Više prava za Srbe u Sloveniji

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio da je u parlamentarnu proceduru predat zakon kojim se u Sloveniji proširuju prava građana bivše SFRJ.

Region 01.02.2018 | 14:26
Više prava za Srbe u Sloveniji
Cerar je to izjavio na Brdu kod Kranja, gde je održana zajednička sednica Vlada Srbije i Slovenije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, na kojoj govore Cerar i premijerka Srbije Ana Brnabić, slovenački premijer je izjavio i da će Slovenija nastaviti da intenzivno i čvrsto podržava evropsku perspektivu Srbije. 

"Slovenija to i sada radi na dva načina - podrškom u evropskim institucijama ali i preko tehničke pomoći. Od septembra 2015. godine nudimo Srbiji kompletnu pomoć u oblastima koje su povezane sa oblastima pregovaranja sa EU." 

On je kazao da očekuje da će Srbija nastaviti sa procesom reformi i ocenio da su poslednjih godina ti procesi pokazali povoljne finansijske i ekonomske rezultate sa dobrim rezultatima. 

"Čestitam Vladi i svim ostalima u Srbiji i želimo da taj razvoj i dalje bude uspešan", rekao je Cerar na konferenciji za novinare. 

Govoreći o pitanju sukcesije, Cerar je kazao da se radi o važnoj materiji koju sporazumno rešava sa Srbijom. 

"Dogovorili smo da ćemo intenzivirati rad mešovite komisije i da ćemo osnovati dve radne podgrupe koje će pokušati da dosegnu napredak u radu", rekao je Cerar. 

On je kazao i da ga raduje što je danas Dragan Matić zajedno sa poslanicima političkih stranaka u parlamentarni postupak stavio postupak koji se odnosi na građane bivših republika Jugoslavije, kako bi se proširila njihova prava u Sloveniji.



Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da Srbija i Slovenija imaju odlične odnose, političke i ekonomske i da ih krasi veliko prijateljstvo i zahvalila Sloveniji na podršci evropskom putu Srbije.

Kako je rekla, Srbiji je važno prijateljstvo sa Slovenijom u procesu evrointegracija naše zemlje, kao i prijateljstvo dva naroda i dodala da ima veoma dobru komunikaciju sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom.

Ona je navela da je najteži test za nase odnose bilo finale Evropskog prvenstva u košarci prošle godine u Istanbulu. "Ja sam mu (Ceraru) rekla da, ako to preživimo kao prijatelji, sve ostalo ćemo preživeti. Preživeli smo to kao prijatelji, ali nećemo se dati sledeći put", našalila se Brnabićeva i dodala da joj je taj poraz Srbije teško pao.

Ona je posebno zahvalila Sloveniji na podršci koju pruža Srbiji na evopskom putu, kako prilikom odlučivanja o otvaranju i zatvaranju poglavlja, tako i u pružanju tehničke podrške u njihovoj pripremi, rekavši da to jako cenimo.

Podvukla je da je Srbija strateški opredeljena za EU i podsetila da je do sada otvoreno 12 od 35 poglavlja, te da se očekuje da u junu za otvaranje bude spremno još pet poglavlja i da ćemo tada imati podršku Slovenije da ta poglavlja i otvorimo. Ukazala je da su reforme koje Srbija sprovodi na tom putu pre svega važne zbog unapredjenja kvaliteta života građana.

"Zato što želimo da štikliramo stvari na putu ka EU i tako na predujemo ka Evropi. Zaista želimo da implementiramo reforme, da one doprinesu kvalitetu života građana, a broj otvorenih poglavlja je indikator našeg napretka", podvukla je Brnabićeva.

Kako je rekla, ne postoji nijedan resor u koji nema dobru šaradnju i konketre projekte na kojima radi. "To pokazuje dobre odnose, političke i ekonomske i nadamo se i radićemo da oni postanu sve bolji u budućnosti", istakla je srpska premijerka.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Slovenci

01.02.2018 14:10

Slovenci su stvarno prijateljski narod svim bivsim Jugovicima. Nisu savrseni, ali su bolji od nas i mnogo nas kruh gore zaradjuje.

ODGOVORITE
Name

Halo,

01.02.2018 17:06

Budite svi ,bar 10 posto kao slovenci .