Nema plaćanja carina na uvoz

Savjet ministara BiH usvojio je na današnjoj sjednici Odluku o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina, radi usklađivanja sa carinskim propisima Evropske unije.

Bosna i Hercegovina 30.01.2018 | 21:25
Nema plaćanja carina na uvoz
Usvojenom odlukom se između ostalog precizira da u skladu sa Zakonom o carinskoj politici BiH, putnici sada u ličnom prtljagu mogu prenijeti nekomercijalnu robu bez plaćanja carine u vrijednosti do 600 maraka, umjesto dosadašnjih 200.

Ipak, najviše koristi će imati privrednici, osim ako ne planiraju da uvezu putnička vozila ili automate za zabavu i igre na sreću za koje se i dalje plaća carina.



"Mislim da će ovo biti značajne i veoma korisne olakšice za privrednike koji ulažu u svoje proizvodne pogone za opremu koja se ne proizvodi u BiH. Koristiće i svim potencijalnim investitorima", izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u SM BiH Mirko Šarović.

Ministar Šarović komentarisao je i dogovor iz Istanbula o pravljenju dva auto-puta koja će povezivati Sarajevo i Beograd, ističući da podržava ideju.

I srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić pozdravlja dogovor o gradnji auto-puteva ali ga, kako kaže, zanima kako će Izetbegović taj dogovor provesti u djelo jer su, podsjeća, auto-putevi u nadležnosti entiteta.



"Mislim da će njegov najveći izazov sada biti da uvjeri vlasti u Republici Srpskoj – gospodina Dodika, Vladu Republike Srpske, i Vladu Federacije da je to nešto što je korisno. Što se samog sadržaja razgovora tiče, to je ono što sam odavno govorio da je besmisleno razgovarati o trasi i da će Republika Srpska morati da gradi put od Bijeljine do Kuzmina, kao što mislim da je prirodno da se za istočni dio Republike pravi taj put od Sarajeva prema Višegradu. Sve to zajedno je velika politička igra, a vidjećemo kakvi su krajnji efekti", izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Maden Ivanić.

Ivanić dodaje da mu ne smeta istanbulski sastanak Erdogana, Vučića i Izetbegovića, jer je svaki sastanak dobrodošao. Ipak, ističe da je Izetbegović otišao na lični poziv, a ne kao predstavnik BiH, jer BiH mogu da predstavljaju samo tri člana Predsjedništva.



BN televizija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Krcko

31.01.2018 05:45

Jedna stvar je kada roba dolazi poštom iz inostranstva i do sada je prag iznad kojeg se naplacuje carina bio 50 KM,a ako robu uvozis licno na granicnom prelazu tada je prag bio 200 KM ili 100Eur.Ne kazu koji je sada prag za placanje carine,kada roba dode poštom iz i nostranstva.

ODGOVORITE
Name

Lilli maier

05.07.2018 19:51

Ja sam kuppila PlayStation 4 Za 280 € moram Li da plati carinu

ODGOVORITE
Name

Enci

13.03.2019 11:16

ja sam dobio ps4 pro u nagradnoj igri i sada kada je ps4 stigao u mpju postu carina bh mi trazi 317 maraka da platim sjesno i tuzno u isto vrjeme