DK: Lajović propustio šansu, SAD vode 2-0 u Nišu!

Teniseri Srbije gube 2-0 od SAD u osmini finala Dejvis kupa. Sem Kveri je pobedio Lasla Đerea 3-1, a potom Džon Izner Dušana Lajovića sa 3-2.  Duci je stigao na 4:4 u taj-brejku petog seta. . . ! Maraton u "Čairu" Izner je okončao tražeći tri vinera u trenutku kada je rezultat bio 2:2 u setovima, 6:6 u gemovima i 4:4 u taj-brejku u kom nije bilo "ili ili".

Tenis 02.02.2018 | 22:20
DK: Lajović propustio šansu, SAD vode 2-0 u Nišu!
Nakon što je Kveri bez većih problema savladao Đerea, uspedio je dramatičan duel Lajovića i Iznera koji je rešen u taj-brejku petog seta – 6:4, 6:7 (7), 6:3, 3:7, 7:6 (4).

U subotu od 15 sati na programu je meč dublova, prema rasporedu Nikola Milojević i Miljan Zekić sastaju se sa Rajanom Harisonom i Stiv Džonsonom.

Iako u podređenom položaju tokom celog meča, 80 pozicija slabije rangirani Lajović se dva puta vraća u meč posle izgubljenog seta, podigao je nivo igre u samoj završnici na maksimum, ali posle više od tri sata borbe prvi put pravi duplu servis grešku na 3:3 u taj-brejku i to prelama meč.

Amerikanci su apsolutni favoriti, pa se očekuje da već drugog dana u Čairu reše ovaj duel. Na programu u nedelju su mečevi Lajović – Kveri i Đere – Izner, a u polufinale će reprezentacija koja prva stigne do tri pobede.

Izostanak, pre svih, Novaka Đokovića, najboljeg igrača naše zemlje, ali i Viktora Troickog, Janka Tipsarevića i Filipa Krajinovića uticao je da poseta u niškoj hali bude najlošija do sada kada je u pitanju takmičenje u Dejvis kupu.

Bolji iz ovog duela će u četvertfinalu igrati protiv pobednika iz okršaja između Mađarske i Belgije.

Dušan Lajović ušao je u seriju poraza u oktobru 2017. na Mastersu u Šangaju kada je posle pobeda nad Tarom Danielom i Donaldom Jangom u 3. kolu izgubio od Džona Iznera.

Američkog diva, Duci je početkom, februara 2018. godine u Nišu doveo do rezultata 4:4 u taj-brejku petog seta i onda posmatrao kako 18. teniser sveta hrabro, odlučno i vinerima iz servisa i forhenda zarađuje poslednja tri poena u drugom singlu ovog petka u okviru sudara Srbije i SAD na startu Svetske grupe Dejvis kupa.

Bilo je "ili ili", ali je div iz Teksasa preuzeo odgovornost kada je bilo najvažnije i pogodio sva tri puta: Lajović - Izner 4:6, 7:6 (9:7), 3:6, 6:3, 6:7 (4:7).

U međuvremenu, između okršaja sa Iznerom u Kini i Srbiji, Lajović je vezao pet poraza i utoliko je njegov večerašnji nastup pred polupraznom dvoranom dobio na značaju, jer je očigledno da se nalazi u krizi forme koju je "odbio da prihvati" kada je obukao crvenu majicu sa grbom Srbije.

Borba na šljaci u "Čairu" trajala je tri sata i 19 minuta, nakon što su trenutni maksimum na otvaranju meča 1. kola ostavili Laslo Đere i Sem Kveri u duelu koji je, ukupno gledano, imao isti ishod i kao večernji.

Oslabljenom timu našeg selektora-igrača Nenada Zimonjića ostaje nada da bi pobedom u sutrašnjem dubl okršaju protiv, verovatno, Rajana Harisona i Stiva Džonsona ovaj sudar "oživeo" pred "ukrštanje" singlova u nedelju.

Izner, koji je sezonu počeo porazima od Hjeon Čunga u 1. kolu Ouklenda i Metjua Ebdena u 1. kolu Australijan opena, uspeo je da zabeleži prvu kalendarsku pobedu i donese svom nacionalnom timu prednost kakva se u Svetskoj grupi retko i teško gubi.

Lajović sjajno pratio Iznera, posrnuo u ključnom trenutku

Lajović otvara meč na savršen način, bez izgubljenog poena stiže do gema na svoj servis, nakon čega je zapretio Izneru, ali se Amerikanac tek razigravao.

To je pokazao već u narednom gemu kada je pogađa skoro bez greške i odmah stigao do brejka u Nišu. Lajović je odmah uzvratio napadom, ali je Izner odoleo brejku lopti i potvrdio svoju za 3:1.

Izner je kontrolisao ritam sigurnim servisom u nastavku seta, čekao priliku da potpuno slomi Lajovića i dobio tri u osmom gemu. Međutim, srpski teniser je podlegao pritisku, osvojio pet poena u nizu i smanjio na 5:4.

Ipak, Amerikanac nije dozvolio dramu, ritinski je osvojio naredni servis gem za 6:4 i poveo 1-0 u setovima.

Drugi set je počeo na interesantan način, u prva četiri gema igrači nisu izgubili nijedan poen na svoj servis, pa je rezultat bio 2:2.

Iako je u narednom gemu Izner uspeo da osvoji dva poena na servis Lajovića, nastavljeno u stičnom ritmu pa nije viđena nijedna brejk prilika u prvih osam gemova (4:4).

Međutim, malo je nedostajalo da u narednom Amerikanac možda prelomi i meč, imao je Izner dve brejk prilike, ali u pravom trenutku proradio je Lajovićev servis i Srbin odbija napad.

Usledila su dva gema u kojima teniseri nisu gubili poene na svoj servis, nakon čega Izner nastavlja seriju pa set ulazi u taj-brejk (6:6).

Lajović kreće sjajno, skoro da ne greši, sigurno servira i stiže do 4:1. Izner sa dva snažna servisa se vraća, ali Srbin dolazi do tri set lopte.

U tom trenutku Lajović pravi jednu od retkih grešaka, gubi koncentraciju, pa propušta sve tri šanse. Međutim, ni Izner nije bio na najvišem nivou, Lajović dolazi do nove šanse, ali ni nju korist.

Ipak, servis je izdao Iznera, pravi dve greške i Srbin konačno uspeva da dobije taj-brejk sa 9:7 za 7:6 i 1-1 u meču.

Treći set krenuo je žestoko, obojica tenisera su agresivno napadala servis rivala, a prvi šansu da povede imao je Lajović. Međutim, Srbin ispušta tri brejk šanse.

Odmah je uzvratio Izner i napao servis Srbina, stiže do dve brejk prilike, Lajović uz podršku sa tribina spasava prvu, ali potom pravi grešku i gubi servis (3:1).

U naletu besa lomi reket, što se njemu retko dešava. To je bio jasan znak u kom će se pravcu kretati nastavak seta, Izner suvereno osvaja naredne gemove i ekspresno stiže do 6:2 za 2-1 u setovima.

U četvrtom setu nije bilo preterano uzbudljivo, igrači su uglavnom se koncentrisali na svoje servise, samo je u jednom gemu nešto agresivniji bio Lajović, ali nije bio kikseva u prvih pet gemova (3:2).

Međutim, Lajović je bio taj koji je diktirao ritam, a to mu konačno donosi rezultat u osmom gemu. Dočekao je pad koncentracije Iznera, oduzeo mu servis, a onda fenomenalno servirao i sa 6:3 izjednačio na 2-2.

Izner bez problema osvaja svoja prva tri servis gema, bez izgubljenog poena, ali mu Lajović dobro parira (3:3). Tek u narednom gemu Amerikanac pravi prvu grešku, ali i njega ubedljivo osvaja, a Srbin nastavlja da prati (5:5).

Igrači nisu previše rizikovali ni u naredna dva gema, pa je usledio novi taj-brejk. Nastavljeno je u istom ritmu, bespoštedno su se borili za svaki poen, Izner prvi pravi taj-brejk, ali Lajović sjajno uzvraća pa fenomenalnim vinerom poravnava na 3:3.

Međutim, posle više od tri sata igre Lajović pravi duplu servis grešku, ali je ruka zadrhtala i Izneru, koji posle iz servisa pravi veliku grešku nakon riterna pa Srbin ostaje u egalu.

Nažalost, to nije podiglo samopouzdanje Lajoviću koji pravi nove dve greške i Izner stiže do meč lopte. Srbin pogađa mrežu u prvom servisu, a onda Amerikanac fantastičnim riternom stavlja tačku na maraton i donosi SAD 2-0.

Dejvis kup, četvrtfinale:

Laslo Đere – Sem Kveri 7:6 (4), 2:6, 5:7, 4:6
Dušan Lajović – Džon Izner 4:6, 7:6 (7), 3:6, 6:3, 6:7 (4)

Subota:

15:00 Milojević/Zekić – Harison/Džonson

Nedelja:

14:00 Lajović – Kveri
16:00 Đere – Izner

Dejvis kup, četvrtfinale:
Francuska – Holandija 1-1
Japana – Italija 1-1

Španija – V. Britanija 1-1
Australija – Nemačka 1-1

Kazahstan – Švajcarska 2-0
Hrvatska – Kanada 1-1

Belgija – Mađarska 2-0
Srbija – SAD 0-2

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar