BiH: Moguća nova nestašica pasoša

Građani Bosne i Hercegovine u martu neće ostati bez pasoša, nada se ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović iako traje prava bitka sa vremenom oko još jednog tendera za nabavku pasoških knjižica.

Bosna i Hercegovina 29.01.2018 | 22:47
BiH: Moguća nova nestašica pasoša
Bliži se 21. mart do kada bi sve trebalo da bude završeno, ali se još čeka odluka o žalbi francuske firme, koja se žalila i na posljednjem tenderu koji je raspisala Agencija za identifikaciona dokumenta.

Konačna odluka se očekivala još prije mjesec dana ali je Kancelarija za razmatranje žalbi još nije donijela, iako je zakonski rok istekao.

Na kraju, ministar je malo koga uvjerio da se neće ponoviti scenario sa početka prošle godine kada se na pasoše čekalo i po mjesec i po dana.

“Odluka može biti  da se odbija žalba ‘Đemalta’, i onda smo mi vrlo blizu da se nastavi dalje sa tenderskom procedurom, koja bi bila završena i prije 21.marta.

Ukoliko bude poništen tender, očekujem da menadžment  IDEEA  nađe rješenje da građani BiH se ne bi našli u problemima koji su bili kao 2017. godine”, rekao je Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH.

Agencija za identifikaciona dokumenta skoro više  od dvije godine pokušava da realizuje tender za nabavku pasoških knjižica. Nekoliko pokušaja palo je u vodu a prošle godine teškom mukom je riješena je višemjesečna kriza sa izdavanjem pasoša.

Nakon što je postalo jasno da nije moguće završiti tendersku proceduru, a građani u roku od mjesec dana nisu mogli dobiti pasoše, produžen je ugovor sa banjalučkom kompanijom ”Milabauer” koji ističe u martu. Kako sada stvari stoje, BiH nije daleko od istog scenarija koji bi se opet prelomio preko leđa građana.

(Agencije) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Mupo

29.01.2018 22:06

Prestaje se sa izdavanjem ličnih karata u BiH. Počev od prvog marta za građane BiH vršiće se izdavanje trajnih pasoša svim punoljetnim osobama. Maloljetne osobe će moći napustiti državu uz pratnju jednog roditelja sa pasošem.

ODGOVORITE
Name

In

29.01.2018 22:23

Nasa djeca sva i srpska i hrvacka i bosnjacka i ostala treba da budu izvedena iz bih a onda nas sve da se otvori zemlja i proguta nas takvu vlast smo birali da smo sve srusili unistili djeci bi bilo bolje da nas nisu imali

ODGOVORITE
Name

mm

30.01.2018 03:33

Konju jedan kasno si primjetijo.

Name

miroslav

30.01.2018 04:30

U pravu si.

Name

re in

30.01.2018 11:42

Sve si lijepo napiso samo ti jedno moram rec.ako niste svatili da pokusavate 23 god stvorit neku jedinstvenu beiha I da vam ne polazi za rukom.Sto se vise ne okanite corava posla.juce gledam vasu tv I kod vas ima bijede silu, a vi vamo napali ko mazge.umjesto da se okrenu tim ljydima vi uporno institirate na nemogucim stvarima.de se opametite jednom.

Name

samuel

29.01.2018 23:18

Kakva nestasica, zar nisu neko dan na ulici dijelili pasose??

ODGOVORITE