Šta će donijeti posjeta Hrvatskoj

U trenutku kad su odnosi Hrvatske i Srbije ušli u novu krizu, neočekivano za sve, Grabar-Kitarović je Vučiću uputila poziv za zvaničnu posjetu - koju je on odmah prihvatio. Vučić bi trebalo da dođe u Zagreb 12. februara.

Srbija 04.02.2018 | 19:45
Šta će donijeti posjeta Hrvatskoj
Svojim neočekivanim pozivom predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da posjeti Zagreb predsjednica Kolinda Grabar Kitarović iznenadila je ne samo hrvatsku javnost, nego i Banske dvore.

Predsjednica države se na ovaj korak odlučila usred nikad hladnijih odnosa Zagreba i Beograda, koji ovih dana razmjenjuju diplomatske note i ljutite poruke zbog izložbe o ustaškom koncentracionom logoru Jasenovc, koju je u sjedištu UN u Njujorku organizovao Beograd. Premijer Andrej Plenković je zato izuzetno suzdržan kada je reč o posjeti srpskog predsjednika Zagrebu, dok je iz sjedišta hrvatske diplomatije otvoreno poručeno da ovo nije najbolji trenutak za ovakvu posjetu.

Vučićev dolazak u Hrvatsku prvobitno je bio planiran za novembar ili decembar prošle godine, ali je bio otkazan. Predsjednica koja danas govori o okretanju stranice novih i boljih odnosa tada je upozoravala da najnoviji razvoj događaja i atmosfera ne doprinose izgradnji međusobnog povjerenja, ali i da će puno vode proći Dunavom prije nego što se Hrvatska i Srbija budu mogle smatrati prijateljskim državama. Od te poruke do javne pozivnice Vučiću prošlo je samo dva mjeseca.

Uticaj spolja?

Dugogodišnja spoljnopolitička novinarka Sanja Despot smatra da je već odavno došlo vreme za poboljšanje odnosa Zagreba i Beograda.

Dobro se sećam da je i prethodnik sadašnje predsednice Ivo Josipović početkom decenije konstatovao da je došlo vreme za poboljšanje odnosa i krenuo u tom pravcu, ali se potom ništa konkretno nije dogodilo, osim što su odnosi na vrhu jedno vreme bili bolji, izjavila je za DW novinarka Despot, koja ne očekuje da će Vučićeva posjeta Zagrebu doneti bitniji napredak.

Hrvatska i Srbija, po njenim riječima, i dalje razmjenjuju diplomatske note i prepiru se oko izložbe o Jasenovcu, a pomaka u bitnim pitanjima, poput rješavanja problema nestalih ili graničnog pitanja, nema.

Naša sagovornica smatra da predsjednica države u ovom slučaju pokušava da napravi određeni proboj, čak i ako je Vlada ne sledi, pretpostavljajući da je za ovaj korak dobila ohrabrenje spolja.

Takav zaključak potvrđuje poruka kojom je američka ambasada u Zagrebu na Twitteru odmah pozdravila poziv hrvatske predsjednice srpskom kolegi, ocjenivši ga pozitivnim korakom i naglasivši da je odnos Hrvatske i Srbije ključan za prosperitet i stabilnost cijelog regiona.

Povratak na dunavski most

Kada je riječ o lošoj koordinaciji između Pantovčaka i Banskih dvora u pripremi ove posjete, Despot podsjeća da je predsjednica države i ranije znala da preduzme inicijativu i djeluje samostalno, bez koordinacije sa Vladom.

Znamo da se takvi sastanci po pravilu pripremaju dugo, uz puno diplomatskog truda. Ovaj put, predsjednica je objavila javni poziv, koji je predjsednik Vučić sutradan javno prihvatio. To je dosta neobično, jer obično se najpre sve dogovori, a tek onda se objavi i datum sastanka. Zato zasad nema nikakvih naznaka da će posjeta doijneti i rješenje nekog otvorenog problema, no njihovo rješavanje ionako nije u nadležnosti predsednika. I u Josipovićevo vrijeme govorilo se o rješavanju konkretnih problema, ali oni nikad nisu riješeni. Hrvatsko-srpski popis nerješenih problema godinama se ne smanjuje. Mislim da bi ovaj put mogao biti presudan dogovor da se više neće svađati, a ne da će pronaći rješenje za neki konkretan problem, primjećuje iskusna novinarka.

Što ovom posjetom dobija hrvatska predsednica, a šta njen srpski kolega? Sanja Despot smatra da predsjednica, koja je u konstantnoj predizbornoj kampanji, želi poen na spoljnopolitičkom planu, dok Vučić ovom posjetom jača svoj imidž pomirljivosti i saradnje, koji mu je potreban zbog približavanja EU.

I riječki politolog i analitičar Vedran Obućina uvjeren je da je Vučićeva pojseta više motivisana Vučićevim ulagivanjem Evropskoj uniji, nego poboljšanjem odnosa sa Hrvatskom. To je, po Obućini, stalna politika Srbije: s jedne strane jačati odnose sa Unijom, a kod kuće više igrati na prorusku i nacionalističku kartu.

Ipak, i u tom slučaju, smatra sagovornik DW sagovornik, posjeta bi mogla biti dobar korak ako se obistini Vučićeva najava da će posjeta, mada neće biti laka, označiti početak rješavanja barem nekih otvorenih pitanja. Bilo bi dobro da hrvatsko-srpske odnose vratimo na onu tačku na kojoj su bili na onom pograničnom mostu na Dunavu na kojem su se susreli hrvatska predsjednica i Vučić kao tadašnji srpski premijer, napominje Obućina prisetivši se susreta na mostu između Erduta i Bogojeva u junu 2016. godine.

Zajednički oko pitanja Bosne i Hercegovine

Koliko je realno očekivati poboljšanje odnosa Zagreba i Beograda dok su u Beogradu na vlasti bivši radikali, koji su saodgovorni za tragične događaje devedesetih godina? Obućina upravo zbog toga ne očekuje fundamentalne pomake i poboljšanje u odnosima između Zagreba i Beograda, ali smatra da je moguća pragmatična saradnja na nekim pitanjima, poput izbjegličkog i graničnog problema, kao i pragmatično pronalaženje zajedničkog jezika oko pitanja Bosne i Hercegovine, čiji je opstanak od strateškog interesa za obe strane.

Kada je riječ o razilaženju Pantovčaka i Banskih dvora oko ove posjete, Obućina smatra da je posredi nastavak već viđene razlike između predsjednice i premijera u pogledu spoljne politike. Iako su predsednica i premijer oboje kreatori spoljne politike, Obućina ima utisak da predsjednica radi na svoju ruku, dok Vlada ima neke druge ideje.

Šta je uzrok tih razlika? Rekao bih da je predsjednica više okrenuta transatlantskom viđenju stvari, dok Vlada funkcioniše po principima briselske politike, no glavni je problem što Hrvatska nema definisanu strategiju prema susednim zemljama. Hrvatska nema memorandum koji će, na primer, odrediti naš odnos prema Srbiji i drugim susjednim zemljama. Stalno se ponavljaju iste fraze, koje političari različito interpretiraju. To nije strategija spoljne politike.

(Dojče vele)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ro

04.02.2018 18:48

Šta će donijeti ? SEX u političkom smislu.

ODGOVORITE
Name

Joj

05.02.2018 14:25

Bice, bice derneka. uh

Name

Yug

04.02.2018 19:02

Oni su saodgovorni a vaša vlast HDZ,neposredno odgovorna , Šta sad ,ništa idemo napred a ne nazad

ODGOVORITE
Name

Nista

05.02.2018 16:52

Hrvati su nepopravivi, đavo nek ih nosi.