U toku pregovori o izvozu jabuka

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Mirko Šarović potvrdio je danas u Sarajevu da se na zahtjev Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH već radi na ugovaranju sastanaka sa nadležnim institucijama Ruske Federacije u vezi sa izvozom jabuka.

Bosna i Hercegovina 30.01.2018 | 17:50
U toku pregovori o izvozu jabuka
"Upućen je zahtjev Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH kako bi bio održan sastanak o izvozu jabuka ili u BiH ili u Rusiji", rekao je Šarović novinarima.

On je naglasio da ne postoje procjene o tome koliku štetu ima BiH od odluke Rusije za zabrani uvoz jabuka iz BiH.

Šarović je rekao da je pitanje koliku će štetu imati proizvođači jabuka u BiH direktno vezano za dužinu suspenzije, izražavajući nadu da bi ona mogla kratko trajati.

"BiH trenutno ne može da izvozi jabuke u Rusiju i taj aranžman je blokiran dok nadležna federalna služba Rusije to ne odblokira. Da bi to bilo učinjeno neophodno je da BiH učini određene korake koji su sugerisani s ruske strane, a to je da budu eliminisani i sankcionisani oni koji su pravili zloupotrebe u trgovini sa Ruskom Federacijom", naveo je Šarović.

On je pojasnio da je trgovina jabukama regulisanana bilateralnim sporazumom Ruske Federacije i BiH uspostavljanjem protokola između dvije zemlje prije godinu dana.

"Taj proces je u toku i dio aktivnosti je već učinila Republika Srpska, odnosno nadležno ministarstvo koje je ukinulo rješenje izvoznom objektu `Frutek kompani` iz Bijeljine. U toku su aktivnosti u vezi fitosanitarnih sertifikata koje se odnosi na bosanskohercegovačko porijeklo proizvoda, u konkretnom slučaju jabuka, su u toku", rekao je Šarović.

On je podsjetio da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa predložilo posebnu odluku koju bi usvojio i Savjet ministara, a koja se odnosi na unapređenje registara izdavanja rješenja za izvozne objekete, odnosno koje uslove trebaju da imaju da bi mogli da izvoze na rusko tržište.

"Ono što znam jeste da su se u ovu aktivnost uključile i neke druge kontrolne institucije - Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/. Ali ne znam dokle su oni stigli i da li ima elementata krivičnog djela od nekog od ovih učesnika", naglasio je Šarović.

On se osvrnuo i na pitanje izvoza mesa u Tursku koji, kako je rekao, teče nesmetano, ističući da u okviru tog pitanja nema problema sistemske prirode.

"Turska strana zabranjuje i ukida dozvole za izvozne objekte za izvoz u Tursku kada procijeni da se ti objekti ne pridržavaju bilateralnih sproazuma o slobodnoj trgovini. Jedan takav objekt trenutno nema dozvolu Turske, a riječ je o objektu `Bajra` iz Travnika", pojasnio je Šarović.

Prema njegovim riječima, ovih dana počinje otkup mesa, odnosno bikova u cijeloj BiH jer postoje dvije kompanije koje su od strane nadležne turske direkcije dobile dozvolu za izvoz mesa u ovu zemlju.

"Prilikom nedavne posjete Turskoj, kao resorni minstar, obezbjedio sam mogućnost izvoza iskoštanog goveđeg mesa u količini koja će biti najmanje 10.000 tona u 2018. godini i istu količinu u 2019. godini", rekao je Šarović.

Rusija je od 22. januara ponovo uvela zabranu uvoza jabuka iz BiH. Razlog za uvođenje ove mjere jeste to što je kompanija iz Bijeljine prepakivala, prema navodima ruske strane, jabuke poreklom iz Poljske i izvozila ih u Rusiju.

Si-En-En Turk i "Sputnjik" nedavno su objavili da je, navodno, iz BiH u Tursku prodato zaraženo meso, odnosno da je u 20 tona govedine otkrivena bakterija ešerihija koli.

Izvor: Srna

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

jole

30.01.2018 18:02

Kako vas nije sramota ponovo se pomolit pred ljude.

ODGOVORITE
Name

Kakvi pregovori

30.01.2018 18:28

Kakvi pregovori.Jel onaj svercer zatvoren il nije.Cuj sad pregovori.

ODGOVORITE
Name

Ro

30.01.2018 18:46

Možda pregovara onaj Srbijanac što ima firmu u BN ? Postavite njega jer svakako radi za NEKOGA iz vlasti

ODGOVORITE