Luna večeras u trostrukom nebeskom spektaklu

Poslednji dan januara 2018. godine ostaće zabeležen kao dan kada su se poklopila čak tri astronomska fenomena – totalno pomračenje Meseca, Supermesec i plavi Mesec. Nažalost, stanovnici Evrope neće moći da ih posmatraju.

Zanimljivosti 31.01.2018 | 13:31
Luna večeras u trostrukom nebeskom spektaklu
Ovaj redak nebeski spektakl, prvi posle 150 godina, biće vidljiv sa teritorije Australije, Severne Amerike, Bliskog istoka i većeg dela Istočne Azije.

Potpuno pomračenje Meseca odigravaće se tokom plavog Meseca koji predstavlja drugi puni Mesec u jednom kalendarskom, koji se inače javlja na svake dve godine i osam meseci.

Istovremeno, Zemljin prirodni satelit biće nam najbliži zbog čega će izgledati svetlije i veće nego obično - nazvan van astronomskih krugova Supermesec.

Supermesec kako prenosi Si-En-En, deluje za 14 odsto veći i za 30 odsto svetliji od uobičajenog, a pojavljuje se na otprilike svakih 13 meseci.

Dok se bude nalazio u Zemljinoj senci, Mesec će biti crvenkast što je poznato i kao krvavi Mesec tako da je pun (neformalan) naziv večerašnjeg spektakla na nebu – krvavi plavi Supermesec.

Kako je Nasa opisala, plavi Mesec i Supermesec su pojave koje nisu toliko retke, ali ovakav trostruki astronomski fenomen gde se te dve pojave istovremeno javljaju u kombinaciji sa pomračenjem Meseca, poslednji put se dogodio 31. marta 1866. godine.

Poravnanje Sunca, Meseca i Zemlje trajaće sat i 16 minuta.

U zapadnom delu SAD i Kanade spektakl na nebu biće vidljiv pred svitanje, a na Bliskom istoku, u istočnoj Rusiji, u Australiji i na Novom Zelandu uveče, kad Mesec izlazi.

Za razliku od pojave pomračenja Sunca, pomračenje Meseca može bezbedno da se posmatra golim okom.



RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar