Naredne sedmice konkretni radovi

Ministar saobraćaja i komunikacija BiH Ismir Jusko održao je danas dva sastanka u vezi projekta gradnje autoputa Sarajevo - Beograd, jedan sa turskim ministrom saobraćaja Ahmetom Arslanom, a drugi sa ambasadorom Turske u BiH Haldunom Kocom.

Bosna i Hercegovina 31.01.2018 | 19:56
Naredne sedmice konkretni radovi
Jusko je kazao da već u ponedjeljak dolazi cijela ekipa iz Turske.

"Nakon prvobitne informacije i sastanka održanog u Istanbulu, vezanog za izgradnju kružne rute spajanja Sarajeva i Beograda, s jedne strane preko Tuzle, a s druge preko Vardišta - jutros sam imao prvi telefonski sastanak sa ministrom Ahmetom Arslanom. Taj sastanak je bio izuzetno pozitivan i konstruktivan, već toliko da smo dogovorili da u ponedjeljak, 5. februara, dođe cijela ekipa iz Turske", kazao je Jusko u razgovoru za Klix.

Najavio je da će doći zamjenik direktora Direkcije za puteve Turske, zajedno sa cijelom ekipom.

"Oni već imaju određene analize vezane za prijedloge izgradnje kružne rute Sarajevo - Beograd. Takođe očekuju i od nas da im dostavimo sve informacije vezane za ove pravce. Već iduće sedmice krećemo u konkretne radove. Ja sam ministru rekao da im se u potpunosti stavljamo na raspolaganje, kako Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH, tako i ja kao ministar. Istakao sam to više puta u posljednje vrijeme: nakon Koridora 5C ovo je definitivno najveći infrastrukturni projekat kada je riječ o transportnoj infrastrukturi u Bosni i Hercegovini", rekao je Jusko.

Drugi sastanak Jusko je održao danas sa ambasadorom Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldunom Kocom, a kazao je da je dogovoreno da u utorak, 6. februara, održe zajednički sastanak sa predstavnicima entiteta.

"Mi ćemo prezentovati, sa naše strane, sav materijal koji imamo vezan za izgradnju planirane rute. Isto to očekujemo i sa njihove strane, da vidimo šta oni imaju. To će biti jedan inicijalni sastanak. Ja sam predložio ambasadoru da njihovu posjetu iskoristimo da oni obiđu i jedan i drugi pravac, čisto kako bi se upoznali sa tim dijelovima Bosne i Hercegovine i da bi imali bolju sliku kuda te rute treba da idu", konstatovao je Jusko.

Na pitanje u vezi sa finansijskim segmentom cijelog projekta, Jusko je kazao da upravo na predstojećim sastancima očekuje povratnu informaciju u vezi finansiranja gradnje puteva.

"Zaista je riječ o pozitivnoj stvari. Od samog početka definitivno sam bio stava da tuzlanska regija, gdje saobraća 22 hiljade vozila i gdje živi gotovo milion stanovnika, trpi najveće zagušenje u saobraćaju. Ta regija je bila nulti prioritet da se riješi kvalitetnom transportnom infrastrukturom. Isto tako sam bio stava da istočni dio Bosne i Hercegovine ne smije biti odsječen od kvalitetne transportne infrastrukture. Zastupao sam stav da, ako za to postoji mogućnost, idemo u izgradnju oba kraka. To je naposljetku i dogovoren", zaključio je ministar Jusko.

Izvor: Klix

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

tb

31.01.2018 19:15

Veći su nam Turci prijatelji od brće Rusa.Mislili mi šta hoćemo tako ispade.Veliki mali kredit , obećanje ludom radovanje ,nažalost.Turci neće slagati.

ODGOVORITE
Name

KEKO

31.01.2018 20:16

Maloli je 500 god da te neko gazi i jos bude veliki prijatelj?

Name

Sa strane

31.01.2018 20:08

Račun bez krčmara! Niti je Bakir imao ovlašćenje da pregovara u ime svih, niti se išta može sprovesti u delo bez odobrenja i saradnje entitetskih vlada. Šuplja priča koja Bakiru daje infuziju pred izbore i ništa više od toga.

ODGOVORITE
Name

Re

31.01.2018 20:51

Ti pises kako tebi odgovara. Ja ovdje vidim jasno lobiranje Bakira za konkretnu investiciju Turske. Mogu reci samo bravo za Bakira i Vucica sa ovim su iscupali maximum i za Srbiju i za BiH