Virusna infekcija pustoši farme

Osim u Semberiju, gdje je od virusne infekcije respiratornih organa već uginulo desetak junadi, infekcija je stigla i na područje Gradiške, a od nje je, prema riječima stručnjaka, uginulo dvoje.

Republika Srpska 02.02.2018 | 21:54
Virusna infekcija pustoši farme
"Ne zna se još koji je tačan broj uginule junadi u Semberiji, ni u drugim mjestima, ali se to vjerovatno dešava zbog šverca stoke koji je proširio virus u Republiku Srpsku", istakao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, i dodao da ono što se zna je da se virus u Semberiji proširio, te da je od njega uginuo značajan broj junadi.

Naglasio je da je neophodno uvesti pojačane kontrole prometovanja stoke upravo kako bi se izbjeglo širenje bolesti i virusa.

"Ja sam konkretno imao 15 liječenja virusne infekcije respiratornih organa kod junadi, kao i dva uginuća, mada su druge kolege veterinari imali i još više uginuća, a ako se ovakve vremenske prilike nastave, moglo bi biti većih problema, kao i još uginuća", kazao je za "Nezavisne" Miroslav Nikolesić, veterinar iz Gradiške.

Prema njegovim riječima, ovakvo vrijeme pogoduje razvoju ovih infekcija.

Savo Vasiljević iz sela Rogolji, kod Gradiške, koji se bavi tovom junadi, kazao je da se kod junadi na njegovoj farmi pojavila neka vrsta virusa, ali da još nije utvrđeno o čemu se radi.

Danijel Miodragović iz Gradiške, koji se bavi tovom junadi, kazao je da na njegovoj farmi nije bilo uginuća, a nada se da će doći do promjene vremenskih uslova.

"Ovakve vremenske prilike, kada je noću temperatura u minusu, a u toku dana u plusu, su najgore za stoku i nadam se da će uskoro doći do promjene vremenskih uslova, kako junad ne bi bila u opasnosti", istakao je Miodragović.

Saša Bošković, direktor Veterinarske komore RS, kazao je da ove infekcije pogađaju mlađu kategoriju životinja, a ne stariju.

"Infekcije mogu biti mikroplazmatske, virusne, kao i drugih vrsta, a veoma teško se boriti protiv njih jer se one zavlače u sitne pore i veoma je teško izvući ih na površinu, gdje bi lijek mogao da djeluje", istakao je Bošković.

Prema njegovim riječima, infekcija pogađa junad do 300 kg, terapije za liječenje su skupe, a ekonomska šteta prilična.

Istakao je da ogroman problem predstavlja nekontrolisan promet životinja sumnjivog zdravstvenog stanja.

"Karakteristika ovog područja je da životinje bez kontrole prevoze iz Srbije preko Drine kako bi izbjegli carinske dažbine, a samim tim te životinje nisu kontrolisane na razne bolesti kojima su podložne", istakao je Bošković.

Navodi da problem predstavlja i unutrašnji promet iz FBiH u RS i obrnuto, gdje "niko ne kontroliše promet i ne može da garantuje zdravstveni status tih životinja", pa je, kako kaže, logično očekivati širenje određenih vrsta bolesti.

Naglasio je da ukoliko proizvođači posluju prema propisima, nema bojazni za stanovništvo, jer nijedna životinja koja je pod temperaturoma, a junad oboljela od ovog virusa je, kako pojašnjava, sigurno pod temperaturom, ne može biti prometovana ni zaklana.

"Strah za zdravlje građana je moguć jedino ako je lice koje se bavi tovom junadi već pravilo prekršaje pa, kako bi pribavilo određenu korist, prometuje ili iskorištava na određeni način bolesnu životinju", naglasio je Bošković.

(Nezavisne novine)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Koljem po kucama

03.02.2018 12:19

Naslov bi trebao da glasi ne kupujte junetinu narednih mjesec dana,narocito cevape i sl poluproizvode koji se prave od crknutih krava.

ODGOVORITE
Name

re

03.02.2018 12:41

Zar smo pre kupovali?