CIK ne priznaje popis u Srpskoj

Različiti podaci popisa stanovništva sa nivoa BiH i Republike Srpske mogli bi izazvati probleme u pripremi narednih parlamentarnih izbora u BiH.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Centralna izborna komisija BiH traži da, prilikom izbora članova lokalnih izbornih komisija, opštinske vlasti primjenjuju državne rezultate popisa, koje Republika Srpska ne priznaje. Navode da iza sebe imaju pravosnažna rješenja Suda BiH, koja su potvrdila rešenja CIK da se koriste zadnji podaci popisa stanovništva iz 2013. objavljeni u Službenom glasniku BiH. 

''Postupkom imenovanja članova izborne komisije nadležni organ je dužan rukovoditi se odredbom člana Izbornog zakona BiH koji se odnosi na nacionalni i polni sastav izborne komisije. Na nacionalni sastav primjenjuju se rezultati popisa stanovništva u BiH iz 2013. godine'', navode u CIK-u.

To praktično znači da opštine u Republici Srpskoj trebaju koristiti rezultate popisa Agencije za statistiku BiH, a ne one koji je utvrdio Zavod za statistiku Republike Srpske, piše Blic.

Član radne grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH Lazar Prodanović kaže da je logično da se u RS koriste podaci koje je objavio Republički zavod za statistiku. Smatra da su se članovi CIK ovim uputstvom opštinama upustili u rješavanje političkih pitanja.

''Ovo treba da se problematizuje u NS RS, dok bi CIK trebalo da se bavi drugim pitanjima iz svoje nadležnosti kao što je sređivanje biračkih lista kako bi se zaustavile manipulacije'', poručuje on.

Predsjednici skupština opština sa kojima je razgovarao „EuroBlic“ očekuje određni stav sa nivoa RS, jer oni predlažu imenovanje članova opštinskih izbornih komisija te im nije jasno kako da se odrede.

Potpredsjednik Skupštine grada Banjaluka Saša Čudić kaže da se odluke NS RS o nepriznavanju popisa BiH treba da poštuju.

''Potreban je generalni stav iz NS RS, koji bi mogli primjenjivati sve lokalne zajednice'', smatra Čudić.

U Brisel otišli i podaci RS

Pojedini političari iz RS ne vide razlog zašto se problematizuje pitanje rezultata popisa kada je praktično i Evropska komisija prihvatila rezulatate popisa koji je za teritoriju RS proveo Republički zavod za statistiku RS. Naime, BiH je prilikom ispunjava Upitnika Evropske komisije na pitanje o broju stanovnika dostavila podatke Agencije za statistiku BiH i Zavoda za statistiku RS.

Izvor: Blic

KOMENTARI7
POŠALJITE PORUKU

Jelena

03.02.2018 15:50

Igor Radojičić mijenj Statut grada Banjaluka suprotno zakonu a sve radi zadržavanja nacionalne manjine u Skupštini Grada Banjaluka.Radojičić time krši zakon jer je na popisu u BLuci 1.9 posto nacionalnih manjina a listu nacionalnih manjina imaju opštine sa 3 posto po posljednjem popisu.

Pa to je pozitivno,a zasto ne dati prava manjinama pa to su Evropske vrijednosti.

re Jelena

03.02.2018 16:11

@Jelena da nam pojasni na koga se odnosi riječ manjina ??????

neobavješten

03.02.2018 16:25

Zato sto se kandiduju Srbi kao clenovi nacionalnih manjina i na izborima prodju sa stopedeset glasova,a to uradi vladajuci SNSD a to je bas primjer ovaj Cudic

Zato

03.02.2018 17:02

Zato. Potpuno ste u pravu SNSD gura kukavičja jaja u vidu manjina a njihovi kadrovi.Igor crnogorac i slučajno Čudić crnogorac.

Re zato

03.02.2018 17:30

Mуслимани су мањина у Републици Српској

За Необавештеног

04.02.2018 10:36

borac

03.02.2018 16:21

Nikakav popis nece odgovarati do izbora narod se seli.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.