Šta su zdravi slatkiši?

Slatkiši i šećer u djetinjstvu su gotovo nezaobilazni, a posebno u našem kulturološkom krugu gdje je tradicionalni poklon za dijete još uvijek  slatkiš ili čokolada.

Zdravlje 03.02.2018 | 13:40
Šta su zdravi slatkiši?
Poznati problemi koje donosi prekomjerni unos šećera su karijes i gojaznost, ali i neke druge bolesti povezane s dugoročno prekomjernim unosom određenih vrsta šećera. 

Prekomjerna tjelesna masa i gojaznost svjetski su problem epidemijskih razmjera i procjenjuje se da će do 2050. godine, ukoliko se ništa ne preduzme, 9 od 10 odraslih i 2/3 djece imati problema sa suvišnim kilogramima.  Veliki udio u ovoj statistici imaju i šećeri kojima smo stalno izloženi još od malih nogu i slatkiši koji se u našoj kulturi doživljavaju bezazleno,a ostavljaju posledice po zdravlje, kaže pedijatar u bijeljinskom Domu zdravlja dr Stojanka Škorić.

Da bi se ove statistike oborile, a djeca imala zdrave prehrambene navike, a kasnije i dobro zdravlje neophodno je da roditelji budu informisani prije svega o unosu, količini i načinu pripreme slatkiša, kao i da kontrolišu šta njihova djeca jedu.

Praveći neku retrospektivu u odrastanju djeteta najbolji satkiš u prvim danima života je majčino mlijeko koje je slatkastog ukusa i ima sve komponente potrebne za rast i razvoj, u prvoj godini se počinje sa uvođenjem voća koje je dovoljan izvor šećera.

Takođe u starijoj dobi preporučuje se i konzumacija suvog voća, kao i povremeno meda. Slatkiši nisu uvijek loši za djecu, problem je u količini koju neka djeca konzumiraju. Slatkiši postaju „loši“ ako zamijene obrok.Neka slatkiši, oni birani i najbolje nastali u kućnoj radinosti budu nešto čime će se djeca počastiti nakon jela ili u posebnim prilikama. 



BN Tv

Komentari / 0

Ostavite komentar