Protiv ukidanja Specijalnog suda

Kosovski predsjednik Hašim Tači izjavio je danas da Specijalni sud za zločine koje su počinili pripadnici tzv. OVK na Kosovu i Metohiji ne može i neće biti ukinut, prenio je prištinski portal Gazetaexpreš.

Region 01.02.2018 | 16:32
Protiv ukidanja Specijalnog suda
"Specijalni sud ne može biti ukinut i neće biti ukinut. To je stav države, a ne mišljenje", rekao je Tači na konferenciji za novinare povodom 10. godišnjice jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti.

Portal Gazetaexpreš primjećuje da je Tačijevo odustajanje od ukidanje "specijalca" došlo nakon što je predsjednik parlamenta i vladajuće DPK Kadri Veselji prvi izneo stav da je poslanička inicijativa za ukidanje Specijalnog suda neprihvatljiva.

Ovaj medij podsjeća da je i premijer Ramuš Haradinaj odustao od podrške ukidanju Specijalnog suda, te da je to saopštio sinoć u intervjuu za Deutsche Welle.

Specijalni sud je formiran na osnovu odluke kosovskog parlamenta od 2015.

Tači je ranije izjavio da je odluka o formiranju Specijalnog suda nepravedna i da se prilikom njenog donošenja saglasio zbog toga što je bio pod velikim pritiskom međunarodne zajednice.

Inače, inicijativa za ukidanje Specijalnog suda koja je u prvom trenutku imala podršku trojice predstavnika vlasti u Prištini naišla je na žestoke kritike ambasadora zemalja Kvinte, posebno američkog ambasadora Grega Delavija koji im je zapretio da će, ukoliko inicijativa bude prihvaćena u parlamentu, oni trpeti ozbiljne posljedice.

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Neđo.1.Februar.2018

01.02.2018 15:37

Nećete dugo šiptarsko bagro.

ODGOVORITE
Name

Aldoni

01.02.2018 19:12

Šuti!