Kolindin poziv: Kakva je odluka?

Hoće li i kada, poslije poziva predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za zvaničnu posjetu Hrvatskoj, doći do dugo planiranog, ali i odlaganog susreta na vrhu dvije, po mnogima ključne, zemlje regiona, biće poznato sutra.

Srbija 30.01.2018 | 17:26
Kolindin poziv: Kakva je odluka?
"Predsjednik će o tome govoriti sutra, na obraćanju poslije sastanka sa predsjednikom Evropskog parlamenta Tajanijem", rečeno je Tanjugu u Kabinetu predsjednika Vučića.

Ukoliko do sastanka dođe, biće to prvi sastanak na vrhu od 2013. godine, kada je tadašnji predsjednik Hrvatske Ivo Josipović posjetio Beograd na poziv bivšeg predsjednika Tomislava Nikolića.

Do uzvratne posjete, međutim, nikada nije došlo. 

Hrvatska predsjednica i predsjednik Vučić sreli su se u međuvremenu više puta, posljednji put u Beogradu, kada je hrvatska predsjednica došla na svečanost povodom Vučićevog preuzimanja dužnosti šefa države.

Vučić je, takođe, prije toga prisustvovao inauguraciji svoje hrvatske koleginice.

Sreli su se i u junu 2016, kada je Vučić bio premijer, simbolično na mostu na Dunavu, kada su se sreli sa predstavnicima dvije manjinske zajednice, i potpisali i Subotičku deklaraciju, usmerenu na unapređenje međusobnih odnosa.

U međuvremenu, zvaničnoj posjeti na liniji Beograd - Zagreb, neprestano su bili na putu nesporazumi po otvorenim pitanjima u odnosima dvije države, šumovi u komunikaciji, oštra reagovanja...

Poziv Kitarovićeve predsjedniku Vučiću i sada je došao nakon najnovijeg podizanja tenzija zbog izložbe o Jasenovcu, koju je u UN priredila Srbija, a uslijedila hrvatska nota, te negativna reagovanja iz Zagreba - posljednje i danas, od hrvatskog premijera.

Hrvatska predsjednica je uz poziv poručila da pozivom srpskom predsjedniku želi da otvori novu stranicu u odnosima dvaju država. 

"Smatram da je vrijeme za posjetu na predsjedničkom nivou. U dobroj vjeri, pozvala sam predsjednika Aleksandra Vučića u zvaničnu posjetu Republici Hrvatskoj sredinom februara", rekla je Kitarović u obraćanju s Pantovčaka.

Zvanična posjeta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu prvobitno je bila planirana za novembar prošle godine, ali je odložena pošto se sa hrvatskom koleginicom saglasio da je u tom trenutku bilo bolje da ona bude odložena i da bi trebalo da bude realizovana u drugačijoj atmosferi.

Kitarović je danas rekla da predano zagovara i vodi politiku iskrenog dijaloga i rješavanja otvorenih pitanja u pozitivnoj atmosferi.

Predsjednik Srbije je više puta istakao da je uvijek otvoren za razgovore.

Izvor: Tanjug

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Odluka.

30.01.2018 16:36

Kakva odluka.Kineski zid je odluka.O aj nas ludi kralj.

ODGOVORITE
Name

Prika

30.01.2018 16:53

Nema to veze sa tenzijama i smirivanjem tenzija. Prvo ona pa juce njih dvojica kod Erdija! Sledeći Rama i Tači idu. Nesto se tu dešava a Erdi nam prenosi nečiju poruku a u medijima se pišu priče za malu decu! Uskoro ćemo i saznati šta je to vezano za zapadni Balkan ova četvorka dogovarala razdvojeno sa Erdijem.

Name

Duro

30.01.2018 16:54

Može ali po USA formuli -> tražiti od BiH plaćanje računa za izgradnju i trošak derneka - svečanog puštanja u rad.

Name

jole

30.01.2018 16:48

Nju vodi kad podes u Vatikan ili NJemcku.

ODGOVORITE
Name

Clear

30.01.2018 16:57

Vidi se kako su Trilateralci medjusobno povezani!

Name

Sarajka

30.01.2018 16:50

Hoce,hoce,nego sta ce?!

ODGOVORITE
Name

re

30.01.2018 18:34

Ti garant nećeš.

Name

Joja

30.01.2018 18:44

Treba posetiti komšinicu.Valja se.Sunce sa istoka sviće.I obavezno posjetiti svoj narod u Kninu i Vukovaru.

ODGOVORITE
Name

xy

30.01.2018 19:22

Svi su komentari dno dna, fuj. A svi ste rođeni na Balkanu, niko nemože pobjeći iz ovog podneblja a proizvode toliku mrznju da na povjeruhes. A ti isti kada se susretnu oći u oči sa onim drugim glume fine i nevine ljude..

ODGOVORITE
Name

Sloba Pavlovic crni

30.01.2018 19:41

Nije lako ni Kolindi,Aleksandru,Bakiru,Rami,Milu,mislim na Djukanovica -kad sefovi nazovu i daju zadatak .Svi su oni skolarci,streberi.

ODGOVORITE