Moguće promjene zakona o izborima

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da se u BiH bez izmjene Ustava može doći do adekvatnih izmjena izbornog zakonodavstva, bez obzira na to kakav model primijenili.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


"Na taj bismo način mogli da sprovedemo izbore, ako se to želi", rekao je Čović nakon posjete članova Predsjedništva BiH Briselu.

On je dodao da je jasno stavio do znanja da će bošnjačka strana činiti sve da zadrži mogućnost izbora dvojice članova Predsjedništva, te da će pokušati opstruisati bilo kakav dogovor.

Čović je rekao za "Večernji list" da je i na sastanku sa predsjednikom Evropske narodne partije Žozefom Dolom i visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini naglasio da je za HDZ, čiji je lider, imperativ da se obezbijedi narodni legitimitet pri biranju članova Predsjedništva i Doma naroda.

Prema njegovim riječima, u narednih 10 dana međunarodna zajednica organizovaće u Sarajevu sastanak na kome će sa stručnjacima biti raspravljano o tome da li treba mijenjati Ustav ako se mijenja način biranja članova Predsjedništva ili izbora Doma naroda u Federaciji BiH.

Čović je rekao da je na sastancima u Briselu bošnjačka strana tvrdila da je nemoguće bez izmjene Ustava doći do rješenja za Izborni zakon, dok je hrvatska strana tvrdila da rješenje mora biti paket – Dom naroda i Predsjedništvo, jer je to, kako je istakao, jedini način da hrvatski narod bira svoje predstavnike.

"Nećemo ulaziti ni u kakve razgovore, a da ne zaštitimo poziciju konstitutivnog naroda", naglasio je on.

Čović je dodao da je to potrebno riješiti u naredna tri mjeseca. "U suprotnom ću dodatno mobilizirati hrvatski narod kako bih ga upozorio na to šta radi brojniji narod", rekao je Čović.

(Srna)

KOMENTARI15
POŠALJITE PORUKU

Karadoz

02.02.2018 10:54

Čović je dodao da je to potrebno riješiti u naredna tri mjeseca. "U suprotnom ću dodatno mobilizirati hrvatski narod U nasim krajevima kad se govori o mobilizaciji to znaci cizme i uprtaci. Ovo je drugi visoki predstavnik Hrvata u BiH koji prijeti ratom... dali je to dobro vidjet ce mo u nastavku programa.

Srbi moraju biti oprezni jer HDZ radi na rusenju Wasingtonskog sporazuma koji je dvije godine stariji od Deytonskog i koji je u isti kao takav unesen. Ako nema prvog ..nema ni drugog. Latini opet nesto mudruju.

Joja

02.02.2018 17:13

izjava

02.02.2018 11:02

"U suprotnom ću dodatno mobilizirati hrvatski narod kako bih ga upozorio na to šta radi brojniji narod", rekao je Čović. Pitam se da li je Covic svijestan sta izjavljuje .Nemisli li Covic mozda zaratovati.

Ante

02.02.2018 11:15

A moguce je i tebe promjenit to je najizglednije!?

...u tome i jeste problem i toga se on i boji. Hrvatski narod ima i sada sve povlastice i privilegije koje im pripadaju cak i preko toga s bozirom na brojnost. i to nikome ne smeta....Covic je problem a ne Hrvatski narod iza kojeg se on pokusava sakriti

re Ante

02.02.2018 11:24

HOS

02.02.2018 11:38

To ga jedino i stiti od odgovornosti za kriminal i korupciju,nije valjda vila napravljena od plate koju Covic dobiva,tipovi poput njega ce sve uciniti,pa cak i nemire a nedaj Boze i rat samo da ne odgovaraju.Vodje sva tri naroda njih evropski put ne zanima,nego srednjo-vjekovni put gdje je feudalac i izvrsna i zakonodavna i sudska vlast.

Referendum

02.02.2018 11:45

Kazi da je istina to da demokratska evropa trazi u bih uspostavu demokratije i gasenje etnokratije kakva je sad na snazi i koju ti zagovaras u jos jacem obliku.

BOBA

02.02.2018 11:52

SPAVA LI MIRNO. ČISTO SUMNJAM DUŠA JE ČUDO, NEMIR ĆE DOĆI KAD TAD.SRETNO.

Mlki

02.02.2018 11:53

Ronhilov drug bi naj vise volio, kada bi se u ustav moglo da stavi, da jedan clan presednistva mora da bude iz hdz a drugi iz snsd. A treci njihov drug veliki masliman fahro radoncic. A sada jedno pitanje za njrga,, znali on da postoji veliki broj hrvata u BiH koji nepodnose hdz, i svaki put glasaju za neku dr.

Aha

02.02.2018 12:03

Smrad.

Ante

02.02.2018 12:03

Pobjece on kao i njegovi predhodnicu u rh jelavic bender i ostali

srbin

02.02.2018 12:52

Hrvati imaju sve u Federaciji, praktično vladaju, drže pare i opet kukaju. Neka, ovo na dušu muslimanima, niste sa Srbima htjeli ravnopravnost, kako ste nekad govorili , evo vam Višingtonska jednakopravnost sa Hrvatima, kao danas govorite.

istina

02.02.2018 12:58

U miru sinovi ukopaju svoje očeve. U ratu očevi ukopaju svoje sinove.

dosta

02.02.2018 13:42

Kakve promjene zakona u vezi izbori?! Izgleda da vas trojica hocete vjecno nad narodom da vladate. Takav bi bio vas plan promjene.

levat

02.02.2018 15:09

Ovaj ce Duduka zedna preko vode prevesti

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.