TOP 10 najvećih dužnika u BiH

Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine objavila je novu listu najvećih dužnika po osnovu poreza na dodatnu vrijednost.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Kao što je slučaj bio i prethodnih nekoliko mjeseci, kompanije na vrhu liste nisu mijenjale raspored, ali jesu iznose koje po ovom osnovu duguju Bosni i Hercegovini.
 
Prema listi s podacima zaključno s januarom 2018., najveći dužnik državi po osnovu PDV-a je Kantonalno javno komunalno preduzeće GRAS Sarajevo, a slijede МБ - КЕКЕРОВИЋ д.о.о. i Đuša d.o.o. Fojnica.

Kako piše u pojašnjenju UIO, nakon što je 1. januara 2014. stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja, prvi od uspostave Uprave za indirektno oporezivavnje BiH, stekli su se zakonski uslovi za javno objavljivanje imena dužnika, koji imaju neizmirene obaveze po osnovu PDV-a, trošarine i carine.

Pored javne objave dužnika, u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o postupku indirektnog ili neizravnog oporezivanja, kojeg je na prijedlog UIO i Upravnog odbora UIO usvojio Parlament BiH, naknadni teret prinude je smanjen sa 10 na 5 posto, a zatezna kamata sa 0,06 na 0,04 posto svakog dana zakašnjenja.

Lista je zaključena 1. februara. 
 
Ovo su najveći dužnici:

 

 


(Buka)

KOMENTARI8
POŠALJITE PORUKU

Vocar iz Laktasa

02.02.2018 15:27

Vidiiii, nema meneeee... jupiiiii

Velibor

02.02.2018 17:07

Bilo bi korisno da ste napisali da preduzeća iz Federacije duguju 475 miliona KM, iz Republike Srpske 214 miliona KM, iz Distrikta Brcko 21 miliion KM.

boro

02.02.2018 17:25

Baš su Hrvati ugroženi u BIH , pa ovi iz zapadne hercegovine ni pekaru hljeba ne plaćaju , a ne porez .

Они не плаћају ни РТВ преплату! Знам доста људи :Груде, Широки,... Нико не плаћа преплату!

Ре

03.02.2018 12:48

sudija

02.02.2018 17:27

Ovo ima samo u BIH LISTA PORESKIH DUŽNIKA ????? Svugdje u svijetu firma se zatvara i pijeni se imovina vlasnika do četvrtog koljena da se namire dugovi Ima bezbroj primjera uspješnih sportista privrednika koji su imali sve pa bankrotirali i spavaju pod mostom a kod nas kazna što je na spisku ????j.....ti ovakvu državu

Nako

02.02.2018 17:40

Dragi prijatelji, gradjani Bosne i Hercegovine, hajd' stisnite i nemojte platiti struju dva mjeseca, sta ce se desiti? Iskljucice vam struju, zato sto ste "samo" narod, obicni smrtnici a ovi duznici oni su odabrani, pajdasi sa politicarima, oni mogu biti duzni i u milionima, nije problem.... Ljudi razmislite, gdje lezi "nas" problem u vjerama ili u politicarima - strankama Pozdrav BiH

Kada ce ovi kvazi strucnjaci,kriminalci,reketasi iz UIO izaci u javnost i reci kolika je krivica njihovih uposlenika,a sigurno je ogromna.Kako su moguci dugovi u stotinama miliona km za carinske dazbine.Taj kriminal je posebno porastao kako je Djakula direktor.Po zakonskim propisima gotovo je nemoguce da netko bude duzan carinske dazbine.Zasto nitko ne odgovara i nista se ne poduzima da se ovim kriminalcima stane u kraj.U RC Mostar su napravljene stete i kriminal u vise milionskoj vrijednosti i nikad niko nije odgovarao,samo iz razloga sto Djakula preko svojih kriminalaca to pokriva.

Dil

02.02.2018 19:04

Srna

03.02.2018 00:25

Zadnji kom odlican moj drug dobo 0 ,30feniga da plati por...skuplja koverta od poreza a ovi duzni.....ma ocemu oni njihova raja ...drzava trebada se zove novim imenom RIALITI SOU...

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.