Azra i posthumno čini dobra djela

Predstavnici Saveza žena oboljelih od raka dojke "Iskra" ispunili su u petak i posljednju želju Azre Ikalović, predsjednice i osnivača ovog udruženja, koja je nakon borbe protiv raka duge 20 godina preminula krajem prošle godine.

Republika Srpska 02.02.2018 | 21:00
Azra i posthumno čini dobra djela
Oni su, po njenoj želji, donirali EKG aparat Klinici za onkologiju u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci.

U ovom udruženju kažu da je Azrina želja bila da nakon njene smrti sav novac koji bi dali za cvijeće za sprovod doniraju Udruženju i oboljelim ženama, od kojeg bi se kupio ovaj aparat.

Igor Ikalović, Azrin sin, kazao je da je porodica ponosna što je ona uspjela čak i posthumno učiniti još jedno dobro djelo.

"Zahvaljujući ostalim članovima 'Iskre' nadamo se da će njen rad biti nastavljen u budućnosti i da će biti još mnogo prilika da ovakvim dobrim djelima promovišemo Azrin rad i rad Udruženja", istakao je Ikalović.

Suzana Kekić, nova predsjednica Udruženja "Iskra", rekla je da su na UKC došli kako bi predali EKG aparat koji je bio posljednja Azrina želja.

"Ona je željela da se taj aparat donira Onkologiji. Nije željela da se kupuje cvijeće za njen sprovod, već su ta sredstva donirana 'Iskri' i mi smo došli da ispunimo tu njenu posljednju želju, jer je ona bila veliki humanitarac", objasnila je Kekićeva.

Dodala je da je ovo udruženje, koje postoji skoro 15 godina, napravilo mnogo i naglasila da su od grada dobili prostor jer je u planu da se stari, koji se nalazi u krugu Hirurgije, ruši.

Zdenka Gojković, načelnica Klinike za onkologiju UKC RS, rekla je da je EKG aparat jedna u nizu donacija koju je Azra s Udruženjem proteklih godina organizovala.

"Značaj aparata je taj što je hemioterapija, posebno savremena ciljana biološka terapija koja se daje kod karcinoma dojke, kardiotoksična i neophodno je da se napravi EKG snimak prije primanja terapije jer se događalo da se u vrijeme aplikacije terapije, odnosno primjene, dogode neželjeni efekti", objasnila je Gojkovićeva.

Dodala je da je Klinika za onkologiju locirana na tri različite lokacije i da je neophodno da imaju više aparata: i u Dnevnoj bolnici i na Odjelu radioonkologije i na Odjelu opšte onkologije.

Gojkovićeva je naglasila da ovaj aparat nije samo za oboljele od karcinoma dojke, nego i za ostale pacijente na Onkologiji i primaju specifične terapije.

Nenad Stevandić, zamjenik direktora UKC RS, istakao je da je od donacije važniji čin humanizma Azre Ikalović, koji se rijetko sreće.

"Ona se zajedno s ostalima izborila da pacijenti koji su oboljeli od karcinoma dojke imaju tretman među najboljima u RS i da imaju najviše besplatne pomoći i pomagala. I taj rad, pored borbe sa teškom bolešću, imao je i tu dimenziju koja se ni poslije smrti nije završila", rekao je Stevandić i dodao da će UKC RS i dalje sarađivati s "Iskrom".

(Nezavisne novine) 
 

  

Komentari / 0

Ostavite komentar