i nešto ranije, ali i krajem prošle godine, a to se ovih dana moglo čuti i od predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija.

Šta je sa ostalim zemljama?

Za zemlje regiona, u Nacrtu strategije za proširenje Zapadnog Balkana piše da bi 2019. Albanija i Makedonija trebalo da otvore pristupne pregovore sa Briselom, a BiH da dobije status kandidata za članstvo u EU, podsjeća portal. Makedonija bi trebalo da postigne opipljive rezultate u rešavanju spora oko imena zemlje.

Što se Kosova tiče, piše da do kraja 2019. mora postići punu normalizaciju odnosa sa Srbijom, čime bi otvorilo put napretka prema Evropi. Bosna i Hercegovina bi do kraja 2023. trebalo da postigne napredak u reformama i funkcionalnosti kako bi bila spremna za otvaranje pristupnih pregovora.

Strategija o Zapadnom Balkanu usvojena 6. februara u Strazburu, a samo dan nakon toga, tačnije 7. februara, evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han dolazi u zvaničnu posetu Srbiji.

(Blic)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Poglavlja 23 i 24

05.02.2018 08:08

Kada ce BiH ispuniti poglavlja 23 i 24 vezano za pravosudje i unutrasnje poslove.Nakon izbora u zajednickim institucijama ce biti nova podjela u zajednickim organima tako da Mektic nece biti vise ministar bezbjednosti.To tako inace ide u savjetu ministara.Bilo ih je dosta Radoncic itd itd Kada bi Mektic ostao ministar bezbjednosti nesto bi bilo uradjeno na nivou BiH.Medjutim u BiH unutrasnji poslovi su podjeljeni i na MUP Republike Srpske i na kantonalne mupove.

ODGOVORITE
Name

Bajker

05.02.2018 08:30

Bolest ovog naroda je neizlijeciva . Prvo mora te se brinut za svoju drzavu BiH . Drugo nema srece kako god okrenete jer je dosta neoravde ucinjeno nad drugim pa kako se nadat dobru . Priznajte genocid i gradite svoju drzavu tu je kljuc .

Name

Proleter

05.02.2018 08:55

Nije dobra ideja da Srbija ide prije BiH, jer će se Srbi više iseljavati. Eno, katoličke župe u BiH, ne mogu da pronađu ni 400.000 katolika, na svom popisu, a na državnom ih bilo 550.000. Onda i taj autoput. To će biti autoput da se što više Srba iseli i što više Sandžaklija doseli. Nije to džaba dogovoreno u Istambulu i još samo preostaje da vidimo, da li to ima neke veze s onim Vučićevim trkeljanjem o carinskoj uniji, a koja liči na ono što su neki zvali "krnja Jugoslavija" Cijelo vrijeme vam govorim, potreban nam je novi nastup, da budemo partneri zapadu pa da on nas podržava, a ne Federaciju.

Name

НАТО + ЕУ = 4. Рајх

05.02.2018 12:09

Ове бирократе, а и они који лажу овај народ, “заборављају” да је Шпанија прошле седмице закуцала врата ЕУ за нова проширења. Наиме, Шпанија је 30. јануара 2018., уочи усвајања документа о проширењу ЕУ на простор западног Балкана (“Enlargement Strategy”), Европском парламенту поднијела дипломатску ноту против укључења тзв. „Косова“ у ЕУ. За сада је познато да је дипломатском нотом Шпанија објавила надлежној установи ЕУ свој став да се противи употреби термина "Western Balkans" (Западни Балкан) и свој став да „Косово није део процеса проширења“. Из њеног става произилазе три истине: (1) Шпанија је против интеграције “Косова” у ЕУ; (2) Шпанија је против интеграције територијалног агрегата званог “Западни Балкан” у ЕУ; (3) Услед шпанског противљења, сав досадашњи и будући процес преговора о пријему Србије без Космета и сепаратистичке творевине „Косово“, као и других држава са несређеним унутрашњим стањем (БиХ, Македонија, дјелом и Црна Гора) у ЕУ су бесмислено губљење времена. Лаковијерни који мисле да ће Шпанија попустити и промијенити мишљење, нека погледају како је иста уређена: Шпанија је држава издјељена на покрајине, многе од њих (са већом или мањом) сепаратистичком тенденцијом. Дакле, ако би нпр. прихватила улазак нарко-државе Косово у ЕУ, Шпанија би допустила преседан који би могао бити кобан по њено јединство. Стога ће Шпанија - из сопствених интереса - учинити све да до тога не дође јер ће се у супротном сама распасти.

Name

M

05.02.2018 13:22

Bajker? Misliš genocid nad Srbima ? Da bilo bih lijepo da zvanično Sarajevo prizna bezbroj zločina, dolazak al Kaide na tlu b i h i porast ekstremizma, i Nedaj boze hapšenje zločinaca koji slobodno šetaju Sarajevom. Tako je onda možda možemo da zajedno radimo na dobrobit “zajedničke “ države.

Name

Epistahije

05.02.2018 08:08

Nema ništa ni od Srbije ni od BiH. To je po Dodiku prenošenje ovlasti sa entiteta i on će to sptiječiti.

ODGOVORITE
Name

roky

05.02.2018 10:20

Tako je..Nedaj Dodo..

Name

boky

05.02.2018 10:52

Tako je Dodo nedaj narodu da lagano umire. Skrati nam muke blokiraj sve.

Name

Rezervat

05.02.2018 08:08

Svi Hrvati u BiH imaju HR pasose,dosta Srba ima Srbijanske a bice ih sve vise kako se Srbija bude priblizavala EU a ova nasa BiH osta jedan geto u kome dobro zivi 10%stanovnistva koji se bave politikom ili su bliski njima a ostalo cemer i jad.

ODGOVORITE
Name

Re

05.02.2018 08:50

Reservat za evropske indijance.

Name

re @re

05.02.2018 09:07

To je bitno da je to rezervat, kod nas evo raste ekonomija, produzen je zivotni vek stanovnistva, djeca sjede u toplim ucionicama, penzije iznad prosjeka.. koja bolest majko mila.

Name

Rezervat

05.02.2018 10:21

Mislio sam na HR pasos sa kojim se lagano preselis u EU i radis bez ogranicenja.

Name

RE

05.02.2018 12:05

Samo idite ili ostaninte isti vrag samo jedno shvatite nigdje nije kao kod kuce i Bosna je majka mnogima samo jos to nerazumiju al i magarac se vremenom promjeni tako Vucic kace,dakle nada za bolje postoji al to je za one koji mogu razumjeti mada mnogi nemaju tu privilegiju. Nazalost.

Name

nejaki smo za EU

05.02.2018 09:02

Dan D za Zapadni Balkan je bio XIV izvanredni kongres Saveza komunista Jugoslavije 22.01.1990.godine.

ODGOVORITE
Name

Adaz

05.02.2018 09:23

Slazem se.

Name

mrmak

05.02.2018 10:19

Sto prije natjerati u tzv EU (citaj nato),da mogu slati u rat protiv Rusa,Islama,i nejakog svijeta.Sto prije to bolje..

ODGOVORITE
Name

BABA11CC

05.02.2018 10:37

Bravo za Srbiju koja ce prije BiH uci u EU i tako ce biti pojacana granica na Drini izmedju Srbije i Drzave BiH i propala rs ce biti izolovana od Srbije!

ODGOVORITE
Name

Gojko Kengur

06.02.2018 12:28

Nismo mogli svi u Jugoslaviju zajedno, kako ćemo u Evropi zajedno? Mani se Evrope!! Nema tamo ništa! Samo cigani u lepe masne ko krade pare od druge budale! Al Ajde. Toj je sad cool, toj je moda!

ODGOVORITE