Klizište ugrozilo Spomen-kosturnicu

Stručnjaci su danas procjenili da klizište na Tjentišu nije ugrozilo Spomenik poginulim borcima, koji je izgrađen 1971. godine, ali je u opasnosti Spomen-kosturnica partizanima u koju je sahranjen 3. 301 pripadnik NOR-a, učesnik bitke na Sutjesci 1943 godine.

Republika Srpska 04.02.2018 | 21:38
Klizište ugrozilo Spomen-kosturnicu
Ispod spomen - kompleksa u Dolini heroja iznenada se pokrenulo oko 7.000 metara kubnih zemlje, a na klizištu se trenutno ne smije intervenisati dok se tlo u potpunosti ne smiri.

Direktor Nacionalnog parka `Sutjeska` Dejan Pavlović kaže da je ovo prava katastrofa i da se zemlja kreće na samo 15 metara od kosturnice.

“Alarmirali smo sve nadležne kao i resorno ministarstvo, a danas su stigli stručnjaci iz Banjaluke, Trebinja i Sarajeva koji su snimili stanje i predložili prve neophodne mjere”, kaže Pavlović.



Načelnik Odjeljenja za urbanizam opštine Foča Mensud Jehić ističe da su eksperti danas naložili da se pod hitno nađe tehnička dokumentacija o izgradnji spomenika i uređenju okoline, kako bi se na proljeće krenulo sa sanacijom klizišta i vraćanje starog izgleda ovom obilježju NOB-a.

Već sutra će početi čišćenje kanala za površinske vode koje su sa podzemnim i izazvale ovu katastrofu.



Izazivač klizišta nije ljudski faktor već voda, jer je ovih dana u dolini Sutjeske palo dosta kiše, naglašava Jehić.

Iz mnogih opština bivše SFRJ nude pomoć Nacionalnom parku “Sutjeska” za sanaciju klizišta, a među prvima je bila i susjedna opština Goražde.



BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Srbin

04.02.2018 22:32

Hoce bog da se srusi komunisticki spomenik.

ODGOVORITE
Name

Re Strucnjak

04.02.2018 23:27

Kao da do sad nije bilo takvih kisa.Bilo je kako da nije i po 7dana su padale.Problem jeste ljudski faktor samo ga "strucnjak" nije otkrio.Strucnjak nisi strucnjak sko ga ne otkrijes (uzrok)....

ODGOVORITE