"Južni tok" mrtav: Služio za slikanje

Projekat “Južni tok” zamrznut je 2014. godine. Bombastično najavljivan, najviše poslužio u predizborne svrhe, a onda zaboravljen. Ovih dana u Srbiji “Južni tok” postaje “Srpski tok”, a šta se dešava u Republici Srpskoj?

Republika Srpska 03.02.2018 | 19:31
"Južni tok" mrtav: Služio za slikanje
Vaskrsnuo Južni tok, ali pod novim imenom - GASTRANS! Firma Gastrans registrovana u Novom Sadu gradiće gasovod kroz Srbiju kojim će ruski gas iz Turskog toka od Bugarske biti transportovan kroz Srbiju do Mađarske. Informacije potvdrila i predsjednik Vlade Srbije.

I dok ovakve najave stručna javnost karakteriše kao dnevnopolitičku izjavu predizbornog karaktera i nedovoljnu upućenost u materiju, s obzirom da je riječ o projektu koji je na "dugačkom štapu", ne možemo da se ne zapitamo da li će neke koristi od ove vaskrsle ideje imati i Republika Srpska.

Premijerka Srpske Željka Cvijanović kaže da postoje mnogi planovi, ali da ništa ne zavisi od Republike Srpske.



''U svakom slučaju, mi smo zainteresovani za sve ono što bi značilo gasifikaciju RS. Nastavićemo da budemo dio takvog jednog projekta i takve jedne inicijative. Pritom,  tu će nas čekati mnogo posla. Isto tako, znamo da će kad tad doći vrijeme da se ti projekti realizuju i da oni budu primjenljivi, da Srpska bude dio takvih projekata'', kazala je Cvijanovićeva.

Vlasti Republike Srpske svojevremeno su žarko željele da krak “Južnog toka” prođe I kroz Srpsku.

To je predviđao i memorandum koji je u septembru 2012. godine u rsukom Sočiju potpisao predsjednik RS Milorad Dodik i Aleksej Miler, predsjednik Upravnog odbora "Gazproma".



Lijepo zamišljeno, ali ostalo samo mrtvo slovo na papiru. I dok se prolazak kraka gasovoda kroz Srpsku nije sviđao vlastima u Federaciji BiH koje u njemu nisu vidjele nikakvu korist, politička prepucavanja su bila i na globalnom planu.

U konačnici, Rusija 2014. godine donosi odluku da odustane od od projekta izgradnje gasovoda "Južni tok". Ovakav rasplet, ma koliko bio očekivan zbog opstrukcije od strane Evropske unije, potpuno je šokirao političare. Odluka Moskve teško je pala i Miloradu Dodiku.



Kao po nekom pravilu, svi veliki projekti koje naše vlasti bombastično najave završe prije nego su i počeli.

Za ekonomiste je problem što se u velike priče ulazi bez nekog velikog ekonomskog pokrića.

''Ta priča o velikom gasovodu je bila bez ekonomskog pokrića, gasovod je veoma skup. Mi teško možemo da osiguramo njegovu ekonomsku otplatu. Naravno, ponovno ulaženje u kreditno zaduženje je problem zato što mi nemamo ekonomsku otplatu tih investicija'', kaže ekonomista Aleksa Milojević.

Da je “Južni tok” vizija koja nema šanse da uspije još prije osam godina govorio je stručnjak za bezbjednost Darko Trifunović. Amerikanci grade svoj gasovod – Južni koridor, koji ide teritorijalnim vodama preko Albanije, Crne Gore, Hrvatske, dijelom preko bosanske teritorije, dalje ka Sloveniji i centralnoj Evropi. Cilj je, kaže Trifunović, sprečavanje prodora ruskog uticaja.



''To se neće desiti bez velikih ratova u Evropi i bez velikih posljedica. A što se tiče RS, naša velika šansa je da mi budemo garant mira i stabilnosti Južnom koridoru i da budemo ti koji će gledati da se preko naše braće u Crnoj Gori ili na bilo koji način dobije cijev koja će ići ka RS iz Južnog koridora. To je jedina realna stvar'', kaže Trifunović.

Evropsko energetsko tržište postalo je još jedno "borbeno mjesto" Vašingtona i Moskve.

Za to vrijeme Rusija je pronašla alternativu i svoj gas preusmjerila ka Turskoj, koja je dobro iskoristila nove hladnoratovske okolnosti i dobila energent po znatno povoljnijim uslovima.

Projektom Turski tok predviđena je izgradnja gasovoda kojim će se preko Crnog mora dopremati ruski gas do evropskog dijela Turske i dalje do granice sa Grčkom.



BN televizija

Komentari / 33

Ostavite komentar
Name

Koo

03.02.2018 19:28

Pa ne znaci gasifikacija dovuci cjevurinu do granice i naplacivati reket za transport. Valja razvesti plin po gradovima i selima, a pogotovo industrijskim zonama. Ekonomija je inace jaca strana nasih politicara. Mile je sigurno i Milera pitao, "ima li tu mene"?.

ODGOVORITE
Name

Prijedlog

03.02.2018 20:15

Uvoziti sto vise jeftini Kineski grah (pasulj) i nece biti potrebe da uvozimo plin,imat cemo sopstveni.

Name

re prijedlog

03.02.2018 20:54

TO je najbolje rešenje , samo moraju MILORADOVI "stručnjaci" ispitati da li je za taj "domaći"gas , bolji šareni ili bijeli kineski pasulj !

Name

Dumine

03.02.2018 21:42

Iskustvo je pokazalo da je to Tetovac.

Name

Realnost

03.02.2018 21:47

Rusi grade "Turski tok" i kako kažu to je kraj.Ako neko hoće neka se priključi.Htjeli bi Mađarska i Srbija,ali to nije moguće jer oni koji su zaustavili JUŽNI TOK tj Ameri imaju vojsku u Bugarskoj i Makedoniji i to neće dozvoliti i sudbina SRPSKOG TOKA je nikakva.Istina je 2019 Gasprom prestaje transport preko Ukrajine i sve da nema Amera taj gasovod se nebi mogao izgraditi tako da će Srbija odnosno NIS-GASPROM crpiti gas iz Vojvodine za domaće potrebe(najosnovnije).Evropa ima Sjeverni tok i njih nije briga za Balkan.Jedino ako ruska vojska zauzme trasu kroz Ukrajinu možda bude gasa,,a za ostalo piši propalo(grijanje na bukvu i ugalj).

Name

re predlog

03.02.2018 22:09

Mile ga koristi mislim Na gas od ruskog pasulja vec duzi period !!

Name

075

04.02.2018 07:09

"Veliki brat" i frau Merkel( EU ) će blokirati i preko Bugarske a i preko Grčke i Makedonije, nama će preprodavati preko "Sjevernog toka" jer smo "mali"!!

Name

075

04.02.2018 07:20

Da nisu opet krivi Bakir i stranci...

Name

bugija

04.02.2018 08:27

Baja se u to vrijeme pokušavao predstaviti kao neko ko ima znatnog uticaja na budući "južni tok", i da nije taj projekat obustavljen šta bi RS imala od njega, plin je doveden u Zvornik 1980-i neke, RS je za plin mizerno tržište, obična nula. To je bila priča za Bajino biračko tijelo. Baja je skoro opet nešto potpisao oko plina, sad će praviti neku "fabriku" za plin, kako napreduje taj proces? Mogu misliti kako je narodu teško slušati po cio da brujanje mašina na izgradnji fabrike, uuhhh nezgodno

Name

075

04.02.2018 09:35

@ Realnost U pravu ste samo što većina "na svim stranama" ne razumije! BTW Vojska "velikog brata" je i u Grčkoj tako da ni preko Grčke ne može da ide!

Name

re bugija

06.02.2018 11:02

Republika Srpska je malo trziste za sve proizvode. Gasovod koji je baja pominjao je dobra ideja iz vise razloga a iz jos vise tesko ostvariva. Najbitnija stvar vezana za gas u RS bi bilo dostpunost gasa za potrebe industrije. Energenti i infrastruktura su osnovni preduslovi za razvoj industrije. A domacinstva i toplane su samo sporedni potrosaci. Takse koje bi eventualno placale hrvatska i federacija su zanemarive, jer su i oni zanemarivo trziste. Ali mozemo reci da bi i tu bilo nekog novca. Sva ta prica u sustini nema puno veze sa pricom o juznom toku, jer juzni tok je namjenjen za tranzit kroz Srbiju a ova Dodikova prica je o dopremanju gasa u RS. Sustina je da nema tranzitnih taksi u mjeri kao u Srbiji. Taj projekat bi bio od koristi da se sproveo ali se dodika to ne pita mnogo. To je igra amerike i rusije dok smo i mi i Srbija kolateralna steta. A ako ruski gas dodje u Srbiju mi opet mozemo da pravimo gasovod. Pod uslovom da imamo novca za taj projekat. I to opet nece biti tranzitni gasovod (osim eventualno za hr i fbih) vec iskljucivo za potrebe naseg trzista koje je beznacajno. Po meni je opet bolje da se napravi nego da ostane ovako.

Name

Smoki

03.02.2018 20:10

Gle samo kako Putin posmatra Dodika. Zna Putin šta je RS.a šta je Turska.

ODGOVORITE
Name

Simo

03.02.2018 20:11

Gas postaje staromodan,stetan za okolinu itd..vecina zapadnih zemalja vec pronalazi alternativu,u Holandiji teze da sve jedno domacinstvo do 2050 bude bez gasa,ukljucujuci i centralno grijanje.. Elektricna energija ce biti glavni energetski izvor zahvaljujuci modernoj tehnici koju ce crpiti od sunca,vjetra itd...

ODGOVORITE
Name

Kilo-Vat-Mlat

03.02.2018 20:57

Svijetski mocnici su u stanju da zaklone sunce i okrenu vjetar u drugom pravcu,sve radi profita.

Name

Iz Sarajeva

04.02.2018 08:18

Simo, tako je svaka cast.Nema vise plina.Ja vec na selu imam par ploca i crpim suncevu energiju,malo drva i dovoljno.U ratu stubovi i zice od struje oneseni u BG(RS).Puno zdravlja vam zelim.

Name

Re Simo

04.02.2018 10:53

Aj se leči. Proizvodnja sa obnovljim izvorima je preskupa i doneklece moci zamijeniti obicnu el energiju. Ali nikada nece moci fabrike raditi a to znaju nijemci i grade vec 3 tok iz Rusije.

Name

Zeki Press

03.02.2018 20:20

Nasa elaboracija pokazuje da mi mozemo sami da iskopamo juzni tok. Jest da nam fali plin ali su nam najprije potrebne cijevi, fakticki. Za nesto ce valjati, neka tece nafta kroz njih ako nema plina. Ali juzni tok ima prioritet vlade. I realni sektor naravno..

ODGOVORITE
Name

darko

03.02.2018 21:10

Mali vaćaroš Darko Trifunović, "ekspert" koji mijenja mišljenje zavisno od toga ko to mišljenje u određenom trenutku plaća (trenutno je to NATO). Ako kaže da je danas subota, obavezno provjerite u kalendaru. Inače, tzv,"Srpski tok" nema nikakve veze sa "Južnim tokom" pošto je "JT" bio sveevropski projekat koji su oborili Ameri zahvaljujući svojim satelitima u EU.

ODGOVORITE
Name

re

04.02.2018 09:23

Cuo sam da je taj americki plin mnogostruko skuplji od ruskog,pored ostalog i zbog transporta.Kako ga uopste dopremju dao Jadrana?Posto nema plinovoda od USA do Evrope.Izgleda tankerima.Tjeraju na silu Evropu da otkazu Rusima a kupuju njihov,koji je visestruko skuplji.Da li Darko Trifunovic kada nesto kupuje za sebe ide tamo gdje je nesto tri i vise puta skuplje nego na drugim mjestima,a kvalitet slican?

Name

Osvit

03.02.2018 21:26

Juzni tok nikad nije bio ozbiljan projekat i u strucnoj medunarodnoj javnosti je bio definisan kao specijalna operacija Vladimira Putina da preuzme transportne kapacitete Ukrajine.Vlada Republike Srpske je pismeno obavjestena da se radi o nerealnom.projektu koji je forsiran od strane Srbija gasa i njenog direktora Bajatovica i da je kao i svaka druga slicna prica kao Turski tok ili posljednjih dana Srpski tok u funkciji ocuvanja monopola gasproma u regionu i blokiranja izgradnje drugih dobavnih pravaca u BiH ,konekcija u Brodu sa mogucnoscu prikljucka na LNG terminal na Krku sto je vec dvadesetak godina zahtjev strucne javnosti regiona .O Juznom toku kao mrkvi na stapu za pljackasku privatizaciju NISa bezpredmetno je razgovarati .Ali nazalost za nase politicare je patriotizam braniti Ruske a ne Srpske interese.

ODGOVORITE
Name

Evo

04.02.2018 10:56

Jos jednog pametologa za kojega je skuplje bolje. Volio bih znati u kakvom si kriminalu stekao pare kad mozs to placati. Lopove jedan. Ima nas koji hocemo jeftiniji gas ali druga prica je sad taj transport sto se protivi USA i dio EU i to onaj poltronski dio EU koji odmah skida gace pred amerima. Znas i ti to ali ser.s ovdje kao neku pamet.

Name

Re evo

04.02.2018 12:18

Jos jedan idiot koji nezna sta znaci monopol.Niko ti ne brani da kupujes ruski gas ako je jeftiniji a za tvoju informaciju kad je gas na granici BiH kupovan za 500 dolara na Lng terminalima je bio 140 za hiljadu kubnih metara ili bi bio oko 200 dolara u Brodu ali ga je blokirao onaj koji je veci prijatelj Rusima nego gradanima ove zemlje.

Name

Vuper

03.02.2018 22:01

Kancelarija juznog toka i dalje postoji u zgradi Radonjcica, iako nem pojma o plinu. ljudi rade i primaju platu

ODGOVORITE
Name

Zoran

03.02.2018 22:23

Pa iako nedodje gasovod do RS koliko vidim nije kriva vlast RS i Dodik i sami ste napisali da to koče vlast na nivou BiH a znamo ko je tu vlast i EU. Kad bi Dodik odlučivao gasovod bi već bio tu i nebi se cekalo ni minuta vise.

ODGOVORITE
Name

Meha

03.02.2018 22:24

Pogled Putina klasican KGB

ODGOVORITE
Name

Zaza

03.02.2018 22:34

Boze sta su samo para potrosili hodajuci po svetu, potpisivajuci glupe papire ,pojeli popili....mogli su izgradit pola RS....šuplaci ,neznalice,trose mlate praznu slamu

ODGOVORITE
Name

Ne

04.02.2018 11:00

Koliko sve sto valja zapad pokusava da unisti. Shvatite oni nece jake i bogate zemlje. Hoce siromasne, zaduzene do guse i tako prave podanike. Shvatite da vam amerika nije prijatelj. EU donekle jer i ona ima velikih problema sa njima. O rusiji nemam sta reci u problemima sa kaubojima ali se bori i izborit ce se.

Name

Nikola

03.02.2018 22:40

Aha, bas je uskrsnuo, haha

ODGOVORITE
Name

Konstatacija

03.02.2018 23:32

Ovaj tekst je izrazito antisrpski i antiruski.

ODGOVORITE
Name

075

04.02.2018 09:37

@ Konstatacija Ovaj tekst je izrazito REALAN!!

Name

RASPUCHIN

04.02.2018 07:09

Тачно је да је "Јужни ток" служио режиму а посебно Додику за сликање као што амерички "Јужни коридор" служи Трифуновићу за сликање и глумљење мудраца. Треба Трифуновића пажљивије слушати и свако ће примјетити да код њега владају двоструки аршини и да због неког , само њему знаног , разлога фаворизује американце. Мислим да себи дозвољава да осталима соли памет и више него што би требао. Као да је наш народ глуп и да не види даље од њега а и од "великог баје".

ODGOVORITE
Name

Dr.

04.02.2018 10:43

Bitno je da ovi ekonomisti (placenici) zastupaju interese zapada pa makar placali gas i 50% skuplje i uporno pricaju kako je to realno a ruski gas nije ni po koju cijenu. Pa ekonomista reci ti nama kada prode taj americki gas ko ce platiti to razvodenje po RS i BiH. Nece ameri ko ni rusi. Dok je takvih ekonomista mi cemo tonuti i tonuti i tonuti.

ODGOVORITE
Name

Da da

04.02.2018 10:50

Poslusajte strucnjaka ekonomistu sta prica. Realnije i bolje kupiti gas koji je skuplji. Interesuje me bili ga ti kupio za npr. svoju firmu. Ja kad dode zima tj. vec od maja trazim ko ima najjeftiniju ponudu da bih grijao firmu a ti tako bitango jedna.

ODGOVORITE