Slovenija se ne odriče presude

Hrvatska je za Sloveniju susjedna i prijateljska država i partner u EU i NATO savezu, ali se Slovenija ne može odreći primjene arbitražne presude kojom je granični spor konačno riješen i to kompromisom, izjavio je danas slovenački predsjednik Borut Pahor.

Region 30.01.2018 | 19:12
Slovenija se ne odriče presude
On je na tradicionalnom prijemu za ambasadore stranih zemalja u Ljubljani kazao da arbitražna presuda nije ni Hrvatskoj ni Sloveniji dala sve što su tražile, ali da se radi o kompromisu sa kojim se mora živjeti, prenosi Hina.

"Što je još važnije, taj kompromis nam omogućava da i ubuduće razvijamo naše partnerstvo i prijateljstvo. Hrvatska, na žalost, ne priznaje odluku arbitražnog suda, dok Slovenija od te presude ne može i neće odustati jer za to nema nikakvih stvarnih i pravnih razloga", kazao je Pahor na Brdu kod Kranja.

On je podsjetio da slovenački i hrvatski narod nikada u prošlosti nisu bili u oružanom sukobu i izrazio očekivanje da će se Evropska komisija više angažovati na sprovođenju arbitražne presude.

Kako je ocijenio, da bi došlo do rješenja spora i implementacije arbitražne presude potreban je bilateralni dijalog na svim nivoima.

"Za sve gdje ima mogućnost Slovenija će presudu implementirati, ali sa jasnim ciljem da izbjegne zaoštravanja i incidentea. Na slovenačkoj strani su i međunarodno pravo i šira međunarodna zajednica i Slovenija će na arbitražnom rješenju i njegovom sprovođenju insistirati", rekao je Pahor.

Pahor je ponovio i podršku Ljubljane naporima država zapadnog Balkana na njihovom putu u evroatlantske integracije, ali je izrazio zabrinutost pojavama nestabilnosti, naročito u BiH i dodao da vjeruje da to brine i sve druge evropske zemlje.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar