"Pali" prijedlozi izmjene zakona

U Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH danas su „pala" oba prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH. Za HDZ-ov prijedlog glasali su poslanici te stranke i poslanici SNSD-a, dok je prijedlog SDA podržalo samo sedam poslanika te stranke.

Bosna i Hercegovina 31.01.2018 | 16:18
"Pali" prijedlozi izmjene zakona
Iako se očekivalo da „padnu“ oba prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH, predlagači su iznenađeni i nezadovoljni.

"To govori o nečemu drugom, o negiranju Bosne u Hercegovine, pa i jednog od konstitutivnih naroda, jer ono što je predložio Klub hrvatskih predstavnika je u potpunosti u skladu sa Ustavom", izjavila je predsjedavajuća Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović smatra da prijedlog Izbornog zakona, koji je SDA stavila u redovnu parlamentarnu proceduru, zadovoljava standardima iz odluka Evropskog suda, standardima Ustava FBiH i odlukama Ustavnog suda BiH.

Opozicioni poslanici iz Federacije tvrde da je krajnji cilj HDZ-a i SDA da uopšte ne dođe do izmjene Izbornog zakona BiH.

Poslanik SDP-a Saša Magazinović ističe da je i cilj da se stvori atmosfera opšte anarhije u državi, dok Damir Bećirović, poslanik DF-a, smatra da su za neverovatne podjele u društvu u BiH zaslužni politički lideri koji su na vlasti.

Poslanici iz Republike Srpske su, kao i obično, imali suprotstavljene stavove. SNSD je podržao prijedlog HDZ-a, dok je SDS glasao protiv prijedloga izmjena Izbornog zakona.

"Nećemo da učestvujemo u bilo kakvom preglasavanju dva naroda protiv trećeg, jer to nikada nije donijelo dobro ovoj zemlji. Apelujemo na političke faktore u FBiH da konačno riješe konstitutivnost Srba u četiri kantona sa hrvatskom većinom", kategorična je Aleksandra Pandurević, šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH.

Parlamentarna skupština BiH ima rok da do kraja aprila usvoji izmjene i dopune Izbornog zakona BiH. Ukoliko to ne učine, oktobarski izbori će biti održani po starom Zakonu ali će, zbog odluke Ustavnog suda BiH, biti nemoguće provesti dio izbornih rezultata, odnosno izabrati delegate Doma naroda Federacije BiH, a samim tim i bošnjačke i hrvatske delegate u Vijeću naroda Parlamentarne skupštine BiH.



BN televizija

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Bj

31.01.2018 15:32

Čoviću vi bi sa jednom guzicom na tri stolnice. Tranzit ono sto drugima ne date.

ODGOVORITE
Name

Opet Komsic

31.01.2018 16:06

Dakle opet Komsic predstavlja Hrvate.E stvarmo smijesna drzava.

Name

re

31.01.2018 16:11

on bi na 16 stolica ako je moguće, Hrvati u BiH su defakto manjina i nema tog zakona koji će njima odgovarati, jedino su možda u pravu kada je u pitanju izbor članova predsjedništva BiH, iako ustav BiH uopšte ne predviđa nikakvo predstavljanje naroda kroz predsjedništvo, iz RS se bira Srbin ali za njega glasaju svi, Mladen ivanić nije "srpski" član predsjedništva, on je po ustavu član predsjedništva iz RS. Za taj izbor članova predsjedništva bilo bi najbolje da se bira u parlamentu- domu naroda BiH, tada bi se mogli svi kandidovati a klubovi naroda bi birali članove predsjedništva. Koliko je Srba živilo u Hrvatskoj a kakva su im danas prava? Od konstitutivnog naroda su svedeni na narod trećeg reda, toliko o hrvatskoj pravednosti.

Name

Al

31.01.2018 16:14

Al je Rudonja podrzao svoje Hrvate

Name

Re

31.01.2018 16:23

Covic bi sve ono sto drugima neda. Osnovno se vrti sve oko raspada BiH i dogovoru sa Dodom da svak ima svoju drzavicu.. ali od toga nema nista..

Name

re opet Komsić

31.01.2018 16:46

A gdje to piše da neko nekoga predstavlja,? Koga predstavlja Mladen Ivanić? Koga će predstavljati budući član predsjedništva iz RS koga budu birali Bošnjaci? PS. ništa nije smiješno, sve je po ustavu i zakonu. politika tzv"predstavljanja naroda" ne postoji niti je sprovodiva.

Name

In

31.01.2018 20:13

Da li ce ikad iko traziti izmenu izbornog zakona da onemoguce preletace , tacnije da onaj ko napusti stranku mora vratiti mandat dogod se to nepromeni moci ce svako kupiti vecinu

ODGOVORITE