Kolindin poziv: Kakva je odluka?

Hoće li i kada, poslije poziva predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za zvaničnu posjetu Hrvatskoj, doći do dugo planiranog, ali i odlaganog susreta na vrhu dvije, po mnogima ključne, zemlje regiona, biće poznato sutra.

  • Vijesti
  • Srbija


"Predsjednik će o tome govoriti sutra, na obraćanju poslije sastanka sa predsjednikom Evropskog parlamenta Tajanijem", rečeno je Tanjugu u Kabinetu predsjednika Vučića.

Ukoliko do sastanka dođe, biće to prvi sastanak na vrhu od 2013. godine, kada je tadašnji predsjednik Hrvatske Ivo Josipović posjetio Beograd na poziv bivšeg predsjednika Tomislava Nikolića.

Do uzvratne posjete, međutim, nikada nije došlo. 

Hrvatska predsjednica i predsjednik Vučić sreli su se u međuvremenu više puta, posljednji put u Beogradu, kada je hrvatska predsjednica došla na svečanost povodom Vučićevog preuzimanja dužnosti šefa države.

Vučić je, takođe, prije toga prisustvovao inauguraciji svoje hrvatske koleginice.

Sreli su se i u junu 2016, kada je Vučić bio premijer, simbolično na mostu na Dunavu, kada su se sreli sa predstavnicima dvije manjinske zajednice, i potpisali i Subotičku deklaraciju, usmerenu na unapređenje međusobnih odnosa.

U međuvremenu, zvaničnoj posjeti na liniji Beograd - Zagreb, neprestano su bili na putu nesporazumi po otvorenim pitanjima u odnosima dvije države, šumovi u komunikaciji, oštra reagovanja...

Poziv Kitarovićeve predsjedniku Vučiću i sada je došao nakon najnovijeg podizanja tenzija zbog izložbe o Jasenovcu, koju je u UN priredila Srbija, a uslijedila hrvatska nota, te negativna reagovanja iz Zagreba - posljednje i danas, od hrvatskog premijera.

Hrvatska predsjednica je uz poziv poručila da pozivom srpskom predsjedniku želi da otvori novu stranicu u odnosima dvaju država. 

"Smatram da je vrijeme za posjetu na predsjedničkom nivou. U dobroj vjeri, pozvala sam predsjednika Aleksandra Vučića u zvaničnu posjetu Republici Hrvatskoj sredinom februara", rekla je Kitarović u obraćanju s Pantovčaka.

Zvanična posjeta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu prvobitno je bila planirana za novembar prošle godine, ali je odložena pošto se sa hrvatskom koleginicom saglasio da je u tom trenutku bilo bolje da ona bude odložena i da bi trebalo da bude realizovana u drugačijoj atmosferi.

Kitarović je danas rekla da predano zagovara i vodi politiku iskrenog dijaloga i rješavanja otvorenih pitanja u pozitivnoj atmosferi.

Predsjednik Srbije je više puta istakao da je uvijek otvoren za razgovore.

Izvor: Tanjug

KOMENTARI10
POŠALJITE PORUKU

Odluka.

30.01.2018 17:36

Kakva odluka.Kineski zid je odluka.O aj nas ludi kralj.

Nema to veze sa tenzijama i smirivanjem tenzija. Prvo ona pa juce njih dvojica kod Erdija! Sledeći Rama i Tači idu. Nesto se tu dešava a Erdi nam prenosi nečiju poruku a u medijima se pišu priče za malu decu! Uskoro ćemo i saznati šta je to vezano za zapadni Balkan ova četvorka dogovarala razdvojeno sa Erdijem.

Prika

30.01.2018 17:53

Može ali po USA formuli -> tražiti od BiH plaćanje računa za izgradnju i trošak derneka - svečanog puštanja u rad.

Duro

30.01.2018 17:54

jole

30.01.2018 17:48

Nju vodi kad podes u Vatikan ili NJemcku.

Vidi se kako su Trilateralci medjusobno povezani!

Clear

30.01.2018 17:57

Sarajka

30.01.2018 17:50

Hoce,hoce,nego sta ce?!

Ti garant nećeš.

re

30.01.2018 19:34

Joja

30.01.2018 19:44

Treba posetiti komšinicu.Valja se.Sunce sa istoka sviće.I obavezno posjetiti svoj narod u Kninu i Vukovaru.

xy

30.01.2018 20:22

Svi su komentari dno dna, fuj. A svi ste rođeni na Balkanu, niko nemože pobjeći iz ovog podneblja a proizvode toliku mrznju da na povjeruhes. A ti isti kada se susretnu oći u oči sa onim drugim glume fine i nevine ljude..

Sloba Pavlovic crni

30.01.2018 20:41

Nije lako ni Kolindi,Aleksandru,Bakiru,Rami,Milu,mislim na Djukanovica -kad sefovi nazovu i daju zadatak .Svi su oni skolarci,streberi.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.