BiH počinje da izdaje dozvole!

Prve industrijske bezbjednosne dozvole, međunarodno priznat dokument kojim se potvrđuje da firme iz BiH zadovoljavaju stroge NATO standarde i mogu da učestvuju na milionski teškim tenderima, biće izdate 5. februara, potvrđeno je portalu CAPITAL. ba u Ministarstvu bezbjednosti Bosne i Hercegovine.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Mektić istakao da izdavanje dozvola nije samo puka formalnost, već rezultat višemjesečne provjere svih bezbjednosnih detalja propisanih NATO pravilima, od provjere objekta do dokazivanja pouzdanosti osoba zaposlenih na ključnim pozicijama u firmama.

„Izgubili smo tri ili četiri godine zbog raznih političkih opstrukcija i konačno rješavamo taj problem. Uskoro bi u Spoljnotrgovinskoj komori trebalo da bude održana obuka koja bi pomogla privrednicima da lakše i preciznije popune prijavu za izdavanje dozvole. Prošlih mjeseci imali smo problema sa nepotpunim aplikacijama i tu smo gubili mnogo vremena“, naveo je Mektić za CAPITAL dodajući da sertifikat važi pet godina.

U nadležno ministarstvo od juna prošle godine, otkako je Savjet ministara BiH usvojio Pravilnik o industrijskoj bezbjednosti BiH, svakodnevno je stizalo na desetine zahtjeva domaćih firmi, a inspektori Sektora za zaštitu tajnih podataka na terenu su pribavljali podatke.

Domaće firme u startu dikvalifikovane

Sve firme iz BiH, kako je CAPITAL ranije pisao, u martu su bile onemogućene da učestvuju u 21,2 miliona KM vrijednom tenderu Ministarstva odbrane BiH jer nisu imale industrijsku bezbjednosnu dozvolu. Da apsurd bude veći, dozvolu u tom momentu niko u BiH nije ni izdavao, jer nije postojao ni dokument koji propisuje izdavanje.

Tako je prokrčen put dobavljačima za NATO iz Evropske unije koje imaju kćerke ili partnerske firme u BiH, dok su svi ostali domaći privrednici, koji, na primjer, sarađuju sa firmama iz Rusije ili izvan EU, u startu diskvalifikovani u ovoj milionski teškoj trci.

Industrijska bezbjednosna dozvola bila je predmet žestokih političkih prepucavanja još od 2015. godine. Tada su ministarstva industrije, energetike i rudarstva i unutrašnjih poslova RS isticala da bi usvajanje Pravilnika o industrijskoj bezbjednosti BiH narušilo ustavne nadležnosti te da on proizvodi dodatne troškove i da je nedorečen.

Mektić je, kako je istakao, tada stavio na vagu političke interese u RS i interese svih privrednika u BiH i odlučio da ispred Ministarstva bezbjednosti BiH Pravilnik pošalje u proceduru Savjetu ministara BiH, koji ga je u junu i usvojio.

(Capital)

KOMENTARI7
POŠALJITE PORUKU

Republika Zvornik

30.01.2018 10:20

....Sve firme namjenske industrije su u RS..fbIh ima slabo naoruzanje

Idi se okupaj i zaroni u Drinu makar 5 minuta.

BOSNA

30.01.2018 10:50

Kakve to veze ima sa izvozom. Bez pecata drzave ne moze se nista izvesti. Ne znam samo o kojim firmama ti govoris??? Ili nisam shvatio sarkazam?

Koo

30.01.2018 10:56

Djesi komso moj jesili se naspavao mogli smo negdje na kafu u nasu carsiju dase malo ispricamo.

Zvornik

30.01.2018 11:03

Provjeri ljudino ponovo fakte. Namjenska u Federaciji 10 puta jaca. Osim ako si bio sarkastican...

HaHa

30.01.2018 11:09

Federacija ima 17 firmi namjenske industrije! Sta mislis zasto se rat otegao 4 godine?

Aki

30.01.2018 11:15

Читаш чланак, помилсиш "Наши неспособни политичари!" а онда прочиташ реченицу: "Tako je prokrčen put dobavljačima za NATO iz Evropske unije koje imaju kćerke ili partnerske firme u BiH, dok su svi ostali domaći privrednici, koji, na primjer, sarađuju sa firmama iz Rusije ili izvan EU, u startu diskvalifikovani u ovoj milionski teškoj trci." И схватиш да неиздавање дозвола није случајно него да је требало спријечити домаће произвођаче да зараде новац у земљи у којој плаћају порезе и доприносе (колико, толико) а да новац заради запад који одавде (преко својих банака и фирми) извлачи новац. Исти тај запад је скоро овом народу наметнуо повећање цијена горива (и, аутоматски, свега другог). Зато, хајдемо сви у НАТО и ЕУ: Нек нас силоватељ и даље и још лакше силјуе!

НАТО + ЕУ = 4. Рајх

30.01.2018 12:28

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.