Proširenje EU - pozitivan signal

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je da će objavljivanje Strategije proširenja EU na Zapadni Balkan biti pozitivan signal za Srbiju, jer će joj dati više motivacije i dodatnu snagu da radi na reformama.

Srbija 04.02.2018 | 19:06
Proširenje EU - pozitivan signal
Ona je rekla da Vlada Srbije kasni u reformama, prije svega, onim u oblasti pravosuđa i da ne bi bilo fer da pokušava da opravda Vladu.

"Mi ćemo te reforme sprovesti, ali ne zato što je to zahtev EU, što je svakako dodatna motivacija, već zato što je to nama neophodno zbog naših građana i privrede", istakla je Brnabićeva.

Ona je upozorila da sve što je država uradila za makroekonomsku stabilnost, fiskalnu konsolidaciju, poboljšanje poslovnog ambijenta i čuvenu "Duing biznis listu Svjetske banke" može da padne u vodu ukoliko nema efikasnog, transparentnog i nezavisnog pravosuđa, prenose beogradski mediji.

"To je, pre svega, potrebno nama, a motivacija za brzinu tih reformi su svakako evropske integracije. Mislim da je apsolutni ključ za reforme promena Ustava i u proteklim mesecima radili smo na tome", istakla je Brnabićeva.

Odgovarajući na pitanje da li će Strategija Evropske komisije uticati na Prištinu da primijeni Briselski sporazum, Brnabićeva je rekla da najiskrenije ne očekuje takvo nešto.

"Uskoro će biti petogodišnjica potpisivanja Briselskog sporazuma. Na tu godišnjicu Srbija, ali pre svega svi međunarodni partneri Prištine, moraju da pitaju šta se dešava sa tim sporazumom. Svi, a pre svega EU, uložili su mnogo energije, napora i vremena da se Briselski sporazum dogovori, a prošlo je pet godina", rekla je ona.

Brnabićeva je ocijenila da je najveći pritisak na vladu u Prištini vrijeme i naglasila da je Srbija stabilan partner koji ne bježi od svojih obaveza i očekuje od svih ostalih da preuzete obaveze primjene.

Strategija proširenja EU na Zapadni Balkan biće objavljena u utorak, 6. februara.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Osvit

04.02.2018 18:16

Moze Eu slati pozitivne signale i da se pita naroda davno bi bili u EU ali pita se politicara koji su ovde gospodari zivota i smrti,najpametniji, najbogatiji,najljepsi, najpozeljniji a u uredenoj drzavi bi najveci broj njih bio u zatvoru.Zato i postoji ona narodana obecanje ludom radovanje.

ODGOVORITE
Name

REKAO BIH ALI

05.02.2018 10:56

GOSPODO VI HOCETE U EU ALI MI NECEMO *REFERENDUM*.

Name

Igor

04.02.2018 18:34

Kuku nama sa nama .

ODGOVORITE
Name

patriota

06.02.2018 09:47

Stalno lažu i sebe i druge a mnogi shvataju i znaju da od Evr.unije nema ništa uskoro raspad mnogih država i nažalost rat i cela Evropa ide pod rusku šapu.

ODGOVORITE